ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Η Γερμανία τάσσεται κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ

21/04/2026

Η άρνηση της Γερμανίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η συμφωνία αυτή, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση και των 27 χωρών μελών της ΕΕ

 

Η Γερμανία επανέλαβε σήμερα ότι τάσσεται κατά της αναστολής της Συμφωνίας Σύνδεσης ΕΕ- Ισραήλ, παρά τις εκκλήσεις άλλων χωρών του μπλοκ, ανάμεσά τους και η Ισπανία.

«Θεωρούμε ότι δεν είναι κατάλληλο», εκτίμησε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόχαν Βάντεφουλ, κατά την άφιξή του στο Λουξεμβούργο όπου θα συμμετάσχει σε σύνοδο με τους ομολόγους του της ΕΕ.

«Πρέπει να συζητήσουμε κρίσιμης σημασίας ζητήματα με το Ισραήλ», αλλά «αυτό πρέπει να γίνει με έναν κριτικό και εποικοδομητικό διάλογο με το Ισραήλ, αυτό υπερασπιζόμαστε», πρόσθεσε.

Η άρνηση της Γερμανίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να ανασταλεί η συμφωνία αυτή, καθώς για να γίνει κάτι τέτοιο χρειάζεται η ομόφωνη απόφαση και των 27 χωρών μελών της ΕΕ.

«Αν δεν το κάνουμε, θα χάσουμε την αξιοπιστία μας», εκτίμησε από την πλευρά του ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες.

Η Ισπανία ζητεί να ανασταλεί αυτή η Συμφωνία Σύνδεσης της ΕΕ με το Ισραήλ, που τέθηκε σε ισχύ το 2000. Στο πλευρό της έχουν συνταχθεί η Ιρλανδία και η Σλοβενία, με τις τρεις χώρες να έχουν υπογράψει κοινή επιστολή με την οποία ζητούν «την επανεξέταση» αυτής της συμφωνίας.

«Πρέπει να δράσουμε. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι θα προστατευθούν οι θεμελιώδεις αξίες μας», τόνισε η Ιρλανδή υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Έλεν ΜακΈντι.

Η στάση των Ευρωπαίων έναντι του Ισραήλ έχει σκληρύνει μετά τον πόλεμο στη Γάζα, τις πρόσφατες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στον Λίβανο και την ψήφιση από την Κνεσέτ νόμου που προβλέπει την επιβολή της θανατικής ποινής και στοχοθετεί τους Παλαιστίνιους.

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί προτού η ΕΕ κλονιστεί από τις συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράττει το Ισραήλ;», διερωτήθηκε ο Ισπανός υπουργός.

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει στις 27 χώρες μέλη την αναστολή μόνο του εμπορικού σκέλους της, μια απόφαση που απαιτεί ειδική πλειοψηφία.

Ωστόσο δεν έχει βρεθεί ούτε αυτή η ειδική πλειοψηφία, για την οποία απαιτούνται 15 χώρες μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

«Αν έχει αλλάξει η γνώμη κρατών μελών, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε με αυτές τις αποφάσεις», δήλωσε σήμερα από το Λουξεμβούργο η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας.

Η ΕΕ αποτελεί την πρώτη εμπορική εταίρο του Ισραήλ, χώρα προς την οποία η Γερμανία εξάγει κυρίως όπλα.

Η Γαλλία και η Σουηδία έχουν ζητήσει σε κοινή τους επιστολή να περιοριστούν οι εισαγωγές προϊόντων από τους ισραηλινούς οικισμούς που έχουν δημιουργηθεί στις κατεχόμενες παλαιστινιακές περιοχές.

«Εκτιμούμε ότι η ΕΕ πρέπει επειγόντως να αυξήσει την πίεση στο Ισραήλ», αναφέρει η επιστολή αυτή.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ