ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



«Καμπανάκι» ΠΑΣΥΞΕ για τον τουρισμό: Στο -25% οι κρατήσεις – Oι ταξιδιωτικές οδηγίες «φρενάρουν» το καλοκαίρι

04/05/2026

Ανησυχία εκφράζει ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου, Χρίστος Αγγελίδης, για τον αργό ρυθμό των κρατήσεων – Αγώνας δρόμου για την προστασία των θέσεων εργασίας και αίτημα για επέκταση των κρατικών επιδοτήσεων.

 

Σε μια κρίσιμη καμπή βρίσκεται η τουριστική βιομηχανία της Κύπρου για την τρέχουσα καλοκαιρινή σεζόν, με τα στοιχεία να δείχνουν σημαντική υποχώρηση σε σχέση με την περσινή χρονιά-ρεκόρ. Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Χρίστος Αγγελίδης, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, περιέγραψε μια εικόνα έντονου προβληματισμού, καθώς οι κρατήσεις παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 25% συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι αριθμοί της πτώσης και η «σκιά» των ακυρώσεων

Σύμφωνα με τον κ. Αγγελίδη, οι πληρότητες των ξενοδοχείων για το φετινό καλοκαίρι κυμαίνονται αυτή τη στιγμή μεταξύ 40% και 50%. Η σύγκριση με το 2025 είναι αποκαλυπτική, καθώς πέρσι οι κρατήσεις τέτοια εποχή άγγιζαν το 75%, οδηγώντας σε έναν Ιούλιο με πληρότητες που έφταναν το 95%.

Παρά το γεγονός ότι οι ακυρώσεις έχουν περιοριστεί σε διαχειρίσιμα επίπεδα, η ανάκαμψη παραμένει αναιμική. Ο κ. Αγγελίδης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Το επίπεδο κρατήσεων αυξάνεται με πολύ αργό ρυθμό για να μπορεί να δημιουργηθεί το αίσθημα ευεξίας και ότι μπορεί να ανατραπεί το σκηνικό των ακυρώσεων των τελευταίων δύο μηνών για το υπόλοιπο καλοκαίρι. Αυτό μας ανησυχεί. Το παρακολουθούμε στενά».

Το αγκάθι των αερομεταφορών και του κόστους καυσίμων

Ένας από τους βασικούς παράγοντες που δυσχεραίνουν την κατάσταση είναι η αύξηση στην τιμή της κηροζίνης. Αυτό οδηγεί τις αεροπορικές εταιρείες στο να επιλέγουν πιο επικερδείς προορισμούς, με την Κύπρο να μειονεκτεί λόγω γεωγραφικής απόστασης. Όπως εξήγησε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, ένα αεροπλάνο από τη Βόρεια Ευρώπη μπορεί να εκτελέσει μόνο μία πτήση την ημέρα προς την Κύπρο, ενώ σε ανταγωνιστικούς προορισμούς, όπως η Ισπανία, μπορεί να πετάξει έως και τρεις φορές.

Ήδη, αρκετές αερογραμμές έχουν προχωρήσει σε μείωση δρομολογίων, καθώς «η ζήτηση προς το παρόν δεν δικαιολογεί επιπλέον αισιοδοξία».

Διπλωματικές επαφές και στήριξη των εργαζομένων

Για την αναστροφή του κλίματος, ο ΠΑΣΥΞΕ έχει ξεκινήσει επαφές με τις πρεσβείες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ, με στόχο τη διαφοροποίηση των ταξιδιωτικών οδηγιών προς το νησί. Παράλληλα, ο Σύνδεσμος ενθαρρύνει τα μέλη του να προχωρούν σε προσφορές για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και των επαναλαμβανόμενων πελατών.

Σε ό,τι αφορά την κρατική στήριξη, ο ΠΑΣΥΞΕ έχει υποβάλει αίτημα για επέκταση του προγράμματος επιδότησης για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο. Το σχέδιο είναι συνδεδεμένο με τις πληρότητες και την απώλεια τζίρου, με τον κ. Αγγελίδη να τονίζει την ανάγκη προστασίας των χιλιάδων οικογενειών που βιοπορίζονται από τον τομέα.

«Όταν κατέληγε πέρσι ο Ιούλιος στο 95%, με ψηλές πληρότητες σε όλα τα ξενοδοχεία, μιλάμε για γιγαντιαίους αριθμούς διαφορά, με μεγάλη απώλεια στα έσοδα. Η ευθύνη μας είναι να το διαχειριστούμε ως βιομηχανία και ως κράτος. Ζουν πολλές χιλιάδες οικογένειες από τον τουρισμό, χιλιάδες επαγγελματίες, πρέπει να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας».

Καταλήγοντας, ο κ. Αγγελίδης υπογράμμισε ότι παρά τις δυσκολίες, ο στόχος παραμένει η υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης, ώστε να διαφυλαχθεί το «καλό όνομα» και η φήμη της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ