ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Επιτροπή Νομικών: Στο μικροσκόπιο οι πειθαρχικές διώξεις σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

25/02/2026

Παρεμβάσεις «Ισότητας» και ΣΑΚ για ταχύτητα και ειδική επιτροπή.

 

Τροποποιήσεις στη διαδικασία πειθαρχικών διώξεων μελών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, όταν αυτά χάνουν την ιδιότητά τους κατά τη διάρκεια της πειθαρχικής διαδικασίας, συζήτησε επί της αρχής την Τετάρτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών. Μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», Νίκος Λοϊζίδης, μίλησε για δύο εισηγήσεις που τέθηκαν στο τραπέζι, ενώ ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου τόνισε την ανάγκη οι πειθαρχικές υποθέσεις να εκδικάζονται χωρίς καθυστερήσεις, προτείνοντας μάλιστα τη σύσταση ειδικής επιτροπής.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών συζήτησε επί της αρχής την πρόταση για αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει τις πειθαρχικές διώξεις μελών της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στις περιπτώσεις όπου τα εμπλεκόμενα πρόσωπα αποβάλλουν την ιδιότητά τους —όπως με αφυπηρέτηση— ενώ εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία εναντίον τους.

Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Νίκος Λοϊζίδης, Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της συντεχνίας «Ισότητα», ανέφερε ότι κατατέθηκαν δύο εισηγήσεις. Η πρώτη, όπως είπε, ήταν να μη δρομολογείται πειθαρχική διαδικασία όταν υπάρχει σε εξέλιξη ποινική υπόθεση εναντίον αστυνομικού. Η δεύτερη εισήγηση, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αφορούσε στο να μην τερματίζεται η πειθαρχική διαδικασία, ανεξάρτητα από το αν ο αστυνομικός αποχωρήσει από το Σώμα.

Ο κ. Λοϊζίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη στάση βουλευτών που είναι νομικοί —Πανίκου Λεωνίδου, Άριστου Δαμιανού, Νίκου Τορναρίτη και Κωστή Ευσταθίου— σημειώνοντας ότι «ξεκαθάρισαν» προς τη Νομική Υπηρεσία, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία πως δεν είναι λογικό να επιβάλλεται ποινή σε υπάλληλο που έχει ήδη αφυπηρετήσει, μετά από δύο ή τρία χρόνια, καθώς —όπως υποστήριξε— μια τέτοια ποινή δεν θα έχει πρακτικό αντίκτυπο. Πρόσθεσε ότι αυτή η προσέγγιση συγκρούεται και με τις υποδείξεις της GRECO, που θέλει τις πειθαρχικές διώξεις αστυνομικών να εκδικάζονται γρήγορα. Όπως ανέφερε, στην Επιτροπή Νομικών φαίνεται πως υπήρξαν «δεύτερες σκέψεις» και το σχετικό σκέλος, προς το παρόν, έχει παρακαμφθεί.

Στο μεταξύ, σε ερώτηση για την κατ’ άρθρον συζήτηση σχετικά με τις κάμερες στις στολές των αστυνομικών, ο κ. Λοϊζίδης είπε ότι η «Ισότητα» κατέθεσε εισηγήσεις από την περασμένη εβδομάδα και εμφανίζεται θετική στη θέσπιση του μέτρου, υπό την προϋπόθεση ότι θα προβλεφθούν «οι σωστές προϋποθέσεις» στο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο.

Από την πλευρά του, ο Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), σε ανακοίνωσή του, ανέφερε ότι παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών και επανέλαβε τη θέση του ότι τα μέλη του ανήκουν σε Πειθαρχημένο Σώμα και οφείλουν να συμμορφώνονται με νόμους και κανονισμούς, όπως και όλοι οι πολίτες. Την ίδια ώρα, τόνισε ότι οι διαδικασίες εκδίκασης πειθαρχικών υποθέσεων δεν πρέπει να χρονοτριβούν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΑΚ εισηγήθηκε τη δημιουργία ειδικής επιτροπής που θα ασχολείται αποκλειστικά με την εκδίκαση πειθαρχικών υποθέσεων και την έγκαιρη έκδοση αποφάσεων, πριν από την αφυπηρέτηση οποιουδήποτε μέλους. Παράλληλα, σημείωσε ότι η παρατεταμένη εκκρεμότητα δημιουργεί αβεβαιότητα και πλήττει την εμπιστοσύνη στο κράτος δικαίου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ