ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Σαρωτικοί έλεγχοι για τα Αμπελοπούλια στις Βάσεις – Drones και ANPR στη μάχη κατά της παγίδευσης

19/08/2026

Ενισχυμένη επιχειρησιακή παρουσία στις περιοχές των Ανατολικών Βρετανικών Βάσεων αναπτύσσει η Αστυνομία ενόψει της μεταναστευτικής περιόδου των Αμπελοπουλιών, η οποία αρχίζει στις 31 Αυγούστου.

 

Με επιχειρήσεις πρόληψης, αξιοποίηση τεχνολογικών μέσων και συνεργασία με κρατικούς και περιβαλλοντικούς φορείς προετοιμάζεται η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων για την αντιμετώπιση της παράνομης παγίδευσης μεταναστευτικών πτηνών.

Οι δράσεις επικεντρώνονται στις Ανατολικές Βρετανικές Βάσεις, με την πολιτική μηδενικής ανοχής να παραμένει σε ισχύ και την Αστυνομία να προειδοποιεί ότι όσοι εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες θα εντοπίζονται, θα συλλαμβάνονται και θα διώκονται ποινικά.

Η μεταναστευτική περίοδος των Αμπελοπουλιών αρχίζει στις 31 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Ήδη στο πεδίο η Ομάδα Κοινοτικής Δράσης

Στην ανακοίνωση της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή προετοιμασία έχει ήδη αρχίσει:

«Η Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT) βρίσκεται ήδη στις περιοχές των Ανατολικών Βρετανικών Βάσεων, εντοπίζοντας πιθανές τοποθεσίες παγίδευσης και προχωρώντας στην αποξήλωση των εγκαταστάσεων που στήνουν όσοι επιδιώκουν να κερδοσκοπήσουν από την παράνομη αυτή δραστηριότητα».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, «η μεταναστευτική περίοδος για τα Αμπελοπούλια ξεκινά στα τέλη Αυγούστου και η Ομάδα Κοινοτικής Δράσης (CAT) θα αξιοποιήσει την μακρά εμπειρία της, τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και τις σχέσεις συνεργασίας που έχει αναπτύξει με κυβερνητικούς και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, με στόχο τη διατήρηση της παράνομης παγίδευσης σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα εντός των Βρετανικών Βάσεων».

Οι λαθροθήρες επιχειρούν να παγιδεύσουν μεταναστευτικά πτηνά χρησιμοποιώντας δίχτυα και θανατηφόρες ξόβεργες. Ο επικεφαλής της CAT, Λοχίας Γιαννάκης Λουκά, διαμηνύει ότι τα μέλη της ομάδας βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

«Οι αρχές θα προχωρήσουν στον εντοπισμό, τη σύλληψη και την ποινική δίωξη των παραβατών», ανέφερε.

«Βασιζόμενοι στη μακροχρόνια δέσμευσή μας και στις προηγούμενες επιτυχίες, θα ηγηθούμε και πάλι της προσπάθειας, διατηρώντας μια προληπτική προσέγγιση βασισμένη σε πληροφορίες, με στόχο την αποτροπή και τον εντοπισμό παράνομων παγιδεύσεων», πρόσθεσε ο κ. Λουκά.

Τεχνολογική επιτήρηση και συλλογή στοιχείων

Τα επιχειρησιακά μέσα που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν Συστήματα Αυτόματης Αναγνώρισης Πινακίδων (ANPR), drones, εξοπλισμό παρακολούθησης και άλλες τεχνολογικές δυνατότητες.

Ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιείται για την υποστήριξη των επιχειρήσεων, τον εντοπισμό των παραβατών και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων που θα αξιοποιούνται για την προσαγωγή τους ενώπιον της δικαιοσύνης.

«Για ακόμη μια φορά, η Ομάδα Κοινοτικής Δράσης θα κάνει πλήρη χρήση της τεχνολογίας και του ειδικού εξοπλισμού που έχει στη διάθεσή της», ανέφερε ο Λοχίας Λουκά.

Παράλληλα, η αυξημένη αστυνομική παρουσία σε σημεία τα οποία συνδέονται με την παράνομη παγίδευση αναμένεται να αξιοποιηθεί και ως μέτρο πρόληψης.

Κοινό μέτωπο με Αρχές και περιβαλλοντικές οργανώσεις

Η Αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων θα συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Ομάδα Καταπολέμησης Λαθροθηρίας, την Αστυνομία Κύπρου, την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας και τις τοπικές αρχές.

Στη συντονισμένη προσπάθεια συμμετέχουν ακόμη περιβαλλοντικές οργανώσεις, όπως το Bird Life Cyprus, η Επιτροπή Κατά της Σφαγής Πτηνών (CABS) και ο Βασιλικός Σύνδεσμος για την Προστασία των Πτηνών (RSPB).

Η συνεργασία αποσκοπεί στην ανταλλαγή πληροφοριών, στην αντιμετώπιση των παράνομων ενεργειών και στην προστασία της άγριας ζωής.

Έκκληση προς τους πολίτες

Η Ομάδα Κοινοτικής Δράσης ζητά και τη συνδρομή του κοινού, καλώντας τους πολίτες να ενημερώνουν τις αρμόδιες Αρχές όταν αντιλαμβάνονται κινήσεις που ενδέχεται να συνδέονται με παράνομη παγίδευση.

«Καλούνται οι πολίτες να αναφέρουν στις αστυνομικές αρχές οποιαδήποτε ύποπτη δραστηριότητα ή σχετική πληροφορία. Οι πληροφορίες που παρέχονται από το κοινό θα παραμένουν αυστηρώς απόρρητες», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπρος–Ινδία: Στρατηγική συνεργασία με άνοιγμα σε επενδύσεις, ασφάλεια και τεχνολογία

19/08/2026

Νέες οικονομικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές δυνατότητες για την Κύπρο διαβλέπει η Προεδρία της Δημοκρατίας μέσα από την αναβάθμιση των σχέσεων με την Ινδία. Σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα Χ, εστιάζει στον ρόλο της χώρας ως πύλης προς την ευρωπαϊκή αγορά, στις επενδυτικές προοπτικές και στη διεύρυνση της διμερούς συνεργασίας σε κρίσιμους τομείς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Επίθεση σε διανομείς στην Πάφο: Πέντε τραυματίες, ληστεία και ζημιές σε μοτοσικλέτες

19/08/2026

Ένας διανομέας φαγητού παρέμεινε για νοσηλεία και ακόμη τέσσερις τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια βίαιων επεισοδίων που σημειώθηκαν το βράδυ της Τρίτης στην Πάφο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αναστασία Ισαάκ προς Κιζίλγιουρεκ: «Χρέος όλων σας είναι να αναλάβετε την ευθύνη»

19/08/2026

Με ευθεία αναφορά στην ανάγκη τιμωρίας των δολοφόνων απάντησε η Αναστασία Ισαάκ στη δημόσια συγγνώμη του Τουρκοκύπριου πρώην Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ, Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, για τη δολοφονία του πατέρα της, Τάσου Ισαάκ, τον Αύγουστο του 1996 στη Δερύνεια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θάνατος βρέφους πέντε μηνών στη Λεμεσό – Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας

19/08/2026

Τις συνθήκες θανάτου βρέφους ηλικίας μόλις πέντε μηνών διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό. Το παιδί εντοπίστηκε χωρίς τις αισθήσεις του το βράδυ της Τρίτης και μεταφέρθηκε σε ιδιωτική κλινική, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι για τα Αμπελοπούλια στις Βάσεις – Drones και ANPR στη μάχη κατά της παγίδευσης

19/08/2026

Ενισχυμένη επιχειρησιακή παρουσία στις περιοχές των Ανατολικών Βρετανικών Βάσεων αναπτύσσει η Αστυνομία ενόψει της μεταναστευτικής περιόδου των Αμπελοπουλιών, η οποία αρχίζει στις 31 Αυγούστου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θερινό κυνήγι: Πρεμιέρα στις 23 Αυγούστου με αυστηρές οδηγίες για ασφάλεια και θηράματα

18/08/2026

Με το κυνήγι του φοινικοπερίστερου ανοίγει την Κυριακή 23 Αυγούστου η θερινή κυνηγετική περίοδος στην Κύπρο. Η Κυπριακή Ομοσπονδία Κυνηγίου και Διατήρησης Άγριας Ζωής υπενθυμίζει ότι το τρυγόνι και το ορτύκι δεν επιτρέπεται να θηρεύονται στις δύο πρώτες εξορμήσεις, ενώ εφιστά την προσοχή των κυνηγών στην ασφάλεια.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Στο τραπέζι η προετοιμασία της νέας συνάντησης Χριστοδουλίδη–Έρχιουρμαν

18/08/2026

Στην προπαρασκευαστική διαδικασία ενόψει της συνάντησης των δύο ηγετών στις 26 Αυγούστου εισέρχονται οι δύο πλευρές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό κράτηση μέχρι τις 7 Οκτωβρίου ο 51χρονος μοναχός – Παραπέμπεται στο Κακουργιοδικείο για απόπειρα φόνου

18/08/2026

Την παραμονή υπό κράτηση του 51χρονου μοναχού μέχρι την προσαγωγή του ενώπιον του Κακουργιοδικείου Πάφου αποφάσισε την Τρίτη το Επαρχιακό Δικαστήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διεθνές σκάνδαλο για εξωσωματικές στα κατεχόμενα: Τουλάχιστον 30 παιδιά φέρεται να προήλθαν από διαφορετικούς δότες

18/08/2026

Σοβαρές καταγγελίες οικογενειών που υποβλήθηκαν σε θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης στα κατεχόμενα φέρνει στο φως νέα έρευνα του BBC.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες – Βροχή άνω των 35 χιλιοστών ανά ώρα

18/08/2026

Σε ισχύ από τις 13:00 έως τις 18:00 τίθεται σήμερα κίτρινη προειδοποίηση του Τμήματος Μετεωρολογίας, καθώς η αστάθεια που καλύπτει την Κύπρο δημιουργεί συνθήκες για έντονα καιρικά φαινόμενα.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ