ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αρχίζουν μαζικοί έλεγχοι στα καταφύγια της Κύπρου
Μαζικοί έλεγχοι σε 2.500 καταφύγια και νέο σύστημα SMS ειδοποίησης από σήμερα – Δοκιμή μηνύματος στις 19:00
Σε πλήρη κινητοποίηση μπαίνουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για να υπάρξει σαφής εικόνα ως προς το επίπεδο ετοιμότητας των καταφυγίων, αλλά και για να ενισχυθεί η άμεση ενημέρωση των πολιτών σε περίπτωση διερεύνησης περιστατικού ασφάλειας. Παράλληλα με τους ελέγχους σε πανκύπρια κλίμακα, η Κυβέρνηση ενεργοποιεί από σήμερα νέο σύστημα ειδοποίησης μέσω SMS, το οποίο θα μπορεί να στοχεύει συγκεκριμένες περιοχές, ανάλογα με το σημείο όπου εντοπίζεται κίνδυνος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αρμόδιες Αρχές προχωρούν σε μαζικό έλεγχο όλων των καταφυγίων σε ολόκληρη την Κύπρο, ώστε να διαπιστωθεί η πραγματική τους κατάσταση, η λειτουργικότητα και το επίπεδο ετοιμότητάς τους σε περίπτωση ανάγκης. Οι έλεγχοι, όπως αναφέρεται, αφορούν και τα περίπου 2.500 καταφύγια που υπάρχουν στο νησί και αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες δύο έως τρεις ημέρες.
Όπως σημειώνεται, εάν κάποια καταφύγια κριθούν ακατάλληλα, τότε αναμένεται να γίνει αντίστοιχη διευθέτηση ως προς την πληροφόρηση που παρέχεται στους πολίτες μέσω της εφαρμογής SAFE CY, ώστε να είναι ξεκάθαρο ποια καταφύγια είναι πράγματι διαθέσιμα και λειτουργικά και ποιο είναι το πλησιέστερο που μπορεί να αξιοποιηθεί.
Την ίδια ώρα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε συνεργασία της Κυβέρνησης με όλους τους παρόχους τηλεπικοινωνιών στην Κύπρο και την έναρξη λειτουργίας από σήμερα, 4 Μαρτίου, νέου συστήματος αποστολής γραπτών μηνυμάτων (SMS) για έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών. Στόχος είναι, όταν διερευνάται ενδεχόμενο περιστατικό ασφάλειας, οι πολίτες να λαμβάνουν οδηγίες και να λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα που υποδεικνύει η Πολιτική Άμυνα.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, γύρω στις 19:00 θα πραγματοποιηθεί δοκιμή της νέας υπηρεσίας με την αποστολή δοκιμαστικού μηνύματος σε όλους τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο. Το σύστημα έχει τη δυνατότητα να αποστέλλει ειδοποιήσεις στοχευμένα σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές – για παράδειγμα, εάν υπάρχει κίνδυνος σε μια πόλη, θα ενημερώνονται τα κινητά τηλέφωνα που βρίσκονται εντός της συγκεκριμένης περιοχής.
Σε περίπτωση λήψης σχετικού SMS, οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν ψύχραιμοι και να ακολουθήσουν συγκεκριμένες οδηγίες: να κατευθυνθούν άμεσα σε υπόγειο χώρο, εφόσον υπάρχει στην οικία τους, σε γειτονική οικοδομή ή στο σημείο όπου βρίσκονται, πεζοί και με ηρεμία. Αν βρίσκονται σε εσωτερικό χώρο χωρίς υπόγειο, καλούνται να παραμείνουν εντός του κτηρίου, μακριά από πόρτες, τζάμια και παράθυρα. Εάν βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο, πρέπει να μετακινηθούν προς τον πλησιέστερο εσωτερικό χώρο.
Ειδική πρόνοια υπάρχει για υποδομές όπως σχολεία, νοσοκομεία και γήπεδα, όπου εφαρμόζεται το προβλεπόμενο πρωτόκολλο ενεργειών από το αρμόδιο προσωπικό, με τους πολίτες να καλούνται να αποφεύγουν τη μετακίνηση με όχημα προς τους χώρους αυτούς. Μέχρι να υπάρξουν νεότερες οδηγίες από τις αρμόδιες Αρχές, η σύσταση είναι να παραμένουν σε υπόγειους ή εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν μετακινήσεις σε υπαίθριους χώρους, είτε πεζοί είτε με όχημα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.