ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Χριστοδουλίδης: «Η Κυπριακή Προεδρία άφησε ουσιαστικό αποτύπωμα στην Ευρώπη» – Ο απολογισμός της εξάμηνης θητείας

08/07/2026

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, παρουσίασε τον επίσημο απολογισμό της θητείας, κάνοντας λόγο για μια Προεδρία που αναγνωρίστηκε από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και τα κράτη-μέλη ως επιτυχημένη και ουσιαστική.

 

Με την ολοκλήρωση της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κυβέρνηση προχώρησε στην επίσημη παρουσίαση του έργου που υλοποιήθηκε, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει εκτενή αποτίμηση των αποτελεσμάτων και των πρωτοβουλιών που αναλήφθηκαν κατά τη διάρκεια της θητείας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η Κυπριακή Προεδρία κατάφερε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε κρίσιμους ευρωπαϊκούς φακέλους, αφήνοντας, όπως ανέφερε, ένα σημαντικό αποτύπωμα τόσο σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων όσο και στη συνολική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μεταξύ των σημαντικότερων επιτευγμάτων που ανέδειξε ήταν η πρόοδος που σημειώθηκε στη διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας άνοιξε το πρώτο διαπραγματευτικό cluster με την Ουκρανία και τη Μολδαβία, προχώρησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με το Μαυροβούνιο μέσω της προετοιμασίας της Συνθήκης Προσχώρησης, ενώ δημιουργήθηκαν και οι προϋποθέσεις για το κλείσιμο διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Αλβανία.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στην ενίσχυση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς μέσα από την προώθηση του οδικού χάρτη «One Europe, One Market», ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση των υφιστάμενων εμποδίων, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, καθώς και στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και των επενδύσεων.

Παράλληλα, η Κυπριακή Προεδρία διαχειρίστηκε τις πρώτες διαπραγματεύσεις για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταθέτοντας συμβιβαστικές προτάσεις που αποτέλεσαν τη βάση για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών-μελών.

Σημαντικό μέρος των εργασιών αφιερώθηκε και στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Όπως επισημάνθηκε, η εφαρμογή του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο αποτέλεσε βασική προτεραιότητα, με την Κυπριακή Προεδρία να προωθεί την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του, την ενίσχυση των επιστροφών παράτυπων μεταναστών και τη στενότερη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τρίτες χώρες για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

Στην αποτίμηση της εξάμηνης θητείας έγινε επίσης αναφορά στις πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, την προώθηση της ψηφιακής μετάβασης, καθώς και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνητής νοημοσύνης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην κοινωνική διάσταση των ευρωπαϊκών πολιτικών, μέσα από δράσεις που αφορούν την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, την προώθηση της ισότητας, την κοινωνική ένταξη και την εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων.

Αναφερόμενος στην παρακαταθήκη της Κυπριακής Προεδρίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα ουσιαστικό αποτέλεσμα που αφορά τόσο τη διεθνή εικόνα της χώρας όσο και τη μελλοντική αξιοποίηση της εμπειρίας που αποκτήθηκε.

Όπως δήλωσε:

«Αποδείξαμε στην πράξη η χώρα μας μπορεί να αναλαμβάνει μεγάλες ευρωπαϊκές ευθύνες.»

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ολοκλήρωση της Κυπριακής Προεδρίας δεν σηματοδοτεί το τέλος της προσπάθειας, αλλά την απαρχή μιας νέας περιόδου ευθύνης για τη χώρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Η ολοκλήρωση της Προεδρίας δεν αποτελεί το τέλος της προσπάθειας μας. Αποτελεί την αρχή μιας νέας ευθύνης. Η επιτυχία θα μετρηθεί από τον τρόπο που θα αξιοποιήσουμε όλη αυτή την εμπειρία.»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γνωστοποίησε επίσης ότι το Υφυπουργείο Ευρωπαϊκών Θεμάτων θα διατηρήσει το υφιστάμενο χαρτοφυλάκιό του, ενώ η Γραμματεία της Κυπριακής Προεδρίας θα αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα, με στόχο τη διατήρηση της τεχνογνωσίας και την ενίσχυση της θεσμικής ετοιμότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας για μελλοντικές ευρωπαϊκές προκλήσεις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ