ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Έφυγε από τη ζωή ο Ανδρέας Μαυρομμάτης που κατέκτησε το Παρίσι και ανέδειξε την ελληνική και κυπριακή γαστρονομία

15/03/2026

Βαρύ πένθος σκόρπισε η είδηση του αιφνίδιου θανάτου του Ανδρέα Μαυρομμάτη, του σπουδαίου σεφ που συνέδεσε το όνομά του με την ανάδειξη της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας στη Γαλλία.

 

Ο Ανδρέας Μαυρομμάτης υπήρξε μια από τις σημαντικότερες μορφές της σύγχρονης γαστρονομίας, ένας άνθρωπος που κατάφερε να μεταφέρει στη γαλλική πρωτεύουσα τις γεύσεις, τα αρώματα και την αυθεντικότητα της ελληνικής και κυπριακής κουζίνας. Με συνέπεια, επιμονή και δημιουργική ματιά, έδωσε στο παριζιάνικο κοινό την ευκαιρία να γνωρίσει προϊόντα και συνταγές του ελληνικού και κυπριακού χώρου, μέσα από μια υψηλού επιπέδου γαστρονομική πρόταση.

Το εστιατόριό του στο Παρίσι αποτέλεσε από τη δεκαετία του 1980 σημείο αναφοράς, καθώς μέσα από αυτό ανέδειξε τον πλούτο της μεσογειακής κουζίνας, παντρεύοντας ελληνικά και κυπριακά προϊόντα με σπάνια και εκλεπτυσμένα υλικά. Η πορεία του αναγνωρίστηκε και επίσημα σε διεθνές επίπεδο, όταν το 2018 τιμήθηκε για πρώτη φορά με ένα αστέρι Michelin, το οποίο διατηρούσε μέχρι και σήμερα.

Η συγκεκριμένη διάκριση είχε ξεχωριστή βαρύτητα, καθώς ο Ανδρέας Μαυρομμάτης ήταν ο πρώτος Κύπριος σεφ που κατέκτησε αυτή τη σημαντική γαστρονομική αναγνώριση, γράφοντας το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία της κυπριακής παρουσίας στη διεθνή γαστρονομική σκηνή.

Στην πολυετή και σπουδαία διαδρομή του, ο Ανδρέας Μαυρομμάτης τιμήθηκε και με άλλες σημαντικές διακρίσεις. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η βράβευσή του στα Βραβεία Τράπεζα Κύπρου Man of the Year Awards, όταν το 2016, κατά την 15η απονομή του θεσμού, αναδείχθηκε «Άντρας της Χρονιάς», επιβεβαιώνοντας την ευρεία αναγνώριση της προσφοράς του ακόμη και πριν από τη διάκρισή του με αστέρι Michelin.

Ο θάνατός του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό, όχι μόνο στον χώρο της γαστρονομίας, αλλά και σε όσους είδαν στο πρόσωπό του έναν άνθρωπο που τίμησε τις ρίζες του, άνοιξε δρόμους στο εξωτερικό και ανέδειξε με έργο και συνέπεια την αξία της ελληνικής και κυπριακής δημιουργίας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ