ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο στόχαστρο η Τουρκία για θρησκευτικές ελευθερίες – Εισήγηση για ένταξη σε λίστα ειδικής παρακολούθησης
Σοβαρές ανησυχίες για την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία εκφράζει εκ νέου η Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), εισηγούμενη την ένταξη της χώρας στη «Λίστα Ειδικής Παρακολούθησης» του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών.
Η USCIRF επαναφέρει την πρότασή της για ένταξη της Τουρκίας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, επικαλούμενη επίμονες πρακτικές και πολιτικές που, όπως επισημαίνει, περιορίζουν την άσκηση θρησκευτικών δικαιωμάτων από μειονοτικές κοινότητες.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, η εισήγηση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, αλλά συνδέεται με ευρύτερες διεθνείς εξελίξεις, καθώς αντίστοιχες ανησυχίες έχουν καταγραφεί τόσο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που σχετίζονται με τη μεταχείριση αλλοδαπών χριστιανών στην Τουρκία.
Η πρόεδρος της Επιτροπής, Βίκι Χάρτσλερ, υπογράμμισε ότι
«ο χαρακτηρισμός αλλοδαπών προτεσταντών χριστιανών ως απειλή για την εθνική ασφάλεια χρησιμοποιείται για τον εκφοβισμό της χριστιανικής κοινότητας και την αποτροπή της συλλογικής λατρείας»,
καλώντας παράλληλα την αμερικανική κυβέρνηση να αξιοποιήσει τη διπλωματική δυναμική που δημιουργήθηκε από τη συνάντηση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκειμένου να υπάρξουν ουσιαστικές βελτιώσεις.
Στην ανακοίνωσή της, η Επιτροπή επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί περιορισμοί, μεταξύ των οποίων εμπόδια στην εκπαίδευση χριστιανικού κλήρου εντός της χώρας, δυσκολίες στην αναγνώριση και καταχώριση χώρων λατρείας για Αλεβίτες, Προτεστάντες και Μάρτυρες του Ιεχωβά, καθώς και ζητήματα που αφορούν τη νομική υπόσταση και την αυτονομία θρησκευτικών κοινοτήτων.
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της USCIRF, Ασίφ Μαχμούντ, χαιρέτισε τις σχετικές παρεμβάσεις ευρωπαϊκών θεσμών και κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν πιο δυναμικά το ζήτημα στις διμερείς τους σχέσεις με την Άγκυρα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι θρησκευτικές μειονότητες όσον αφορά την πρόσβαση σε χώρους λατρείας και την εκπαίδευση κληρικών, επισημαίνοντας και ζητήματα που σχετίζονται με τη νόμιμη παραμονή τους και τη λειτουργία θεολογικών ιδρυμάτων, όπως η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή είχε ήδη εισηγηθεί την ένταξη της Τουρκίας στη συγκεκριμένη λίστα στην Ετήσια Έκθεσή της για το 2025, ενώ τον Αύγουστο του ίδιου έτους είχε πραγματοποιήσει ειδική ακρόαση με αντικείμενο την κατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας στη χώρα.
Η επανάληψη της εισήγησης καταδεικνύει ότι, παρά τις διεθνείς παρεμβάσεις και τις πιέσεις, οι ανησυχίες για τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στην Τουρκία παραμένουν έντονες και διαρκείς.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.