ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Δήμος Κερύνειας: «Οι Βρετανικές Βάσεις μεταφέρουν τις συνέπειες του πολέμου στην Κύπρο»

05/03/2026

Έμφαση στο Δόγμα Ενιαίου Αμυντικού Χώρου

 

Με φόντο την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή και την αυξημένη ανησυχία που προκαλεί στην κυπριακή κοινωνία, ο Δήμος Κερύνειας παρεμβαίνει δημόσια επισημαίνοντας πως, ακόμη κι αν η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εμπλέκεται άμεσα στα γεγονότα, οι συνέπειες του πολέμου «αγγίζουν» το νησί μέσω παραγόντων που βρίσκονται εντός της επικράτειας. Στο ίδιο πλαίσιο, ο Δήμος τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης και αναφέρεται στην παρουσία της Ελλάδας ως στοιχείο που ενδυναμώνει το αίσθημα ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του, ο Δήμος Κερύνειας σημειώνει ότι η παρουσία των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο μεταφέρει, έστω και έμμεσα, τις επιπτώσεις της πολεμικής σύρραξης στον τόπο, παρά το γεγονός ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει άμεση εμπλοκή. Όπως αναφέρει, αυτή η πραγματικότητα προκαλεί «σοβαρό προβληματισμό για την επόμενη ημέρα».

Την ίδια ώρα, ο Δήμος υπογραμμίζει πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό της Κύπρου, με σύγχρονα πολεμικά μέσα, ενισχύει την αίσθηση ασφάλειας και επαναφέρει στο προσκήνιο την ανάγκη για ενίσχυση και επέκταση του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, το οποίο –όπως τονίζεται– σήμερα είναι πιο απαραίτητο από ποτέ.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά στη διάσταση της συλλογικής μνήμης, με τον Δήμο να επισημαίνει ότι η επέκταση του πολέμου στη Μέση Ανατολή «ξυπνά εφιαλτικές μνήμες». Όπως καταλήγει, «ως Κερυνειώτες και πρόσφυγες γνωρίζουμε πολύ καλά τον τρόμο και τις τραγικές επιπτώσεις του πολέμου στον άμαχο πληθυσμό», υπογραμμίζοντας τον ανθρώπινο φόρτο που συνοδεύει κάθε νέα πολεμική κλιμάκωση στην περιοχή.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αφθώδης πυρετός: Θανατώνονται όλα τα ζώα στα μολυσμένα κοπάδια

05/03/2026

Εμβολιασμοί επεκτείνονται σε όλες τις επαρχίες – Νέο κρούσμα βοοειδούς στη Δρομολαξιά και διεύρυνση της ζώνης επιτήρησης


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ήχησαν ξανά οι σειρήνες στην Κύπρο

05/03/2026

Επείγον μήνυμα για απειλή ασφαλείας εστάλη στους κατοίκους στο Ακρωτήρι, δίνοντας αυστηρές οδηγίες για άμεση προστασία εντός των οικιών τους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία στέλνουν δυνάμεις στην Κύπρο

05/03/2026

Η ισπανική φρεγάτα θα συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle και τα ελληνικά πολεμικά πλοία, μετά την επίθεση ιρανικού drone που δέχθηκε η βρετανική βάση του νησιού στο Ακρωτήρι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Εκτάκτως στην Κύπρο ο Βρετανός Υπουργός Άμυνας - Συνάντηση με Χριστοδουλίδη

05/03/2026

Η Κύπρος βιώνει ώρες αυξημένης έντασης, καθώς η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή αποκτά απτό αποτύπωμα στο νησί.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παρέμβαση Μακρόν για τον Λίβανο: Κάλεσε τον Νετανιάχου να αποφύγει χερσαίες επιχειρήσεις

04/03/2026

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι επικοινώνησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον κάλεσε να μην προχωρήσει σε χερσαίες επιχειρήσεις στον Λίβανο.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ξεκαθαρίζει η Βρετανία: «Το drone που στόχευε την Κύπρο δεν ήταν ιρανικό»

04/03/2026

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι προμήθευσε συστήματα αεράμυνας σε βρετανικές και συμμαχικές βάσεις σε ολόκληρη την περιοχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διάγγελμα Χριστοδουλίδη: Προτεραιότητα η ασφάλεια της χώρας μας

04/03/2026

Απευθύνθηκε στον λαό ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ