ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σχέδια Πολιτικής Άμυνας στα σχολεία: Οδηγίες για μεμονωμένο εχθρικό επεισόδιο και ασκήσεις ετοιμότητας
Με εγκύκλιο που στάλθηκε σήμερα, Τρίτη, στις σχολικές μονάδες –δημόσιες και ιδιωτικές– επισημαίνονται, για προληπτικούς λόγους, τα βασικά βήματα που προβλέπει το Σχέδιο Πολιτικής Άμυνας, ειδικά για την περίπτωση «μεμονωμένου εχθρικού επεισοδίου».
Τα σχολεία είναι προετοιμασμένα για αποχώρηση μαθητών, εκπαιδευτικών και προσωπικού από τις τάξεις, το κτίριο και τον χώρο της σχολικής μονάδας, ενώ πραγματοποιούνται και ασκήσεις ετοιμότητας για διάφορα σενάρια εκκένωσης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος Γραφείου Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας του ΥΠΑΝ, Δρ Ηλίας Μαρκάτζιης. Όπως ανέφερε, σήμερα Τρίτη στάλθηκε στα σχολεία εγκύκλιος, στη βάση του Σχεδίου Πολιτικής Άμυνας, με απλοποιημένες οδηγίες για την περίπτωση μεμονωμένου εχθρικού επεισοδίου, ώστε να είναι ξεκάθαρα τα άμεσα βήματα και στη συνέχεια να αναμένονται οδηγίες από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.
Ο κ. Μαρκάτζιης διευκρίνισε ότι σε περιπτώσεις εχθροπραξιών χωρίς προειδοποίηση –όπου πλέον υπάρχουν και απειλές όπως drones– η πρώτη κίνηση δεν είναι η έξοδος από το κτίριο. Τα πρωτόκολλα καθορίζουν συγκεκριμένα τι πρέπει να κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές στους χώρους όπου βρίσκονται μέχρι να περάσει ο άμεσος κίνδυνος. Αν στη συνέχεια απαιτηθεί αποχώρηση, αυτή γίνεται με τάξη, με συγκέντρωση σε προκαθορισμένο σημείο του σχολείου και αναμονή για περαιτέρω κατευθύνσεις.
Τόνισε ακόμη ότι σε τόσο σύνθετες καταστάσεις το Υπουργείο Παιδείας δεν μπορεί να δίνει οδηγίες από μόνο του, αλλά ακολουθεί τις κατευθύνσεις των αρμόδιων φορέων του κράτους. Υπογράμμισε πως δεν πρόκειται για κινδυνολογία και ότι στόχος δεν είναι να δημιουργηθεί πανικός, αλλά να υπάρχει προετοιμασία, με τα σχολεία να καλούνται να διαβάσουν τα πρωτόκολλα και την εγκύκλιο, ώστε να γνωρίζουν τι πρέπει να γίνει άμεσα και πώς θα προχωρήσουν αν προκύψει οποιαδήποτε εξέλιξη.
Σε σχέση με καταφύγια, ανέφερε ότι υπάρχει συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και ότι έχει εντοπιστεί στα σχολεία το καταλληλότερο σημείο συγκέντρωσης, ενώ, αν χρειαστεί, θα δοθούν οδηγίες για μεταφορά των παιδιών σε κατάλληλους χώρους/καταφύγια. Για την αναπλήρωση μαθημάτων, είπε ότι είναι θέμα των αρμόδιων διευθύνσεων, προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ετοιμότητα και η πειθαρχημένη εφαρμογή των οδηγιών, εφόσον προκύψει νέα κατάσταση.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.