ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ισαάκ και Σολωμού: Τριάντα χρόνια από τις άνανδρες δολοφονίες, οι μαρτυρίες και τα ανεκτέλεστα εντάλματα

11/08/2026

Παραμένουν σε ισχύ τα εντάλματα σύλληψης, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η δυνατότητα έκδοσης Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης.

 

Τρεις δεκαετίες συμπληρώνονται από τις δολοφονίες των Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας, με τις οικογένειές τους να εξακολουθούν να ζητούν την προσαγωγή των υπευθύνων ενώπιον της δικαιοσύνης.

Στο αφιέρωμα του ΚΥΠΕ μιλούν η κόρη του Τάσσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ, η αδελφή του Σολωμού Σολωμού, Στέλλα Σολωμού, καθώς και οι αυτόπτες μάρτυρες Γιάννης Αντωνίου, νυν Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και Ανδρέας Πεττεμερίδης.

Τη νομική πτυχή αναλύει ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας, Νικόλας Κωνσταντινίδης, ενώ για τη δράση της Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ–Σολωμού μιλά το μέλος της, Δρ Κυριακός Γιάγκου.

Η καταδίκη της Τουρκίας και η ποινική εκκρεμότητα

Στη νομική διάσταση των δύο δολοφονιών και στην υποχρέωση συνέχισης των προσπαθειών για τη σύλληψη των καταζητούμενων επικεντρώθηκε ο Νικόλας Κωνσταντινίδης.

«Η θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού αποτελεί διαρκή υπενθύμιση ότι η ελευθερία δεν είναι ποτέ αυτονόητη, ότι το κράτος δικαίου δεν μπορεί να υποχωρεί απέναντι στη βία και η ότι η δικαιοσύνη δεν επιτρέπεται να υποκύπτει στη λήθη», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

«Οι δολοφονίες δύο άοπλων πολιτών, μπροστά στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του πιο θεμελιώδους ανθρώπινου δικαιώματος, του δικαιώματος στη ζωή», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε την Τουρκία με απόφαση του τον Ιούνιο του 2008, για παραβιάσεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) και δη του δικαιώματος στη ζωή».

Όπως εξήγησε, «το Δικαστήριο απέδωσε τις δολοφονίες σε πράκτορες (agents) της τουρκικής κυβέρνησης, γεγονός που καθιστά την Τουρκία υπεύθυνη σε διεθνές επίπεδο».

Ο κ. Κωνσταντινίδης υπογράμμισε, ωστόσο, ότι «η διεθνής αυτή καταδίκη αποτελεί μεν σημαντική δικαίωση, δεν συνιστά όμως το τέλος της διαδρομής προς τη δικαιοσύνη. Η κρατική ευθύνη δεν υποκαθιστά ούτε εξαλείφει την ατομική ποινική ευθύνη των φυσικών προσώπων που διέπραξαν ή συμμετείχαν στα εγκλήματα αυτά».

«Η νομιμότητα δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την ατιμωρησία. Διαφορετικά, εδραιώνεται η αντίληψη ότι η οργανωμένη βία μπορεί, με το πέρασμα του χρόνου, να μένει χωρίς συνέπειες», ανέφερε, προσθέτοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε ήττα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για τις ίδιες τις θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού και διεθνούς νομικού πολιτισμού».

Τόνισε ακόμη ότι «η υποχρέωση των κρατικών αρχών να επιδιώκουν τη δίωξη των υπευθύνων για τις δολοφονίες παραμένει ακέραιη, ανεξαρτήτως των οποιωνδήποτε πρακτικών δυσκολιών που μπορεί να ανακύπτουν».

Τα εντάλματα που βρίσκονται σε ισχύ

Η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε από το 1996 στην έκδοση εθνικών ενταλμάτων σύλληψης και ακολούθως στην κυκλοφορία Ερυθρών Αγγελιών μέσω της Interpol.

Για την κατάσταση των ενταλμάτων είχε ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο του 2025 ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης.

«Από την εν λόγω ενημέρωση προκύπτει ότι σήμερα βρίσκονται σε ισχύ οκτώ εντάλματα σύλληψης για τη δολοφονία του Τάσου Ισαάκ, εκ των οποίων τρία συνοδεύονται από Red Notices της Interpol και πέντε από διεθνείς ειδοποιήσεις Wanted Person Diffusions», σημείωσε ο κ. Κωνσταντινίδης.

Για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού ανέφερε ότι «ισχύουν πέντε εντάλματα σύλληψης, με Red Notices να έχουν εκδοθεί μόνο για δύο από τους καταζητούμενους».

Ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας έθεσε παράλληλα το ζήτημα της αξιοποίησης και άλλων νομικών δυνατοτήτων από την Κυπριακή Δημοκρατία.

«Οι αρμόδιες αρχές οφείλουν να χρησιμοποιήσουν και να εξαντλήσουν όλα τα διαθέσιμα νομικά και άλλα εργαλεία δικαστικής συνδρομής και συνεργασίας για εντοπισμό και σύλληψη των καταζητούμενων προσώπων, συμπεριλαμβανομένου της έκδοσης Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, τα Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης «είναι νομικά δεσμευτικά για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε αντίθεση με τις ειδοποιήσεις της Interpol, των οποίων η εφαρμογή εξαρτάται από τη συνεργασία κάθε χώρας».

«Εφόσον εκδοθούν Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης, τα στοιχεία των καταζητούμενων θα μπορούν να καταχωρηθούν και στο Σύστημα Πληροφοριών Σένγκεν (Schengen Information System - SIS) και οι αρχές των κρατών-μελών θα είναι υποχρεωμένες να συλλάβουν τα πρόσωπα αυτά και να τα εκδώσουν στην Κυπριακή Δημοκρατία σε περίπτωση που επιχειρήσουν να εισέλθουν ή εντοπιστούν στην επικράτεια κράτους μέλους της ΕΕ», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι αυτό «είναι από τα ισχυρότερα εργαλεία δικαστικής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βασισμένο στην αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων».

Ο κ. Κωνσταντινίδης σημείωσε ακόμη πως «η θυσία του Τάσου Ισαάκ και του Σολωμού Σολωμού αποτελεί διαρκή υπενθύμιση ότι η ελευθερία έχει τίμημα, ότι η κατοχή δεν μπορεί ποτέ να κανονικοποιηθεί και ότι η δημοκρατία οφείλει να απαντά στη βία με περισσότερη νομιμότητα».

«Ο καλύτερος φόρος τιμής προς τους δύο δολοφονηθέντες δεν είναι μόνο η διατήρηση της μνήμης τους. Είναι η αδιάκοπη διεκδίκηση της απελευθέρωσης της πατρίδας μας, η επιμονή στην απόδοση δικαιοσύνης και στη λογοδοσία των υπευθύνων», ανέφερε.

«Είναι η διαρκής προσπάθεια για μια ελεύθερη Κύπρο, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, όπου η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα θα προστατεύονται χωρίς εκπτώσεις και χωρίς εξαιρέσεις», συμπλήρωσε.

«Γιατί η ελευθερία χωρίς δικαιοσύνη είναι εύθραυστη. Και η δικαιοσύνη χωρίς λογοδοσία είναι κενό γράμμα. Τριάντα χρόνια μετά, ο Τάσος Ισαάκ και ο Σολωμός Σολωμού εξακολουθούν να μας υπενθυμίζουν ότι η δημοκρατία δεν μετριέται από τα λόγια της, αλλά από την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέπει ποτέ στην ατιμωρησία να νικήσει το δίκαιο», ανέφερε καταληκτικά.

Η πορεία του 1996 και οι δύο δολοφονίες

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Μοτοσικλετιστών διοργάνωσε το καλοκαίρι του 1996 πανευρωπαϊκή αντικατοχική πορεία, η οποία ξεκίνησε από το Βερολίνο και είχε ως τελικό προορισμό την κατεχόμενη Κερύνεια.

Η πολιτική ηγεσία και η ηγεσία των μοτοσικλετιστών αποφάσισαν από κοινού να ακυρώσουν το σκέλος της πορείας εντός της Κύπρου. Μερίδα μοτοσικλετιστών διαφώνησε με την απόφαση και συνέχισε προς το οδόφραγμα της Δερύνειας και άλλα οδοφράγματα της περιοχής, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια στη νεκρή ζώνη.

Στις 11 Αυγούστου 1996, ο 24χρονος Τάσος Ισαάκ ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου στη νεκρή ζώνη της Δερύνειας από Τουρκοκύπριους και μέλη των Γκρίζων Λύκων. Οι κυανόκρανοι του ΟΗΕ παρέμειναν αδρανείς μπροστά στα γεγονότα που εκτυλίσσονταν.

Τρεις ημέρες αργότερα, την ημέρα της κηδείας του Τάσσου Ισαάκ, ο 26χρονος εξάδελφός του, Σολωμός Σολωμού, επιχείρησε να κατεβάσει την τουρκική σημαία από ιστό φυλακίου των κατοχικών δυνάμεων.

Ο Σολωμός Σολωμού δέχθηκε θανάσιμα πυρά μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες. Οι εικόνες μεταδόθηκαν ζωντανά σε ολόκληρο τον κόσμο και προκάλεσαν διεθνή κατακραυγή.

Γιάννης Αντωνίου: «Πρώτη φορά έβλεπα να σκοτώνουν άνθρωπο»

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος την περίοδο εκείνη εργαζόταν ως δημοσιογράφος στον «Φιλελεύθερο», περιέγραψε στο ΚΥΠΕ το κλίμα που επικρατούσε πριν από τα γεγονότα της 11ης Αυγούστου.

«Από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα η ένταση, ειδικά μετά τις απροκάλυπτες απειλές του καθεστώτος Ντενκτάς ότι ο τουρκικός στρατός και οι λεγόμενες «δυνάμεις ασφαλείας» θα αντιδρούσαν εάν οι μοτοσικλετιστές επιχειρούσαν να περάσουν στα κατεχόμενα», δήλωσε.

«Λόγω των αυξημένων μέτρων ασφάλειας και την πρόθεση της Αστυνομίας για κλείσιμο δρόμων, είχα πάει στη Δερύνεια από το βράδυ του Σαββάτου 10 Αυγούστου, μαζί με τους συναδέλφους, Χριστάκη Γιαννακό και τον φωτορεπόρτερ Ανδρέα Μανώλη», είπε.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, «κάποια στιγμή κατά το μεσημέρι της Κυριακής είχε μεταδοθεί η πληροφορία ότι η ηγεσία των οργανωμένων μοτοσικλετιστών είχε συμφωνήσει με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για τον τερματισμό της πορείας των μοτοσικλετιστών στο χώρο του Μακαρίου Σταδίου στη Λευκωσία».

«Όταν ανακοινώθηκε η απόφαση για ματαίωση της μετάβασης στα κατεχόμενα, παρατηρήσαμε αποχώρηση αστυνομικών δυνάμεων που είχαν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Δερύνειας και αλλού κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης», ανέφερε.

«Θυμάμαι επίσης βουλευτές που έκαναν έντονα επικριτικές δηλώσεις για την απόφαση, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι υπαναχώρησε υπό το βάρος των απειλών Ντενκτάς», πρόσθεσε.

Η κατάσταση άλλαξε όταν τμήμα των μοτοσικλετιστών αποφάσισε να συνεχίσει την πορεία.

«Όταν οι μοτοσικλετιστές αντέδρασαν στην απόφαση της ηγεσίας τους και αποφάσισαν να συνεχίσουν κανονικά τη διαδρομή τους από τη Λευκωσία προς τα κατεχόμενα, άρχισε να καταφθάνει κόσμος στην περιοχή της Δερύνειας, στα Στροβίλια και σε άλλα οδοφράγματα στην ευρύτερη περιοχή», εξήγησε.

«Από το σημείο του οδοφράγματος Δερύνειας όπου είχαμε συγκεντρωθεί οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, από Κύπρο, Ελλάδα και διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, ήταν ορατή η κινητοποίηση στρατιωτικών δυνάμεων στα κατεχόμενα», σημείωσε.

Περιγράφοντας τις στιγμές πριν από τη δολοφονία του Τάσσου Ισαάκ, ανέφερε πως «όταν έφθασαν εκεί οι μοτοσικλετιστές, είχαν ήδη μαζευτεί αρκετοί πολίτες. Στα χωράφια αριστερά του οδοφράγματος, όπως βλέπουμε εμείς προς τα κατεχόμενα, υπήρχε ένα συρματόπλεγμα, το οποίο σε ορισμένα σημεία είχε ισοπεδωθεί»

«Από εκεί περνούσαν στις ελεύθερες περιοχές αρκετοί από τα κατεχόμενα, δημοσιογράφοι αλλά και διάφοροι άλλοι, με πολιτικά», πρόσθεσε.

Συνεχίζοντας, είπε ότι «κάποια στιγμή απέναντί μας είχε σχηματιστεί όχλος που κινείτο με επιθετική διάθεση, φώναζε, ύβριζε, και με τη χρήση σφεντόνων έριχνε πέτρες προς την πλευρά μας. Για να προστατευθούμε συγκεντρωθήκαμε πίσω από μια υδροφόρα που βρισκόταν παρατημένη στο χωράφι. Θυμάμαι, ότι ήμασταν αρκετοί δημοσιογράφοι, ανάμεσά τους ο βετεράνος, Άλεξ Ευθυβούλου, ο οποίος έκανε την τραγική πρόβλεψη "σήμερα θα έχουμε νεκρούς"».

«Περίπου δέκα λεπτά αργότερα, όταν σταμάτησε το πετροβολητό και απομακρυνθήκαμε από την υδροφόρα, είδαμε που κτυπούσαν με λοστούς τον Τάσσο Ισαάκ, ο οποίος είχε εγκλωβιστεί στο συρματόπλεγμα», είπε ο κ. Αντωνίου.

«Την ίδια ώρα, 4-5 άτομα από τον όχλο, επιτέθηκαν εναντίον μιας κοπέλας που φορούσε μπλούζα με την ελληνική σημαία, και της άρπαξαν τα κοσμήματα που φορούσε. Έτρεξα να τη βοηθήσω και τότε μου άρπαξαν τη φωτογραφική μηχανή που κρατούσα και την πέταξαν. Ένας ειρηνευτής που ήταν δίπλα μου με απομάκρυνε με ασφάλεια», ανέφερε.

«Τότε, είδα τον συνάδελφό μου, Χριστάκη Γιαννακό, μαζί με άλλους, που μετέφεραν με τα χέρια τους τον Τάσσο αιμόφυρτο, και τον έβαλαν στο ανοικτό αυτοκίνητο τύπου τζιπ. Φύγαμε από εκεί και αφού περάσαμε από το Νοσοκομείο Παραλιμνίου για ρεπορτάζ, πήραμε το δρόμο για τη Λευκωσία για να εμφανίσουμε τις φωτογραφίες που είχαμε τραβήξει και να γράψουμε τα ρεπορτάζ μας», συνέχισε.

Ο κ. Αντωνίου χαρακτήρισε την κάλυψη των γεγονότων ένα από τα δυσκολότερα ρεπορτάζ της δημοσιογραφικής του διαδρομής.

«Ήταν, από τα πιο δύσκολα ρεπορτάζ που έγραψα, διότι ήταν δύσκολο να αποτυπώσω στο χαρτί αυτό που βίωσα. Πρώτη φορά έβλεπα να σκοτώνουν άνθρωπο και μάλιστα με βαρβαρότητα. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια για να μπορέσω να πάω στο οδόφραγμα της Δερύνειας, ενώ μέχρι σήμερα μου είναι εξαιρετικά επώδυνο να βλέπω φωτογραφίες από εκείνη την φρικτή ημέρα, αρκετές από τις οποίες είναι δικές μου», ανέφερε καταληκτικά.

Ανδρέας Πεττεμερίδης: Η στιγμή που ο Σολωμός ανέβηκε στον ιστό

Ο Ανδρέας Πεττεμερίδης, αυτόπτης μάρτυρας των γεγονότων της 14ης Αυγούστου 1996, περιέγραψε όσα διαδραματίστηκαν μετά την κηδεία του Τάσσου Ισαάκ.

«Μετά την κηδεία του Τάσσου Ισαάκ αυθόρμητα ο κόσμος ξεχύθηκε ξανά στους δρόμους και πήγαμε στην περιοχή που δολοφονήθηκε ο Τάσσος Ισαάκ για να βάλουμε στεφάνι, όπου ήταν παραταγμένες πάρα πολλές δυνάμεις της Αστυνομίας», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Η Αστυνομία δημιούργησε κλοιό με οχήματα και μέλη της, ώστε να εμποδίσει τον κόσμο να περάσει, αλλά, όπως είπε, «αυτό δεν ήταν αρκετό για να τον αποτρέψει να μπει μέσα».

«Σε κάποια φάση, σπάσαμε τον κλοιό και βρεθήκαμε πάλι μέσα στη νεκρή ζώνη. Οι ΟΗΕέδες προσπαθούσαν να μας αποτρέψουν, γινόταν χαμός. Υπήρχε πάρα πολύ μεγάλη ένταση», ανέφερε.

Καταθέτοντας τη μαρτυρία του, είπε ότι «σε κάποια στιγμή, όταν ήμασταν αριστερά από τον δρόμο που οδηγούσε στο οδόφραγμα της Δερύνειας, κάποιος όρμησε για να πάει να μπει μόνος του μέσα. Εκεί μπροστά ήταν το τελευταίο ανάχωμα με τα συρματοπλέγματα. Τον τράβηξα πίσω, δεν τον ήξερα. Του είπα "ρε πού πάεις, μείνε δαμέ διότι αν περάσεις που δαμέ, εν ούλλοι παραταγμένοι", μου απάντησε "όχι θα μπω μέσα" και μετά τον τράβηξα πίσω».

Στη συνέχεια, όπως ανέφερε, «σε κάποια φάση που έγινε ξανά ένα μεγάλο ντου και υπήρξε αναστάτωση, ξανάφυγε μόνος του. Αυτός ήταν ο Σολωμός Σολωμού. Τράβηξε τα συρματοπλέγματα, προσπάθησαν οι ΟΗΕέδες να τον αποτρέψουν να μπει μέσα, αλλά μπήκε».

«Όταν τον είδα να προχωρεί και να βγαίνει πάνω στον ιστό, ένοιωσα την ίδια ώρα ότι θα γίνει χαμός», είπε.

Ακολούθησαν οι πυροβολισμοί που έπληξαν θανάσιμα τον Σολωμό Σολωμού.

«Ξαφνικά ακούγονται πάρα πολλοί πυροβολισμοί. Ακούγονταν σφαίρες που χτυπούσαν πάνω σε μέταλλο γιατί χτύπησαν και σφαίρες πάνω στον ιστό. Είχε δίπλα μου και ένα στρατιώτη του ΟΗΕ που τον χτύπησαν στον πισινό», είπε.

«Εγώ έπεσα κάτω στο έδαφος, ο κόσμος προσπαθούσε να φύγει. Για μερικά δευτερόλεπτα γινόταν χαμός από τα πυρά. Ο Σολωμός έπεσε κάτω μετά τους πυροβολισμούς», σημείωσε.

Όπως ανέφερε, τα Ηνωμένα Έθνη «φοβούνταν να μπουν μέσα να πιάσουν τον Σολωμό. Ήταν για δέκα λεπτά κάτω στο έδαφος ο Σολωμός χωρίς να πάει κάποιος να τον πιάσει».

«Μετά από δέκα λεπτά μπήκαν μέσα φοβισμένοι οι ΟΗΕεδες, έπιασαν τον Σολωμό και τον έφεραν έξω», πρόσθεσε.

«Μύριζε πολύ έντονα το αίμα γιατί ήταν μεγάλη η αιμορραγία. Έβαζε ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης τα χέρια του μέσα στο στόμα του για να κάνει απόφραξη αλλά ήταν τόσο πολύ το αίμα που δεν μπορούσε κανένας να διαπιστώσει πόσο και πού ήταν το τραύμα», περιέγραψε.

«Ο Ματσάκης προσπαθούσε να πιάσει παλμό αλλά δεν εντόπιζε παλμό τη δεδομένη στιγμή. Τον πιάσαμε και τον φορτώσαμε σε ένα λαντροβερ για να βγει έξω», είπε καταλήγοντας.

Μετά τους πυροβολισμούς, ο κόσμος αποτραβήχτηκε και η ένταση στη νεκρή ζώνη σταμάτησε.

Αναστασία Ισαάκ: «Το μήνυμα της θυσίας του παραμένει αναλλοίωτο»

Η κόρη του Τάσσου Ισαάκ, Αναστασία Ισαάκ, μίλησε για τη σημασία που έχει για την ίδια η θυσία του πατέρα της, αλλά και για το χρέος διατήρησης της ιστορικής μνήμης.

«Ο πατέρας μου θυσιάστηκε για την ελευθερία της πατρίδας μας. Η θυσία του δεν ήταν αποτέλεσμα πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ στρατών, αλλά μιας ειρηνικής αντικατοχικής διαδήλωσης μοτοσικλετιστών που διεκδικούσαν το αυτονόητο, ελεύθερη διακίνηση στην ίδια τους την πατρίδα», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε πως «30 χρόνια μετά, το μήνυμα της θυσίας του παραμένει αναλλοίωτο. Είναι ένα διαχρονικό δίδαγμα θάρρους, αξιοπρέπειας και ανιδιοτελούς αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας μας».

Αναφερόμενη στο βάρος και την τιμή που συνοδεύουν το όνομα του πατέρα της, είπε ότι «είναι τιμή να μεγαλώνω φέροντας το όνομα του Τάσου Ισαάκ, ενός ανθρώπου αγνού, που το μόνο που έκανε ήταν να σώσει την ζωή ενός συνανθρώπου του».

«Αν ξαναγεννιόμουν, πάλι το δικό του όνομα θα επέλεγα. Όνομα ταυτισμένο με αξιοπρέπεια και θάρρος. Παράλληλα όμως, νιώθω χρέος για να συνεχίσω αυτό που διδάχθηκα μέσα από την θυσία του, να συνεχίσω τον αγώνα μνήμης», υπογράμμισε.

Η Αναστασία Ισαάκ συμμετέχει από το 2016 στην Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ–Σολωμού και λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο στις εκδηλώσεις της.

«Μαζί με την Πρωτοβουλία μεγαλώσαμε και παίρνοντας φως από τη θυσία τους, συνεχίζουμε να μεταλαμπαδεύουμε το μήνυμα μνήμης, μέχρι να αποδοθεί δικαιοσύνη», είπε.

Για την ίδια, η δικαίωση δεν περιορίζεται στην τιμωρία των δολοφόνων του πατέρα της και του Σολωμού Σολωμού, αλλά αφορά όλους όσοι εξακολουθούν να βιώνουν τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής.

«Η πραγματική δικαιοσύνη για εμένα δεν θα ήταν μόνο το αυτονόητο, το να τεθούν ενώπιον δικαιοσύνης οι δολοφόνοι και του πατέρα μου και του Σολωμού, αλλά να αποδοθεί δικαιοσύνη σε όλους όσοι έχουν υποφέρει και επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της τούρκικης εισβολής και κατοχής», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, αυτό αφορά όσους εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες, «είτε είναι οικογένειες αγνοουμένων, είτε είναι θύματα του πολέμου, είτε δεν μπορούν να πάνε στα σπίτια τους, στις περιουσίες τους και στους τόπους που μεγάλωσαν».

Ζήτησε δικαιοσύνη «για όλους αυτούς που δίνουν καθημερινά μάχη, κουβαλώντας ακόμα τα τραύματα της τουρκικής εισβολής και κατοχής».

Απευθυνόμενη στη νέα γενιά, η Αναστασία Ισαάκ ανέφερε: «Το μήνυμα που θέλω να περάσω στην νέα γενιά είναι αυτό που έγραφαν τα τετράδιά μας, το «Δεν ξεχνώ». Να μην ξεχνάμε την ιστορία μας, τους τόπους μας, τους ανθρώπους που χάθηκαν υπενθυμίζοντας μας τις αξίες που οφείλουμε να υπηρετούμε».

Στέλλα Σολωμού: «Δεν ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε δικαιοσύνη και ελευθέρια»

Για τη μνήμη του αδελφού της και την πικρία που προκαλεί η μη σύλληψη των υπευθύνων μίλησε η Στέλλα Σολωμού.

«30 χρόνια μετά τη δολοφονία του αδελφού μου τόσο εγώ όσο και η οικογένεια μου νιώθουμε απερίγραπτο δέος και περηφάνια για την λεβεντιά του. Η μνήμη του παραμένει για πάντα ζωντανή στις καρδίες μας. Είναι ένας φάρος που δεν θα σβήσει ποτέ», δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

«Κουβαλάμε όμως ασήκωτη πικρία και απογοήτευση γιατί δεν έχει ακόμα καταστεί δυνατό να συλληφθούν οι δολοφόνοι του Σολάκη μας και του Τάσου και να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Το γεγονός ότι οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι προστατευμένοι από την κατοχική δύναμη αποδεικνύει την υποκρισία όσων μιλούν για ανθρωπινά δικαιώματα», πρόσθεσε.

Περιγράφοντας τον αδελφό της, είπε ότι «ήταν ένας άνθρωπος δοτικός, γεμάτος ζωή, με αγνή αγάπη για την οικογένεια του, τους φίλους και την πατρίδα του. Είχε πάντα το θάρρος της γνώμης του και δεν έσκυβε το κεφάλι στην αδικία».

«Η διψά του για ελευθέρια τον οδήγησε συνειδητά στην πράξη του. Ανέβηκε στον ιστό για να αποκαταστήσει την αδικία και να επιστρέψει την αξιοπρέπεια στον τόπο μας», υπογράμμισε.

Η πιο ζωντανή ανάμνηση που κρατά από τον Σολωμό προέρχεται από τη συνάντησή τους δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία του.

«Θυμάμαι ότι φορούσε μια πολύ ωραία μαύρη ζώνη την οποία είχε αγοράσει λίγες μέρες πριν. Όταν του είπα είναι πολύ ωραία η ζώνη σου, πάρα τον πόνο που ένιωθε εκείνη τη στιγμή για τον θάνατο του Τάσου, με κοίταξε με το φωτεινό του βλέμμα και με ένα χαμόγελο γεμάτο ζωντάνια μου την χάρισε», είπε η κ. Σολωμού.

«Αυτός ήταν ο Σολακής, ένας άνθρωπος που ήθελε να δίνει χαρά στους ανθρώπους που αγαπούσε χωρίς να ζητά ανταλλάγματα. Το βλέμμα του και το χαμόγελο του θα παραμείνουν για πάντα στη μνήμη μου», πρόσθεσε.

Η ίδια αποκάλυψε πως ο αδελφός της «είχε πει σε φίλους του ότι θα κατέβαζε τη σημαία απέφυγε όμως να το πει στον αδελφό μου όταν συναντήθηκαν στο οδόφραγμα μια μέρα πριν την δολοφονία του γιατί ήξερε ότι μπορούσε να τον μεταπείσει».

«Ήταν αποφασισμένος να κατεβάσει τη σημαία και αυτό φαινόταν στο βλέμμα του. Η πράξη του δεν ήταν εν βρασμώ ψυχής, δεν ήταν μια πράξη της στιγμής. Ήταν μια συνειδητή απόφαση απέναντι στην αδικία της κατοχής», τόνισε.

Η οικογένεια, όπως ξεκαθάρισε, δεν ζητά εκδίκηση αλλά δικαιοσύνη.

«Η πραγματική δικαίωση της θυσίας του αδελφού μου θα ήταν η προσαγωγή των δολοφόνων στη δικαιοσύνη και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο μας», σημείωσε.

«Δεν ζητάμε εκδίκηση. Ζητάμε δικαιοσύνη και ελευθέρια», ξεκαθάρισε.

Πρόσθεσε ότι «ζητάμε τη δικαιοσύνη που στερήθηκε ο Σολωμός, ο Τάσος και όλοι οι ήρωες οι οποίοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα μας. Τη δικαιοσύνη που στερήθηκε η οικογένεια μας και όλοι οι Κύπριοι πολίτες προσφυγές και μη. Το δικαίωμα της ελεύθερης διακίνησης στον τόπο μας χωρίς την παρουσία Τουρκικών στρατευμάτων. Μόνο έτσι θα δικαιωθεί πραγματικά η θυσία του».

Αναφερόμενη στο αποτύπωμα της απώλειας στην οικογένεια, είπε ότι η απουσία του «άφησε ένα τεράστιο κενό στην οικογένεια μας. Εμείς όμως δεν εστιάζουμε στον θάνατο, εστιάζουμε στο θάρρος και στην άρνηση του Σολακή μας να συμβιβαστεί με την κατοχή».

Η Στέλλα Σολωμού ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Παραλιμνίου–Δερύνειας, τον γλύπτη Φίλιππο Γιαπάνη, όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του μνημείου στο Παραλίμνι και την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ–Σολωμού για τη διατήρηση της μνήμης των δύο ηρώων.

«Καμία θυσία δεν πάει χαμένη αν δεν την ξεχάσουμε», κατέληξε.

Η Πρωτοβουλία που διατηρεί ζωντανή τη μνήμη

Η Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ–Σολωμού ιδρύθηκε το 2008 από ανεξάρτητη ομάδα νέων ανθρώπων, χωρίς οποιαδήποτε σχέση με κομματικό σχηματισμό, σύμφωνα με το μέλος της, Δρ Κυριακό Γιάγκου.

Βασικός στόχος της είναι «η διατήρηση της μνήμης των ηρώων Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού και η ανάδειξη στην κοινωνία των μηνυμάτων που απορρέουν μέσα από τη θυσία τους, που είναι μηνύματα όπως η αξιοπρέπεια, η δικαιοσύνη και η ελευθερία».

Η Πρωτοβουλία διοργανώνει κάθε χρόνο σειρά εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων και η μεγάλη πορεία που προηγείται του ετήσιου μνημοσύνου των δύο ηρώων. Παράλληλα, πραγματοποιεί ανά τακτά χρονικά διαστήματα μεγάλα οδοιπορικά εκτός Κύπρου.

Το 2016, η «Πορεία Ελευθερίας» ξεκίνησε από το Βερολίνο, διέσχισε επτά ευρωπαϊκές χώρες και κατέληξε στην Κύπρο. Το 2021, με τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τη θυσία των Τάσσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, πραγματοποιήθηκε μεγάλο οδοιπορικό στην Ελλάδα.

«Ξεκινήσαμε από τις Καστανιές του Έβρου, περάσαμε από την Αλεξανδρούπολη, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα, το Μεσολόγγι, την Αθήνα και την Κρήτη και καταλήξαμε στην Κύπρο», είπε ο κ. Γιάγκου.

Τα τελευταία χρόνια, η Πρωτοβουλία επιδιώκει, σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, την ονοματοδοσία δρόμων και πλατειών προς τιμήν των δύο ηρώων στις περιοχές από τις οποίες περνούν τα οδοιπορικά της.

«Αυτό έγινε στην Αλεξανδρούπολη και στο Μεσολόγγι το 2021, στην Κυπερούντα το 2025. Φέτος έγιναν ονοματοδοσίες στο Ζύγι, στον Άγιο Θεόδωρο και στο Μαρί».

«Στο φετινό οδοιπορικό έγιναν συμβολικά ονοματοδοσίες στην Κερύνεια Αχαΐας, στον Καραβά Κυθήρων και στη Σαλαμίνα Αττικής. Περάσαμε επίσης συμβολικά από τη Ρόδο και το Καστελόριζο», ανέφερε ο Δρ Γιάγκου.

«Πάντα έρχεται μαζί μας η κυρία Τασούλα, η μητέρα του Ισαάκ, και η κόρη του, η Αναστασία. Σε κάθε οδοιπορικό γινόμαστε δεκτοί και από τον εκάστοτε Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας», ανέφερε καταληκτικά.

Ανάδοχος της Αναστασίας Ισαάκ είναι το ελληνικό κράτος, καθώς τη βάφτισε ο τότε Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισαάκ και Σολωμού: Τριάντα χρόνια από τις άνανδρες δολοφονίες, οι μαρτυρίες και τα ανεκτέλεστα εντάλματα

11/08/2026

Παραμένουν σε ισχύ τα εντάλματα σύλληψης, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο η δυνατότητα έκδοσης Ευρωπαϊκών Ενταλμάτων Σύλληψης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Κολομβία: Δεκάδες νεκροί και τραυματίες, έρευνες στα συντρίμμια

10/08/2026

Η δόνηση είχε επίκεντρο την επαρχία Τσόκο και έγινε αισθητή στην πρωτεύουσα Μπογκοτά μέχρι και τα σύνορα με τη Βενεζουέλα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κρίσιμο τεστ για τα ΜΟΕ στις 26 Αυγούστου – Στο επίκεντρο τα σημεία διέλευσης

10/08/2026

Το ενδεχόμενο προόδου στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ειδικότερα στα σημεία διέλευσης αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αγία Νάπα: Χειροπέδες σε 34χρονο – Εντοπίστηκαν χιλιάδες ευρώ και καπνικά χωρίς σήμανση

10/08/2026

Χρηματικά ποσά ύψους €21.760 και €3.795, καθώς και 30 πακέτα καπνού χωρίς τη σήμανση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εντοπίστηκαν κατά τη διάρκεια αστυνομικού ελέγχου στην Αγία Νάπα. Ο 34χρονος οδηγός του οχήματος συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπό κράτηση ο πατέρας των δύο παιδιών στο Ξυλοφάγου – Απορρίφθηκαν και τα δύο αιτήματά του

10/08/2026

Δεν θα μεταβεί στη Βουλγαρία για την κηδεία των παιδιών του ούτε θα αφεθεί ελεύθερος μέχρι τη δίκη ο 30χρονος πατέρας των δύο αγοριών, ηλικίας 8 και 10 ετών, τα οποία έχασαν τη ζωή τους μέσα σε όχημα στο Ξυλοφάγου στις 28 Ιουνίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αεροδρόμιο Λάρνακας: Ανοίγει στις 15:00 ο δρόμος προς τις Αφίξεις – Τι ισχύει για ιδιωτικά οχήματα και ταξί

07/08/2026

Στην κυκλοφορία παραδίδεται εκ νέου σήμερα, στις 3 το απόγευμα, ο δρόμος που οδηγεί προς τις εξόδους του χώρου Αφίξεων στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Η νέα ρύθμιση αφορά τα ιδιωτικά οχήματα, ενώ διαφορετική διαδικασία θα ακολουθούν τα ταξί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σφοδρά «πυρά» ΑΚΕΛ για τους διορισμούς στα ΔΣ των ημικρατικών

07/08/2026

Για επιλογές που υπηρετούν πολιτικές σκοπιμότητες και κομματικές ισορροπίες κατηγορεί την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ, με αφορμή τις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ράλι στα καύσιμα: Άνοδος περίπου 10 σεντ σε 15 ημέρες – Οι τιμές στα πρατήρια

07/08/2026

Νέες επιβαρύνσεις αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές, καθώς μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο το κόστος των καυσίμων αυξήθηκε κατά περίπου 10 σεντ κατά μέσο όρο. Η αμόλυβδη 95 έφθασε στο €1.586 το λίτρο, η αμόλυβδη 98 στο €1.650 και το πετρέλαιο κίνησης στο €1.757, με σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των πρατηρίων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΠΡΟΣΟΧΗ! Πολύωρη διακοπή νερού στη Λεμεσό την Παρασκευή – Οι δρόμοι που επηρεάζονται

06/08/2026

Χωρίς υδροδότηση θα παραμείνει την Παρασκευή, 7 Αυγούστου, η περιοχή βόρεια της Β΄ Τεχνικής Σχολής, λόγω των εργασιών αντικατάστασης του υδρευτικού δικτύου στο κέντρο της Λεμεσού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
GSI: Στη Meridiam το 66% – «Τεράστια νέα δυναμική», αλλά αναμονή για τη μελέτη της ΕΤΕπ

06/08/2026

Θετικά αποτιμά η κυπριακή Κυβέρνηση την είσοδο του γαλλικού επενδυτικού ομίλου Meridiam στον Great Sea Interconnector ως πλειοψηφικού μετόχου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ