ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πόλη-φάντασμα το Ακρωτήρι στην Κύπρο μετά την επίθεση στη βρετανική βάση
Η κοινότητα του Ακρωτηρίου έχει ερημώσει μετά το ιρανικό χτύπημα με drones στη βρετανική στρατιωτική βάση.
Η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν μένει πλέον μακριά από την Κύπρο. Στην κοινότητα του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό, η καθημερινότητα έχει ανατραπεί, με τον φόβο και την αβεβαιότητα να κυριαρχούν μετά την άμεση εμπλοκή της περιοχής στις πολεμικές εξελίξεις. Η εικόνα που περιγράφεται είναι μιας τοπικής κοινωνίας που «πάγωσε», καθώς η ζωή μετακινήθηκε απότομα από τη ρουτίνα σε μια νέα πραγματικότητα επιφυλακής.
Όπως καταγράφει σε ρεπορτάζ της η ισπανική εφημερίδα El País, το Ακρωτήρι τις τελευταίες ημέρες θυμίζει «πόλη-φάντασμα». Τα τραπέζια σε ταβέρνες και καφετέριες παραμένουν στρωμένα, όμως τα περισσότερα καταστήματα είναι κλειστά και οι δρόμοι σχεδόν άδειοι, σε ένα σκηνικό ασυνήθιστα σιωπηλό.
«Οι περισσότεροι έχουν φύγει», αναφέρει στην εφημερίδα ο ιδιοκτήτης ενός τοπικού καφέ, εξηγώντας ότι οι μόνοι πελάτες που έχουν απομείνει είναι δημοσιογραφικά συνεργεία. Όπως σημειώνεται, το συγκεκριμένο κατάστημα άνοιξε ξανά μόλις το απόγευμα της Τρίτης, αφού είχε προηγηθεί η αναγκαστική εκκένωση του οικισμού που διατάχθηκε τη Δευτέρα.
Την ίδια ώρα, υπάρχουν και οι ελάχιστοι που επέλεξαν να μείνουν. Ο Ανδρέας, ο τοπικός κρεοπώλης, εμφανίζεται στο ρεπορτάζ ως ένας από εκείνους που αρνήθηκαν να εγκαταλείψουν την πόλη, λέγοντας από το άδειο κατάστημά του: «Θα περάσω δύο μέρες σε ξενοδοχείο; Ούτε με τίποτα! Ό,τι είναι να γίνει, θα γίνει».
Η αφετηρία αυτής της πρωτόγνωρης εικόνας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η πρόσφατη επίθεση με ιρανικά drones κατά της στρατιωτικής βάσης στο Ακρωτήρι. Η εγκατάσταση αποδίδεται ως κομβικής στρατηγικής σημασίας για τις βρετανικές –και ευρύτερα νατοϊκές– επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή. Παρότι η επίθεση προκάλεσε μικρές υλικές ζημιές, πυροδότησε έντονες ανησυχίες για ραγδαία κλιμάκωση, οδηγώντας ευρωπαϊκές δυνάμεις σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και αφήνοντας το Ακρωτήρι να βιώνει, μέρα με τη μέρα, το βάρος της γεωπολιτικής κρίσης στην «καρδιά» της καθημερινότητάς του.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.