ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

 

Με έντονο προβληματισμό αποχώρησαν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις από τις επαφές τους με το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με το μέλλον του καταλόγου διοριστέων και τις αλλαγές στο σύστημα διορισμών. Τanto η ΟΕΛΜΕΚ όσο και η ΠΟΕΔ εκφράζουν δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε ολοκληρωμένη γραπτή πρόταση από το Υπουργείο, τονίζοντας πως χωρίς συγκεκριμένο πλαίσιο δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος.

Δυσαρεστημένη από τη συνάντηση της περασμένης Παρασκευής με την Υπουργό Παιδείας εμφανίζεται η ΟΕΛΜΕΚ, καθώς, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα της οργάνωσης, Ανδρέα Μαυράτσα, οι εκπαιδευτικοί αποχώρησαν έχοντας περισσότερα ερωτήματα και αυξημένους προβληματισμούς σε σχέση με όσα είχαν πριν από τη συνάντηση.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» και την Οριάνα Παπαντωνίου, ιδιαίτερα αρνητικό στοιχείο αποτέλεσε το γεγονός ότι το Υπουργείο δεν κατέθεσε ολοκληρωμένη και γραπτή πρόταση, με αποτέλεσμα, όπως είπε, «Η συζήτηση περιορίστηκε περισσότερο σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων».

Ο κ. Μαυράτσας διευκρίνισε ότι η συζήτηση δεν επικεντρώθηκε αποκλειστικά στον κατάλογο διοριστέων, αλλά επεκτάθηκε συνολικά στο νέο σύστημα διορισμών.

Στο τραπέζι τέθηκαν, όπως ανέφερε, εισηγήσεις που αφορούν αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των εξετάσεων, την κατάργηση της στατιστικής επεξεργασίας, καθώς και σκέψεις για κατάργηση των εξεταζόμενων μαθημάτων. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ενιαίου πίνακα κατάταξης, στον οποίο θα περιλαμβάνονται όλοι οι υποψήφιοι βάσει σειράς κατάταξης. «Έγινε λόγος για μοριοδότηση όσων ήδη υπηρετούν το Δημόσιο σχολείο».

Ο γενικός γραμματέας της ΟΕΛΜΕΚ σημείωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης τέθηκε και το ζήτημα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σήμερα στον κατάλογο διοριστέων. Όπως ανέφερε, ακόμη και όσοι διαθέτουν ήδη χρόνια υπηρεσίας, ενδέχεται μετά το 2027 να χρειαστεί να συμμετάσχουν εκ νέου σε εξετάσεις τόσο για διορισμό με σύμβαση όσο και για μονιμοποίηση. Εκφράζοντας τον προβληματισμό του διερωτήθηκε «ποια είναι η διασφάλιση αυτών των ανθρώπων».

Παράλληλα, μετέφερε ότι «Η Υπουργός στη συνάντηση μας είπε ότι είναι αποφασισμένη να στηρίξει την κατάργηση του καταλόγου, όπως προνοεί νομοθεσία».

Ερωτηθείς για τη θέση της ΟΕΛΜΕΚ, ο κ. Μαυράτσας επισήμανε ότι υπάρχουν σοβαροί προβληματισμοί ως προς τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων, ιδιαίτερα στη στελέχωση των σχολικών μονάδων σε ορισμένες ειδικότητες.

Όπως ανέφερε, υπάρχει κίνδυνος να μην μπορούν να εξευρεθούν αντικαταστάτες όταν προκύπτουν ανάγκες, ενώ έθεσε και τη διάσταση της προστασίας των ήδη υπηρετούντων εκπαιδευτικών.

«Υπάρχει και το ηθικό ζήτημα, όπου πολλοί άνθρωποι ενδεχομένως να βρεθούν στην ανεργία. Ήδη οι άνθρωποι αυτοί εξυπηρέτησαν το εκπαιδευτικό σύστημα όταν αυτό τους είχε ανάγκη. Είναι συνάδελφοί με εμπειρία. Έχουν κριθεί με επιτυχία στις τάξεις διδασκαλίας».

Τόνισε ακόμη ότι κάθε αλλαγή πρέπει να προχωρήσει με ιδιαίτερη προσοχή, προσθέτοντας:

«Γι' αυτό θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να μας δοθεί η γραπτή πρόταση της Υπουργού για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε ολοκληρωμένα και με λεπτομέρεια και να μπορέσουμε επιτέλους να καταθέσουμε συγκεκριμένες απόψεις».

Αναφερόμενος στη στάση της ΟΕΛΜΕΚ έναντι πιθανών προτάσεων του Υπουργείου, ξεκαθάρισε ότι η οργάνωση δεν πρόκειται να αποδεχθεί ρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε αδικία εις βάρος όσων βρίσκονται σήμερα στον πίνακα διοριστέων.

«Είτε είναι αορίστου, είτε συμβασιούχος, είτε αντικαταστάτης με αναγνωρισμένη υπηρεσία».

Παράλληλα, εκτίμησε ότι, με βάση όσα βρίσκονται μέχρι στιγμής στο τραπέζι του διαλόγου, «Στο τέλος της ημέρας, με όλα αυτά που ακούμε καθημερινά, ίσως η μόνη ρεαλιστική επιλογή θα είναι η διατήρηση του καταλόγου». Την ίδια ώρα επανέλαβε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα διασφαλιστούν οι εκπαιδευτικοί.

Διαφωνεί και η ΠΟΕΔ – Ζητά συγκεκριμένη γραπτή πρόταση

Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η ΠΟΕΔ, η οποία εκφράζει επίσης τη δυσαρέσκειά της για το γεγονός ότι το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει παρουσιάσει ολοκληρωμένη γραπτή πρόταση, πάνω στην οποία θα μπορούσε να διεξαχθεί ουσιαστικός διάλογος.

Παράλληλα, η οργάνωση θεωρεί ότι η κατάργηση του καταλόγου διοριστέων λειτουργεί ως αντικίνητρο για την παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Η πρόθεση του Υπουργείου να προχωρήσει στην κατάργηση του καταλόγου προκαλεί νέες αντιδράσεις, με την ΠΟΕΔ να μην συμμετέχει στη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας, επιμένοντας ότι προηγουμένως θα πρέπει να κατατεθεί εγγράφως η σχετική πρόταση.

Όπως δήλωσε στην εκπομπή «Διασπορά Ειδήσεων» και την Οριάνα Παπαντωνίου η πρόεδρος της ΠΟΕΔ, Μύρια Βασιλείου, πριν από τη συνάντηση της Υπουργού με την ΟΕΛΜΕΚ, η ΠΟΕΔ έλαβε επιστολή από την Υπουργό, «η οποία δεν φαίνεται να είχε πρόθεση να αλλάξουμε θέση σε ό,τι αφορά στη σημερινή συνάντηση».

Η ίδια εξήγησε ότι η ΠΟΕΔ δεν παρέστη στη συνάντηση, καθώς, όπως ανέφερε, «η συγκεκριμένη επιστολή δεν αναφέρεται και δεν περιλαμβάνει αυτό που ζητήσαμε. Δηλαδή τη θέση του Υπουργείου για να μπορέσει να γίνει συζήτηση, να μπορέσει να ξεκινήσει διάλογος επί συγκεκριμένων ζητημάτων».

Σύμφωνα με την κ. Βασιλείου, όσο το Υπουργείο δεν παρουσιάζει εγγράφως τις θέσεις του, η ΠΟΕΔ δεν έχει τη δυνατότητα να τις μελετήσει και να προσέλθει στον διάλογο με τεκμηριωμένες εισηγήσεις.

Αναφερόμενη στη συνάντηση της 4ης Ιουνίου μεταξύ Υπουργείου και ΠΟΕΔ, έκανε λόγο για ασάφειες ως προς τις τοποθετήσεις του Υπουργείου, σημειώνοντας:

«Μας λέχθηκε εκεί ότι αφού δει και τις άλλες δύο εκπαιδευτικές οργανώσεις θα προχωρούσε για να μας κοινοποιήσει τη δική του θέση αφού ξαναμιλήσει με τη νομική υπηρεσία, εδώ και δύο χρόνια μιλάμε τη νομική υπηρεσία για το συγκεκριμένο θέμα και ακόμα δεν ξέρω γιατί υπάρχουν ακόμα ερωτήματα».

Τέλος, υπενθύμισε ότι η ΠΟΕΔ είχε ταχθεί το 2015 κατά του νέου συστήματος διορισμών, θεωρώντας ότι μία εξέταση δεν μπορεί να καθορίσει ποιος είναι κατάλληλος να διδάξει στην τάξη. Ωστόσο, όπως ανέφερε, από τη στιγμή που η σχετική νομοθεσία τέθηκε σε εφαρμογή και δημιουργήθηκαν οι δύο κατάλογοι, η οργάνωση αναθεώρησε τη συγκεκριμένη θέση.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ