ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κινητικότητα τουρκικών τεθωρακισμένων στη Μόρφου την ίδια ημέρα με την αποστολή F-16 στα κατεχόμενα
Νέα εικόνα στρατιωτικής κινητικότητας στα κατεχόμενα καταγράφεται μέσα από βίντεο που δημοσιοποίησε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Gazetesi, στο οποίο εμφανίζεται φάλαγγα αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ACV-15T1 του Τουρκικού Στρατού στην περιοχή της Μόρφου.
Φάλαγγα αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης του Τουρκικού Στρατού εμφανίστηκε στην κατεχόμενη περιοχή της Μόρφου, σύμφωνα με βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Gazetesi, καταγράφοντας μια ακόμη κίνηση στρατιωτικής ενίσχυσης στα κατεχόμενα.
Όπως αναφέρεται, τα οχήματα, τα οποία ανήκουν στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις, εντοπίστηκαν να κινούνται στον παλιό κεντρικό δρόμο που συνδέει τη Μόρφου με τη Λεύκα, με κατεύθυνση που δεν έγινε γνωστή. Η διέλευση της φάλαγγας προσέλκυσε την προσοχή πολιτών που βρίσκονταν στην περιοχή και έγιναν μάρτυρες της μετακίνησης των στρατιωτικών οχημάτων.
Πρόκειται για τεθωρακισμένα οχήματα τύπου ACV-15, τα οποία έχουν περάσει από πρόγραμμα εκσυγχρονισμού επιπέδου T1, το οποίο υλοποιήθηκε από τις τουρκικές εταιρείες Aselsan και FNSS. Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει περιλαμβάνουν νέα ηλεκτροοπτικά συστήματα, τηλεχειριζόμενους πύργους οπλισμού (RCWS), αλλά και ενισχυμένη θωράκιση, στοιχεία που αναβαθμίζουν σημαντικά τις δυνατότητές τους.
Η εμφάνιση των συγκεκριμένων τεθωρακισμένων συνέπεσε χρονικά με την ημέρα κατά την οποία η Τουρκία απέστειλε έξι F-16 στα κατεχόμενα, προσθέτοντας ακόμη ένα στοιχείο στη συνολική εικόνα αυξημένης στρατιωτικής δραστηριότητας. Το τελευταίο διάστημα, άλλωστε, υπάρχουν και αναφορές που συνδέονται με κινήσεις για ανάπτυξη αεροσκαφών εναέριας επιτήρησης στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, καθώς και με την εγκατάσταση νέων συστημάτων παρακολούθησης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών, η παρουσία αναβαθμισμένου στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή της Μόρφου εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια της Άγκυρας να ενισχύσει την επιχειρησιακή δυνατότητα των κατοχικών δυνάμεων, με την τουρκική πλευρά να επικαλείται «μέτρα ασφαλείας» σε συνάρτηση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Η κινητοποίηση αυτή δεν πέρασε απαρατήρητη ούτε εκτός περιοχής, καθώς προκάλεσε αντιδράσεις και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο επικεφαλής Δημοκρατικός Γερουσιαστής Γκρέγκορι Μικς, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κογκρέσου, άσκησε κριτική στις κινήσεις του Τουρκικού Στρατού.
Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων υπονομεύει την κυριαρχία της Κύπρου και θα αυξήσει μόνο τις εντάσεις στην περιοχή. Ο Πρόεδρος Ερντογάν πρέπει να αναστρέψει άμεσα αυτή την πορεία.»
Η νέα αυτή εξέλιξη επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των κατεχομένων και για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ήδη επιβαρυμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κατά την οποία η περιφερειακή αστάθεια εντείνεται.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Χριστοδουλίδης σε τηλεδιάσκεψη Ευρωπαίων ηγετών: Στο επίκεντρο ανταγωνιστικότητα, ενέργεια και ανθεκτικότητα της ΕΕ
Στην ανάγκη ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, της βιομηχανικής βάσης της Ένωσης και της ενεργειακής της ασφάλειας επικεντρώθηκε η τηλεδιάσκεψη ομάδας Ευρωπαίων ηγετών, στην οποία συμμετείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ενόψει των αποφάσεων που αναμένονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιράν: «Νικάμε – Πάνω από 90% το ποσοστό επιτυχίας των πληγμάτων»
Ο Εμπραχίμ Ρεζάι, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής του ιρανικού κοινοβουλίου, υποστήριξε την Τρίτη ότι το Ιράν κερδίζει τον πόλεμο με τις ΗΠΑ και το Ισραήλ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο προσκήνιο η συζήτηση για ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκή άμυνα στην Κύπρο
Προβληματισμοί, ενστάσεις και εναλλακτικές προσεγγίσεις
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο πλευρό της Κύπρου η Ολλανδία - «Η ασφάλειά σας είναι και δική μας»
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Rob Jetten σε ανάρτηση του κάνει σαφή αναφορά στην ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλώνοντας ότι η Ολλανδία στέκεται στο πλευρό της Κύπρου και πως «η ασφάλειά σας είναι και δική μας ασφάλεια».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κινητικότητα τουρκικών τεθωρακισμένων στη Μόρφου την ίδια ημέρα με την αποστολή F-16 στα κατεχόμενα
Νέα εικόνα στρατιωτικής κινητικότητας στα κατεχόμενα καταγράφεται μέσα από βίντεο που δημοσιοποίησε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Kıbrıs Gazetesi, στο οποίο εμφανίζεται φάλαγγα αναβαθμισμένων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης ACV-15T1 του Τουρκικού Στρατού στην περιοχή της Μόρφου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αφθώδης πυρετός: Προειδοποίηση Παναγιώτου για συνέπειες χωρίς έγκριση της Κομισιόν
Στο επίκεντρο αποζημιώσεις, εμβολιασμοί και πίεση για ευελιξία
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Η αστάθεια στην περιοχή επηρεάζει την ευρωπαϊκή οικονομία
Στην ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να ενισχύσει την ενεργειακή της ασφάλεια, τη στρατηγική της ανθεκτικότητα και τη συνολική ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της στάθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κυβέρνηση για τουρκικά F-16 στα κατεχόμενα: Καμία επίσημη εξήγηση από την Άγκυρα
Η κυπριακή κυβέρνηση διαφωνεί κάθετα με την έλευση τουρκικών μαχητικών στα κατεχόμενα, τονίζοντας ότι δεν έχουν δοθεί επίσημες εξηγήσεις.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νετανιάχου: «Σπάμε τα κόκαλα της Τεχεράνης και το χέρι μας παραμένει υψωμένο!»
Η ρητορική της απόλυτης ισχύος, η επιθετική στρατηγική και ο διακηρυγμένος στόχος για το «οριστικό τέλος»
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΑΠ Πάφου: Η Κύπρος παραμένει ασφαλής τουριστικός προορισμός
Την εκτίμηση ότι οι απώλειες που καταγράφονται αυτή την περίοδο στον τουρισμό, λόγω των εξελίξεων στην περιοχή, μπορούν να ανακτηθούν τους επόμενους μήνες, διατυπώνει ο Πρόεδρος της ΕΤΑΠ Πάφου, Μιχάλης Μίτας.