ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Χιλιάδες επενδυτές αποσύρουν μαζικά κεφάλαια από τα funds της BlackRock και της Blackstone

07/03/2026

Οι επίσημες προβλέψεις από διεθνείς οργανισμούς κάνουν λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τεράστιους κινδύνους

 

Ο πόλεμος στο Ιράν, κινδυνεύει να γίνει το έναυσμα μιας παγκόσμιας οικονομικής κρίσης επιπέδου Αρμαγεδδών;  Άμεση απάντηση σε αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να δώσει κανένας ειδική ή μη αυτήν την στιγμή με σιγουριά.

Αυτό όμως που μπορούμε να πούμε είναι ότι δημιουργούνται ραγδαία οι παράμετροι για μια παγκόσμια κρίση που οι διαστάσεις της δεν υπήρξαν ποτέ στο απώτατο παρελθόν.

Οι επενδυτές αποσύρουν μαζικά κεφάλαια από τα funds της BlackRock και της Blackstone στις ΗΠΑ, με περιορισμένες πληρωμές. Οι μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο, η BlackRock και η Blackstone, αντιμετωπίζουν μαζικά αιτήματα από επενδυτές για ανάληψη κεφαλαίων, εντείνοντας τις ανησυχίες στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το τεραστίων διαστάσεων ιδιωτικό πιστωτικό fund της BlackRock, με απόθεμα περίπου 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, φέρεται να έχει λάβει αιτήματα ανάληψης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το τρέχον τρίμηνο.

Οι επενδυτές ζήτησαν να αποσύρουν περίπου το 9,3% των περιουσιακών στοιχείων του fund.

Ωστόσο, η εταιρεία επέβαλε ανώτατο όριο αποπληρωμής 5%, καταβάλλοντας περίπου 620 εκατομμύρια δολάρια και παγώνοντας το υπόλοιπο.

Αυτό σημαίνει ότι σχεδόν οι μισοί από τους επενδυτές που ήθελαν να αποσύρουν τις επενδύσεις τους δεν μπόρεσαν να λάβουν τα πλήρη ποσά τους.

Ζητήματα Ρευστότητας

Τα ιδιωτικά πιστωτικά funds ασχολούνται με περιουσιακά στοιχεία που είναι δύσκολο να πωληθούν γρήγορα. Παρέχουν δάνεια σε εταιρείες ή επενδύουν σε χρεωστικούς τίτλους που δεν διαπραγματεύονται δημόσια.

Επομένως, όταν ένας μεγάλος αριθμός επενδυτών ζητά ταυτόχρονα αναλήψεις, προκύπτει πρόβλημα ρευστότητας, αφού το ταμείο δεν διαθέτει επαρκή μετρητά για να πληρώσει όλους τους συμμετέχοντες ταυτόχρονα.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στον έτερο παγκόσμιο κολοσσό την Blackstone.

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και σε ένα από τα ταμεία της Blackstone, όπου τα αιτήματα ανάληψης έφτασαν στο ρεκόρ του 7,9% του ενεργητικού της.

Για να αντιμετωπίσει την πίεση των επενδυτών, η εταιρεία αναγκάστηκε να αυξήσει τα όρια πληρωμών και να διαθέσει περίπου 400 εκατομμύρια δολάρια από τα ίδια κεφάλαιά της για να καλύψει ορισμένα από τα αιτήματα.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι τέτοιοι περιορισμοί δεν είναι πρωτοφανείς για τα επενδυτικά ταμεία κλειστού τύπου, αλλά η κλίμακα των τρεχόντων αιτημάτων ανάληψης υποδηλώνει αυξανόμενη επιφυλακτικότητα των επενδυτών εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής αβεβαιότητας.

Η παγκόσμια οικονομία το 2026 βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, χαρακτηριζόμενο από υψηλή αβεβαιότητα, γεωπολιτικές εντάσεις και προστατευτισμό, στοιχεία που ορισμένοι αναλυτές περιγράφουν με όρους όπως «οικονομικός Αρμαγεδδών» ή τεκτονικές αλλαγές.

Ωστόσο, οι επίσημες προβλέψεις από διεθνείς οργανισμούς κάνουν λόγο για επιβράδυνση της ανάπτυξης και κινδύνους, παρά για μια άμεση, καθολική κατάρρευση.

Οι δασμοί και ο προστατευτισμός (ειδικά από τις ΗΠΑ) αναμένεται να επηρεάσουν έντονα το διεθνές εμπόριο, σηματοδοτώντας μια στροφή μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η συσσώρευση παγκόσμιου χρέους, με αυξανόμενα κυβερνητικά δάνεια (ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη), αποτελεί πιθανή εστία για την επόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και άλλες περιοχές απειλούν τις εφοδιαστικές αλυσίδες και τις τιμές της ενέργειας, επαναφέροντας φόβους στασιμοπληθωρισμού.

Η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών μειώνεται, με τον ΟΟΣΑ και το WEF να προειδοποιούν για ασταθές περιβάλλον.

Αν και δεν φαίνεται να οδεύουμε σε έναν άμεσο, ολοκληρωτικό "Αρμαγεδδών" (δηλαδή με μηδενική ανάπτυξη ή κραχ αντίστοιχο του 1929), οδεύουμε προς μια περίοδο έντονης αστάθειας, «rolling recessions» (κυλιόμενες υφέσεις σε τομείς) και γεωοικονομικής σύγκρουσης, όπου η ανθεκτικότητα των προηγούμενων ετών δοκιμάζεται.

Οι κίνδυνοι είναι σοβαροί και επικεντρώνονται στο χρέος και τις γεωπολιτικές εντάσεις.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Προκλητική ανάρτηση Ερντογάν ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο

20/07/2026

Με αναφορές σε «γιορτή Ειρήνης και Ελευθερίας» και τη δέσμευση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να στηρίζει τους Τουρκοκύπριους, ήταν η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανήμερα της 52ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διέλευση ελληνικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο - Ενεργοποίηση του Ενιαίου δόγματος κατά των τουρκικών προκλήσεων

20/07/2026

Πενήντα δύο χρόνια μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η επέτειος της 20ής Ιουλίου εξακολουθεί να αποτελεί ημέρα βαθιάς ιστορικής μνήμης για τον ελληνισμό. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η παρουσία ελληνικών μαχητικών αεροσκαφών στον κυπριακό ουρανό και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου αναδεικνύουν τη σημασία του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Στη δημοσιότητα το πόρισμα – Δεν προκύπτει ευθύνη από τους εμπλεκόμενους Κύπριους «πρωταγωνιστές»

20/07/2026

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πόρισμα του ανεξάρτητου Ποινικού Ανακριτή για την υπόθεση VideoGate, η οποία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο στην πλατφόρμα Χ στις αρχές του 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Η μνήμη παραμένει ζωντανή»: Το μήνυμα του πρωθυπουργού για τη μαύρη επέτειο των 52 ετών από την εισβολή στην Κύπρο

20/07/2026

Με αφορμή τη συμπλήρωση 52 ετών από την τουρκική εισβολή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει την προσήλωση της Ελλάδας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
52 χρόνια από την τουρκική εισβολή - Χριστοδουλίδης: «Η Τουρκία συνεχίζει να κατέχει παράνομα το 37% της πατρίδας μας»

20/07/2026

Το δικό του μήνυμα για τη συμπλήρωση 52 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, μέσω ανάρτησής του στην πλατφόρμα Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος «κείται πλησίον»: Το μήνυμα του Νίκου Δένδια για την 52η επέτειο της τουρκικής εισβολής

20/07/2026

Με αφορμή τα 52 χρόνια από την εισβολή, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας επαναλαμβάνει τη στήριξη της Αθήνας και το δόγμα της έμπρακτης εθνικής ετοιμότητας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ