ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Συναγερμός για αφθώδη στην Κύπρο: 529.000 εμβόλια καθ’ οδόν – «Παγώνουν» οι εξαγωγές

26/02/2026

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Κύπρος μετά τον εντοπισμό εστιών αφθώδους πυρετού σε μονάδες εκτροφής στα Λειβάδια της επαρχίας Λάρνακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει επίσημη ενημέρωση και ενεργοποιεί άμεσα μηχανισμούς στήριξης.

 

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται η Κύπρος μετά τον εντοπισμό εστιών αφθώδους πυρετού σε μονάδες εκτροφής στα Λειβάδια της επαρχίας Λάρνακα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει επίσημη ενημέρωση και ενεργοποιεί άμεσα μηχανισμούς στήριξης.

Συγκεκριμένα, τις επόμενες ημέρες αποστέλλονται στην Κύπρο 529.000 δόσεις εμβολίων, ενώ από τις 24 έως τις 27 Φεβρουαρίου καταφθάνει ομάδα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ (EUVET) για να στηρίξει τις κυπριακές αρχές στην αντιμετώπιση της κρίσης και στον σχεδιασμό επείγοντος εμβολιασμού.

Αυστηρά μέτρα και ζώνες περιορισμού

Οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ήδη προχωρήσει σε επιδημιολογικές έρευνες και εργαστηριακούς ελέγχους, εφαρμόζοντας τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή νομοθεσία μέτρα:

Θανάτωση ζώων στις πληγείσες μονάδες

Καταστροφή προϊόντων

Απολύμανση εγκαταστάσεων

Περιορισμούς στις μετακινήσεις

Εντατική επιτήρηση σε ζώνες 3 και 10 χιλιομέτρων

Η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση επιβεβαιωμένων εστιών θα καθοριστούν σε επίπεδο ΕΕ οι ζώνες περιορισμού και η διάρκειά τους, με αυστηρή απαγόρευση διακίνησης ζώων εκτός των καθορισμένων ορίων.

«Φρένο» στις εξαγωγές

Μετά την αναστολή του καθεστώτος της Κύπρου ως χώρας απαλλαγμένης από αφθώδη πυρετό από τον Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων, αναστέλλονται προσωρινά οι εξαγωγές ζώων και μη επεξεργασμένων ζωικών προϊόντων προς τρίτες χώρες. Οι αρμόδιες αρχές δεν μπορούν πλέον να εκδίδουν τα σχετικά πιστοποιητικά.

Ωστόσο, υπάρχει «παράθυρο» για θερμικά επεξεργασμένα προϊόντα, όπως το χαλλούμι, εφόσον έχει προηγηθεί τουλάχιστον παστερίωση. Τα προϊόντα αυτά μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται στην αγορά της ΕΕ, υπό προϋποθέσεις.

Η Κομισιόν καλεί τις τρίτες χώρες να σεβαστούν την αρχή της περιφερειοποίησης, ώστε – μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση – να μην επιβληθούν γενικευμένες απαγορεύσεις σε ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια.

Η μάχη κατά του αφθώδους πυρετού εντάσσεται, όπως επισημαίνεται, στον βασικό πυλώνα της ευρωπαϊκής πολιτικής «One Health», με στόχο την προστασία της υγείας ζώων και ανθρώπων, αλλά και της αγροτικής οικονομίας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ