ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στη Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – Αυξήσεις έως 50% στις χαμηλές συντάξεις

02/07/2026

Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Σεπτεμβρίου 2026, ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαρίνος Μουσιούττας.

 

Μιλώντας σε εκδήλωση του Σωματείου Αχιλλέας Καϊμακλίου με θέμα «Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Συνταξιοδοτικό – Τι αλλάζει», ο κ. Μουσιούττας χαρακτήρισε τη μεταρρύθμιση ως τη σημαντικότερη κοινωνική παρέμβαση της Κυβέρνησης για το 2026, κάνοντας λόγο για μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Όπως ξεκαθάρισε, το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στη Βουλή εντός του καθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ακόμη και αν δεν υπάρξει πλήρης συμφωνία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων πλευρών.

«Ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει τελεσίδικη συμφωνία με όλους πριν τον Σεπτέμβρη, το νομοθέτημα θα κατατεθεί στη Βουλή για να ξεκινήσει συζήτηση πλέον με τη νομοθετική εξουσία, διότι τον τελικό λόγο τον έχει η Βουλή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επαφές με τα πολιτικά κόμματα

Ο Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει κύκλος επαφών και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου να παρουσιαστούν αναλυτικά οι τεχνικές παράμετροι της μεταρρύθμισης.

Όπως εξήγησε, στόχος είναι τα κόμματα να έχουν πλήρη εικόνα του περιεχομένου του νομοσχεδίου πριν από την επίσημη κατάθεσή του στη Βουλή.

Παράλληλα, εξέφρασε την επιθυμία να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση με τους κοινωνικούς εταίρους, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει ανεξάρτητα από την τελική έκβαση των διαβουλεύσεων.

Αυξήσεις έως και 50% στις χαμηλές συντάξεις

Κεντρικός άξονας της μεταρρύθμισης είναι η ενίσχυση των χαμηλών και μεσαίων συντάξεων, με στόχο τη μείωση του κινδύνου φτώχειας και τη βελτίωση της επάρκειας των συνταξιοδοτικών παροχών.

Σύμφωνα με τον κ. Μουσιούττα, οι μεγαλύτερες αυξήσεις θα αφορούν τις χαμηλές συντάξεις, όπου σε ορισμένες περιπτώσεις οι βελτιώσεις θα προσεγγίσουν το 50% των σημερινών απολαβών, ενώ σημαντικές αυξήσεις προβλέπονται και για τις μεσαίες συντάξεις.

Οι αυξήσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά σε ορίζοντα πέντε ετών, με το μεγαλύτερο μέρος τους να καταβάλλεται κατά τα πρώτα δύο χρόνια εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Παράλληλα, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για κατώτατες συντάξεις ύψους €1.100 ή και περισσότερο.

«Δεν πρόκειται να φτάσουν οι κατώτατες συντάξεις στα νούμερα που ακούστηκαν στο €1.088, στο €1.100, στο €1.200. Μακάρι να μπορούσα να σας έλεγα ότι θα φτάσει στα €1.500 και στις €2.000», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σταθερό το όριο συνταξιοδότησης

Ο Υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν προβλέπεται αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, το οποίο παραμένει στα 65 έτη.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε όσους επιθυμούν να συνεχίσουν να εργάζονται και να καταβάλλουν εισφορές έως την ηλικία των 67 ετών, εξασφαλίζοντας έτσι υψηλότερη μελλοντική σύνταξη.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται επίσης στη μείωση της αναλογιστικής περικοπής για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 65ο έτος.

Αναφερόμενος στις εισηγήσεις για πλήρη κατάργηση της υφιστάμενης μείωσης του 12%, ο κ. Μουσιούττας προειδοποίησε ότι μια τέτοια απόφαση θα ισοδυναμούσε ουσιαστικά με μείωση του ορίου αφυπηρέτησης στα 63 έτη.

«Αν το καταργήσεις αυτόματα ρίχνεις το όριο αφυπηρέτησης από τα 65 έτη στα 63. Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μειώνεται το όριο αφυπηρέτησης, αντιθέτως αυξάνεται», σημείωσε.

Νέες κοινωνικές καλύψεις

Η μεταρρύθμιση προβλέπει επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης σε νέες κατηγορίες πολιτών, όπως:

  • νέοι εργαζόμενοι,
  • άτυποι φροντιστές,
  • γυναίκες που αφιερώθηκαν στην ανατροφή παιδιών,
  • άτομα με αναπηρία.

Παράλληλα, προωθούνται βελτιώσεις στις συντάξεις ανικανότητας και χηρείας, ενίσχυση των επιδομάτων για εξαρτώμενα παιδιά και αναβάθμιση του επιδόματος ορφάνιας.

Επιπλέον, επεκτείνεται η δυνατότητα λήψης επιδομάτων ασθενείας και ανεργίας και μετά τη συμπλήρωση του 63ου έτους ηλικίας.

Τέλος στον κρατικό δανεισμό από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Σημαντική αλλαγή αφορά και τη διαχείριση των αποθεματικών του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα οποία σήμερα ανέρχονται περίπου στα €12 δισεκατομμύρια.

Ο κ. Μουσιούττας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση προχωρά στον τερματισμό του κρατικού δανεισμού από το Ταμείο και στη σταδιακή επιστροφή των σχετικών ποσών.

Παράλληλα, προωθείται η δημιουργία ανεξάρτητης εποπτικής αρχής, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση και επένδυση των αποθεματικών, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

«Μια από τις σημαντικότερες αποφάσεις που λαμβάνει η Κυβέρνηση είναι ότι σταματά ο δανεισμός του κράτους από το Ταμείο», δήλωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο επενδυτικό οργανισμό προς όφελος των ασφαλισμένων.

Χρειάζεται περισσότερος χρόνος για τα Ταμεία Προνοίας

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο πυλώνα του συνταξιοδοτικού συστήματος και τα Ταμεία Προνοίας, ο Υπουργός ανέφερε ότι οι σχετικές διαβουλεύσεις συνεχίζονται, εκτιμώντας ότι θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα τριών έως τεσσάρων ετών για την πλήρη ωρίμανση των σχετικών αποφάσεων.

Όπως εξήγησε, οι συντεχνίες υποστηρίζουν την υποχρεωτική εφαρμογή των Ταμείων Προνοίας, ενώ οι εργοδοτικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της διατήρησης του εθελοντικού χαρακτήρα τους.

Παρά τις διαφωνίες, ο κ. Μουσιούττας εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά θα επιτευχθεί συμφωνία.

«Νιώθω ότι θα βρούμε τη χρυσή τομή και θα προχωρήσουμε», ανέφερε, επισημαίνοντας ότι η εφαρμογή των αλλαγών στον δεύτερο πυλώνα αναμένεται να δρομολογηθεί σε μεταγενέστερο στάδιο, μετά την ολοκλήρωση της απαιτούμενης θεσμικής προετοιμασίας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προφυλακιστέος έως τις 16 Ιουλίου ο πατέρας των δύο παιδιών που βρέθηκαν νεκρά σε όχημα στην Ξυλοφάγου

02/07/2026

Νέα στοιχεία ενώπιον του Δικαστηρίου για τις τελευταίες ώρες πριν την τραγωδία


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυπριακό: Καθοριστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης βλέπει η Λευκωσία

02/07/2026

«Συγκρατημένη αισιοδοξία» για επανέναρξη των συνομιλιών

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη Βουλή στις 20 Σεπτεμβρίου η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – Αυξήσεις έως 50% στις χαμηλές συντάξεις

02/07/2026

Την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Σεπτεμβρίου 2026, ανεξάρτητα από την τελική κατάληξη του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, προανήγγειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Μαρίνος Μουσιούττας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νέα συνάντηση Χριστοδουλίδη – ΔΗΚΟ – Στο επίκεντρο ανασχηματισμός, ημικρατικοί και η λειτουργία της συγκυβέρνησης

02/07/2026

Με τη δέσμευση για νέα συνάντηση μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες ολοκληρώθηκαν οι επαφές μεταξύ της ηγεσίας του ΔΗΚΟ και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, σε μια προσπάθεια επανεκκίνησης της συνεργασίας των δύο πλευρών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στη «φάκα» της ΥΚΑΝ 63χρονος – Εντοπίστηκαν ναρκωτικά σε όχημα και κρυμμένα σε κλουβί σκύλου

02/07/2026

Σημαντική ποσότητα κάνναβης, που αγγίζει τα δύο κιλά, εντόπισαν και κατέσχεσαν μέλη της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ), στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης στην επαρχία Λάρνακας.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φιντάν: Η Λευκωσία μπλοκάρει την αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης Τουρκίας – ΕΕ

01/07/2026

Η ελληνοκυπριακή πλευρά εμποδίζει την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισχυρίστηκε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Ξυλοφάγου: Στο Δικαστήριο ο πατέρας των δύο παιδιών – Ελεύθερη χωρίς όρους η σύντροφός του

01/07/2026

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Αστυνομίας των Βρετανικών Βάσεων για την τραγωδία που συγκλόνισε την Κύπρο, με τον θάνατο των δύο ανήλικων αδελφών στην Ξυλοφάγου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο Βασίλης Λεβέντης σε ηλικία 75 ετών

01/07/2026

Τον θάνατο του πατέρα του και προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, ανακοίνωσε ο Μάριος Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Facebook.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ