ΓΝΩΜΕΣ
Σάννα: η γλώσσα των Μαρωνιτών της Κύπρου που παλεύει για επιβίωση
Είχα τη χαρά να παρευρεθώ την περασμένη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024) στο ΡΙΚ, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Sanna – Η γλώσσα μας». Ήταν μια εκδήλωση αρκούντως διαφωτιστική για να καταλάβουμε όλοι τη σημασία της Σάννα, της κυπριακής μαρωνίτικης, που αποτελεί κράμα (και συνεπώς διασώζει πλούτο) διαφορετικών γλωσσών.

Γράφει ο Ανδρέας Β. Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχος Στροβόλου
Η Σάννα, που άνθιζε στο νησί μας για εκατοντάδες χρόνια, εξακολουθεί να ομιλείται μέχρι σήμερα στον Κορμακίτη. Πρόκειται για ένα σημαντικό κομμάτι της
πολιτιστικής μας κληρονομιάς, όχι μόνο διότι κουβαλά μια ιστορία αιώνων, αλλά και επειδή, λόγω της ιστορικής της πορείας, συνδέει την Κύπρο με τον ευρύτερο γεωγραφικό μας χώρο.
Το σημαντικό αυτό κληροδότημα κινδυνεύει να χαθεί, ιδίως μετά την εκδίωξη των φορέων του από τον Κορμακίτη εξαιτίας του γεγονότος ότι μέχρι προσφάτως
διαδιδόταν μόνο προφορικά. Και αυτό είναι ενδεικτικό στοιχείο της σχέσης ανθρώπου-γλώσσας-τόπου, καθώς και της καταστροφής που προκάλεσε στο νησί μας η τουρκική εισβολή και η επακόλουθη εθνοκάθαρση του βόρειου τμήματος.
Για τη διάδοση και προστασία της Σάννα καταβάλλονται έντονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο θεσμών και κοινωνίας. Ένας από τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας είναι ο αδελφικός φίλος, πρόμαχος των μαρωνίτικων υποθέσεων, Γιαννάκης Μούσας. Ο αντιπρόσωπος των Μαρωνιτών στο κοινοβούλιο ήταν παρών στη χθεσινή προβολή. Όσοι τον ακούσαμε μπορέσαμε να διακρίνουμε το πάθος του για την πολιτιστική κληρονομιά της εν λόγω κοινότητας, αλλά και την αγωνία του για τη διάσωση του ιδιαίτερου αυτού χαρακτήρα, που αποτελεί σημαντικό κομμάτι στο κυπριακό ψηφιδωτό. «Τη γλώσσα την μαθαίνεις μόνο από τη μυρωδιά», μας είπε ο Γιαννάκης Μούσας, εκφράζοντας με απλά λόγια τη σύνδεση του ανθρώπου με τον τόπο του. Εξήγησε, επίσης, ότι το ζήτημα διάσωσης της Σάννα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους του Κορμακίτη, αλλά όλους τους Κυπρίους καθώς η γλώσσα αυτή αποτελεί κοινή μας κληρονομιά. Συγκλονισμένοι τον ακούσαμε, μάλιστα, να εξηγεί πως με αυτή τη γλώσσα θα ήθελε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια, σημάδι και αυτό της σημασίας της γλώσσας για την ίδια την υπόσταση των ανθρώπων.
Είμαστε δίπλα στους Μαρωνίτες, στον ωραίο αγώνα που δίνουν για επιβίωση της Σάννα και διαιώνιση του πολιτισμού μας στον τόπο που άκμασε. Όπως μας τον παρέδωσαν οι παππούδες και οι γονείς μας, έτσι να τον αφήσουμε και εμείς στα παιδιά μας. Κτήμα στους αιώνες!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΓΝΩΜΕΣ'
ΓΝΩΜΕΣ

Η Σιωπηλή Απειλή του Χρηματοοικονομικού Αναλφαβητισμού για τις Γυναίκες
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου) δεν ήταν απλώς μια ημέρα εορτασμού, αλλά μια ευκαιρία να ρίξουμε φως στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες παγκοσμίως. Μια από τις μεγαλύτερες ανισότητες που συνεχίζουν να τις επηρεάζουν είναι ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός, δηλαδή η έλλειψη γνώσεων και δεξιοτήτων για τη διαχείριση των οικονομικών τους.
ΓΝΩΜΕΣ

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των… επικίνδυνων οικοδομών
«Οι ΕΟΑ μπορούν να αναλάβουν, την ευθύνη, φτάνει να τους δοθούν τα απαραίτητα νομικά, διοικητικά και οικονομικά εργαλεία»
ΓΝΩΜΕΣ

Του Νίκου Κωνσταντίνου: Δημοκρατία Υπό Διάσπαση (Προσοχής): Ο Τραμπ ως Ταχυδακτυλουργός!
Δεν είναι ξεκάθαρο αν ο επανεκλεγείς Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ και η ομάδα του, έχουν μια βαθιά κατανόηση των αρχών της Ψυχολογίας σχετικά με τους γνωστικούς μηχανισμούς, όπως αυτός της προσοχής ή απλώς έχουν μια διαισθητική αντίληψη της λειτουργίας και επίδρασης των Μέσων Ενημέρωσης και Κοινωνικής Δικτύωσης. Σε κάθε περίπτωση, η στρατηγική τους, εδώ και περίπου 20 μέρες, είναι εντυπωσιακή (και εντυπωσιακά ανησυχητική).
ΓΝΩΜΕΣ

Η Επιστήμη και η Μουσική ως Αλληλένδετοι Τομείς
Η επιστήμη και η μουσική συχνά θεωρούνταν ξεχωριστοί τομείς και κατευθύνσεις - η μεν επιστήμη καθοδηγούμενη από τη λογική και η δε μουσική καθοδηγούμενη από το συναίσθημα.
ΓΝΩΜΕΣ

Από τον Ιωάννη Γουτεμβέργιο στον Liang Wenfeng: Είναι το DeepSeek ο εκδημοκρατισμός της τεχνητής νοημοσύνης;
Για μεγάλο μέρος της ανθρώπινης ιστορίας, η γραπτή γνώση ήταν προνόμιο των λίγων. Ενώ τα πρώτα καταγεγραμμένα κείμενα χρονολογούνται γύρω στο 3100 π.Χ., όταν οι Σουμέριοι κατέγραφαν διοικητικά και οικονομικά δεδομένα σε πήλινες πινακίδες, η πρόσβαση στον γραπτό λόγο παρέμεινε εξαιρετικά περιορισμένη για χιλιάδες χρόνια.
ΓΝΩΜΕΣ

Τα πρώτα συμπεράσματα από τη μεγάλη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Πού χρειάζονται διορθωτικές παρεμβάσεις και γιατί είναι αναγκαία η ουσιαστική στήριξη από το κεντρικό κράτος.
ΓΝΩΜΕΣ

Η μετάβαση της Λεμεσού σε μια σύγχρονη, κλιματικά ουδέτερη και έξυπνη ευρωπαϊκή πόλη
"Η Λεμεσός στις πρωτοπόρες πόλεις της Ευρώπης. Η πόλη μας πέρασε με επιτυχία και το τελικό ορόσημο της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Άνοιξε ο δρόμος για χρηματοδοτήσεις δεκάρων έργων τα επόμενα χρόνια."
ΓΝΩΜΕΣ

Σάννα: η γλώσσα των Μαρωνιτών της Κύπρου που παλεύει για επιβίωση
Είχα τη χαρά να παρευρεθώ την περασμένη Δευτέρα (4 Μαρτίου 2024) στο ΡΙΚ, όπου προβλήθηκε για πρώτη φορά το ντοκιμαντέρ «Sanna – Η γλώσσα μας». Ήταν μια εκδήλωση αρκούντως διαφωτιστική για να καταλάβουμε όλοι τη σημασία της Σάννα, της κυπριακής μαρωνίτικης, που αποτελεί κράμα (και συνεπώς διασώζει πλούτο) διαφορετικών γλωσσών.
ΓΝΩΜΕΣ

Πενήντα χρόνια μνήμης από το ημερολόγιο μιας απαισιόδοξης προσφυγοπούλας
Πότε ήμουν παιδούλα, πότε ανέβηκα τη σκάλα της εφηβείας , πότε άρχισα να την κατεβαίνω , τώρα στα μέσα του κατήφορου αρχίζω να ανασκαλεύω ( πάλι;) τις μνήμες , κι αυτές αναζωπυρώνονται και παράξενο ακόμα με πονούν.
ΓΝΩΜΕΣ

Μικροκινητικότητα: Η Κύπρος ενώπιον μεγάλων αλλαγών στη μετακίνηση και την κυκλοφορία
Διαβάστε το καινούριο άρθρο του Δημάρχου Στροβόλου κ. Ανδρέα Β. Παπαχαραλάμπους σχετικά με τη μικροκινητικότητα.