ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση

20/04/2026

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.

 

Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση και υπό το βλέμμα των εκπροσώπων των συντεχνιών που κατέκλυσαν τη «βουλή», οι εξελίξεις στα κατεχόμενα πήραν νέα τροπή. Η απόφαση για απόσυρση των νομοσχεδίων από την ολομέλεια και η επιστροφή τους στην αρμόδια «επιτροπή οικονομίας» ανοίγει έναν νέο κύκλο διαβουλεύσεων, με την ελπίδα να εξευρεθεί μια συναινετική λύση που θα προστατεύει την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων.

Πολιτικές βολές και αμφισβήτηση

Η αντιπολίτευση δεν χαρίστηκε στη διοίκηση του Ουνάλ Ουστέλ. Η πρόεδρος του ΡΤΚ, Σιλά Ουσιάρ Ιντζιρλί, χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα, τονίζοντας πως ο χρόνος στη «χώρα» μοιάζει να έχει σταματήσει από τα τέλη Μαρτίου. Χαρακτήρισε επικίνδυνη τη στάση της «κυβέρνησης», σημειώνοντας ότι η δημοκρατία υπέφερε το τελευταίο διάστημα και ζητώντας ειλικρίνεια για να μην υπονομευτεί άλλο η εμπιστοσύνη των πολιτών. Μάλιστα, έθεσε επιτακτικά το θέμα των πρόωρων εκλογών, προτείνοντας τον Ιούνιο ως την καταλληλότερη περίοδο λόγω της κρίσης στην οικονομία.

Η απάντηση της εξουσίας

Από την πλευρά του, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ υπεραμύνθηκε των χειρισμών του, υποστηρίζοντας πως κάθε ενέργεια γίνεται με γνώμονα την ευημερία του λαού απέναντι στις παγκόσμιες κρίσεις. Αναφέρθηκε στις προσπάθειες ρύθμισης των φόρων και στη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων, ενώ υπενθύμισε ότι ο σχεδιασμός προέβλεπε την καταβολή του 50% της ΑΤΑ στις αρχές του έτους. Όσο για τις κάλπες, τις τοποθέτησε –προς το παρόν– στον Ιανουάριο.

Η φωνή των εργαζομένων

Για «νίκη του αγώνα» έκαναν λόγο οι συντεχνίες, με τον πρόεδρο της Türk Sen, Αρσλάν Μπιτσακλί, να ξεκαθαρίζει την ουσία του ζητήματος:

«Η προσαρμογή της ΑΤΑ δεν αποτελεί αύξηση μισθών. Είναι ένας μηχανισμός που δείχνει πόσο έχει αυξηθεί το κόστος ζωής και προστατεύει την αγοραστική δύναμη», τόνισε ο κ. Μπιτσακλί, ευχαριστώντας το κοινό για τη δυναμική του παρουσία.

Πλέον, το μπαλάκι περνά στην «επιτροπή», όπου οι λεπτομερείς συζητήσεις με τους εμπλεκόμενους φορείς θα δείξουν αν υπάρχει πράγματι έδαφος για μια νέα, δίκαιη συναίνεση ή αν πρόκειται για μια απλή αναβολή της έντασης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόκληση από τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

22/07/2026

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε συμβολική δράση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το ψευδοκράτος και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σίγησε η «μούσα» του Χιώτη: Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική Μαίρη Λίντα

22/07/2026

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Λίντα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και μούσα του Μανώλη Χιώτη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά παρατυπιών στη διαχείριση προσωπικού του Δήμου Λεμεσού – Στο επίκεντρο υπερωρίες, μετατάξεις και προσλήψεις

22/07/2026

Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουάσιγκτον: Η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ριάντ και ο εμπλουτισμός ουρανίου

22/07/2026

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ευρεία πυρηνική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αναδιατάσσοντας τις περιφερειακές ισορροπίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στο εσωτερικό

22/07/2026

Πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία τίθεται σε ισχύ σήμερα από το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 – Πάνω από 3.100 θέσεις σε ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας

22/07/2026

Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ