ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Συναγερμός στην Ε.Ε. για τον χανταϊό: Η Κυπριακή Προεδρία ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων

14/05/2026

Σε λειτουργία τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων ως μέτρο πρόληψης.

 

Σε μια κίνηση υψηλής επιχειρησιακής ετοιμότητας προχώρησε η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενεργοποιώντας τον Μηχανισμό Ολοκληρωμένης Πολιτικής Αντιμετώπισης Κρίσεων (IPCR). Η απόφαση αυτή ελήφθη ως προληπτικό μέτρο στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού εμφάνισης κρουσμάτων χανταϊού σε κρουαζιερόπλοιο, παρά το γεγονός ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) εξακολουθεί να αξιολογεί τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία στην Ένωση ως «πολύ χαμηλό».

Ενίσχυση της διασυνοριακής ετοιμότητας

Η ενεργοποίηση του IPCR αποσκοπεί στη δημιουργία μιας κοινής πλατφόρμας για την ταχύτατη ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των δράσεων μεταξύ των κρατών-μελών και των ευρωπαϊκών θεσμών. Εκπρόσωπος της Κυπριακής Προεδρίας διευκρίνισε ότι ο μηχανισμός θα διευκολύνει την παρακολούθηση της κατάστασης και θα ενισχύσει την επίγνωση των υγειονομικών αρχών και των μηχανισμών πολιτικής προστασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διασφαλίζοντας ότι η Ευρώπη παραμένει θωρακισμένη απέναντι σε διασυνοριακές απειλές.

Το περιστατικό στο κρουαζιερόπλοιο επανέφερε με ένταση τη συζήτηση για την τρωτότητα των συστημάτων υγείας, με τον Επίτροπο Διεθνών Συνεργασιών, Γιόσεφ Σίκελα, να υπενθυμίζει τις οδυνηρές εμπειρίες από την πανδημία COVID-19. Όπως τόνισε ο Επίτροπος, η συχνότητα και η ένταση των επιδημικών εξάρσεων αυξάνονται παγκοσμίως, καθιστώντας την προετοιμασία και τη διεθνή συνεργασία πιο επιτακτικές από ποτέ.

Η πρωτοβουλία «Global Health Resilience»

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε τη νέα πρωτοβουλία «Global Health Resilience», η οποία εστιάζει στη θωράκιση της υγείας ως πεδίο στρατηγικής αυτονομίας. Ο κ. Σίκελα υπογράμμισε ότι οι υγειονομικές απειλές δεν γνωρίζουν σύνορα και προειδοποίησε για τους κινδύνους της εξάρτησης από περιορισμένο αριθμό προμηθευτών ιατρικού υλικού. Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η υγεία χρησιμοποιείται πλέον συχνά για γεωπολιτικούς σκοπούς, γεγονός που επιβάλλει τη διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και την επένδυση στην ετοιμότητα.

Παρά την κινητοποίηση σε πολιτικό και συντονιστικό επίπεδο, οι ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές παραμένουν καθησυχαστικές για το ευρύ κοινό. Επισημαίνουν ότι ο χανταϊός παρακολουθείται στενά και δεν υπάρχουν επί του παρόντος ενδείξεις για ευρύτερη διασπορά του ιού στην κοινότητα. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού IPCR από την Κυπριακή Προεδρία κρίνεται ως μια κίνηση που προκρίνει την πρόληψη, ώστε η Ε.Ε. να είναι σε θέση να αντιδράσει ακαριαία σε περίπτωση που τα δεδομένα αλλάξουν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καταδίκη δύο λειτουργών των ΥΚΕ για την υπόθεση του 14χρονου Στυλιανού: Ποινές φυλάκισης με αναστολή

15/05/2026

Την απόφασή του εξέδωσε την Παρασκευή, 15 Μαΐου 2026, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας για δύο εκ των έντεκα προσώπων που κατηγορούνται στην υπόθεση αυτοχειρίας του 14χρονου Στυλιανού Κωνσταντίνου, τον Σεπτέμβριο 2019.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βουλευτικές 2026: Υπό το μικροσκόπιο της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων τα εκλογικά κέντρα

15/05/2026

Ελέγχους σε εκλογικά κέντρα θα διενεργήσουν λειτουργοί της Αρχής Προστασίας Δεδομένων

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση Γερμανίδας: Νόμιμες οι ευρωπαϊκές εντολές έρευνας

15/05/2026

Η σημερινή απόφαση αφορούσε τέσσερις ευρωπαϊκές εντολές έρευνας που εκδόθηκαν στις 18 και 26 Ιουλίου 2024, καθώς και στις 2 και 13 Σεπτεμβρίου 2024.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σαρωτικοί έλεγχοι της Αστυνομίας: 281 καταγγελίες σε μία νύχτα με «πρωταθλήτρια» την ταχύτητα

15/05/2026

Σε 281 καταγγελίες, παγκύπρια, που αφορούσαν διάφορες παραβάσεις τροχαίας, εκ των οποίων οι 128 αφορούσαν υπέρβαση του ορίου ταχύτητας, προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης η Αστυνομία, στο πλαίσιο στοχευμένων προληπτικών επιχειρήσεων της.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συναγερμός στην Ε.Ε. για τον χανταϊό: Η Κυπριακή Προεδρία ενεργοποιεί τον Μηχανισμό Αντιμετώπισης Κρίσεων

14/05/2026

Σε λειτουργία τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής αντιμετώπισης κρίσεων ως μέτρο πρόληψης.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης στη Βουλή των Ελλήνων: Η ιστορική ομιλία

14/05/2026

Ειδική συνεδρίαση παρουσία Μητσοτάκη για την προσφώνηση του Κύπριου προέδρου

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» η ανάπλαση της Θεοσκέπαστης: Ημιτελές εργοτάξιο και διοικητικό αδιέξοδο στην Κάτω Πάφο

13/05/2026

Σε παρατεταμένη στασιμότητα βρίσκεται το έργο ανάπλασης της περιοχής της Παναγίας Θεοσκέπαστης στην Κάτω Πάφο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στα πρόθυρα απεργίας οι πρατηριούχοι: Απειλούν με ακινητοποίηση βυτιοφόρων για τις άδειες

13/05/2026

Προειδοποίηση για κινητοποιήσεις απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης ο Σύνδεσμος Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης για Κυπριακό: Για εμάς δεν υπάρχει plan Β

13/05/2026

«Ξεκινάει μια πρωτοβουλία, βρίσκεται σε εξέλιξη μία πρωτοβουλία για να είμαι πιο σωστός, μια πρωτοβουλία η οποία ως στόχο έχει να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο Πρόεδρος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Μπλόκο» σε ρευστό άνω των €208.000 στον Άγιο Δομέτιο: Στο μικροσκόπιο Τουρκοκύπριο ζεύγος

13/05/2026

Το Τμήμα Τελωνείων αναφέρει ότι η υπόθεση τυγχάνει περαιτέρω χειρισμού και διερεύνησης από τον Τομέα Διερευνήσεων Αρχιτελωνείου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ