ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Φυτιρής από το Βασιλικό: Προτεραιότητα η θωράκιση των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών

24/03/2026

Τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία στην προστασία των κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων υπογράμμισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κώστας Φυτιρής, κατά την επίσκεψή του στις εγκαταστάσεις της εταιρείας VTS στο Βασιλικό.

 

Μήνυμα έμφασης στην ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών εγκαταστάσεων έστειλε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κώστας Φυτιρής, κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε την Τρίτη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας VTS στο Βασιλικό.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ο κ. Φυτιρής τόνισε ότι η προστασία τέτοιων υποδομών συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την Κυπριακή Δημοκρατία, με δεδομένη τη στρατηγική τους σημασία για τη χώρα.

«Η ασφάλεια των κρίσιμων ενεργειακών υποδομών αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για την Κυπριακή Δημοκρατία», δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Κώστας Φυτιρής, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης που πραγματοποίησε την Τρίτη στις εγκαταστάσεις της εταιρείας VTS στο Βασιλικό, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο.

Ο Υπουργός ανέδειξε τη σημασία του έγκαιρου σχεδιασμού και της επιχειρησιακής ετοιμότητας, επισημαίνοντας ότι η αποτελεσματική προστασία ανθρώπων, περιβάλλοντος και εγκαταστάσεων περνά μέσα από συνεχή συντονισμό και συστηματική προετοιμασία.

«Η πρόληψη, η ετοιμότητα και ο συντονισμός αποτελούν το κλειδί για την προστασία ανθρώπινων ζωών, του περιβάλλοντος και των υποδομών της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Φυτιρής.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, το Υπουργείο αναλαμβάνει τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την εκπόνηση και την τακτική δοκιμή επιχειρησιακών σχεδίων, σε συνεργασία με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο αναλαμβάνει τις πρωτοβουλίες που απαιτούνται για τον σχεδιασμό και την τακτική δοκιμή επιχειρησιακών σχεδίων, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Αστυνομία, τη Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία και τη Μονάδα Αεροπορικών Επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο κ. Φυτιρής ενημερώθηκε αναλυτικά για τον τρόπο λειτουργίας των εγκαταστάσεων και για τα πρωτόκολλα ασφάλειας που βρίσκονται σε εφαρμογή, ενώ επί τάπητος τέθηκαν και σενάρια διαχείρισης έκτακτων περιστατικών.

Προστίθεται ότι ο κ. Φυτιρής ενημερώθηκε για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων και τις διαδικασίες ασφάλειας που εφαρμόζονται, ενώ συζητήθηκαν σενάρια διαχείρισης έκτακτων περιστατικών, όπως πυρκαγιές και αντιμετώπισης εξωτερικού κινδύνου.

Η επίσκεψη στο Βασιλικό, σύμφωνα με το Υπουργείο, αποτελεί μέρος του συνολικού κυβερνητικού πλάνου για τη θωράκιση κρίσιμων υποδομών, σε μια περίοδο όπου ζητήματα πρόληψης και ασφάλειας αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα.

Η επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στο Βασιλικό, όπως σημειώνεται, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την ενίσχυση της προστασίας των κρίσιμων υποδομών.

Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται και συγκεκριμένες δομικές παρεμβάσεις, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της επιτήρησης και της προστασίας των παράκτιων και ενεργειακών εγκαταστάσεων.

Συγκεκριμένα, στους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης προωθείται η δημιουργία Υπηρεσίας Ακτοφυλακής, καθώς και η σύσταση Μονάδας Προστασίας Κρίσιμων Παράκτιων Υποδομών, καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ