ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Στο μικροσκόπιο εταιρείες τουρκικών συμφερόντων – Προωθείται «φίλτρο» για εγγραφές και αγορές γης

24/02/2026

Ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες Αρχές η δραστηριοποίηση δεκάδων εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στις ελεύθερες περιοχές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρκετές εξ αυτών προχωρούν και σε αγορές ελληνοκυπριακής γης.

 

Ανησυχία προκαλεί στις αρμόδιες Αρχές η δραστηριοποίηση δεκάδων εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στις ελεύθερες περιοχές, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αρκετές εξ αυτών προχωρούν και σε αγορές ελληνοκυπριακής γης.

Το θέμα τέθηκε ενώπιον της Βουλής, με τον βουλευτή Μαρίνος Σιζόπουλος να καταθέτει πρόταση νόμου, επισημαίνοντας ότι ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, τέτοιες εταιρείες θα μπορούσαν δυνητικά να αξιοποιηθούν ακόμη και για σκοπούς κατασκοπείας ή για στρατηγική απόκτηση περιουσιών, τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές.

Νομοσχέδιο για αυστηρότερο έλεγχο

Για την αντιμετώπιση του ζητήματος προωθείται νομοσχέδιο, το οποίο θα επιτρέπει στον Έφορο Εταιρειών να εξετάζει σε βάθος αιτήσεις εγγραφής και, εφόσον συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, να απορρίπτει εταιρείες. Το κείμενο βρίσκεται ήδη ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας για νομοτεχνικό έλεγχο.

Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών εξετάζει κατά πόσο ορισμένες από τις εταιρείες αυτές δραστηριοποιούνται και στα κατεχόμενα.

Προβληματισμός και για το Κτηματολόγιο

Το Τμήμα Κτηματολογίου αναγνώρισε ότι υπάρχουν στρεβλώσεις στο καθεστώς απόκτησης ακινήτων από μη Κύπριους, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για νομικά πρόσωπα. Όπως αναφέρθηκε, σε περιπτώσεις αγοραπωλησιών γίνεται συνεργασία με τους οικείους επάρχους για έλεγχο των εμπλεκόμενων εταιρειών, ενώ για μη εγγεγραμμένες εταιρείες απαιτείται επιβεβαίωση της γνησιότητας των εγγράφων.

Η βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου εισηγήθηκε τη δημιουργία συστήματος «κόκκινης σημαίας» στο Κτηματολόγιο, ώστε να εντοπίζονται έγκαιρα ύποπτες περιπτώσεις.

Από πλευράς του ΑΚΕΛ, ο βουλευτής Χρίστος Χριστοφίδης προειδοποίησε ότι χωρίς ουσιαστικά μέτρα η χώρα ενδέχεται να βρεθεί προ σοβαρών τετελεσμένων σε ζητήματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας, καλώντας σε άμεση προώθηση των σχετικών προτάσεων νόμου που έχουν κατατεθεί.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής υπογράμμισε την ανάγκη θεσμικής θωράκισης του Τμήματος Κτηματολογίου, ώστε να μπορεί να διαχειρίζεται αποτελεσματικά υποθέσεις αγοραπωλησιών στις οποίες εμπλέκονται πολίτες ή εταιρείες τρίτων χωρών.

Το ζήτημα παραμένει ανοικτό, με την πολιτεία να αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην οικονομική δραστηριότητα και τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές

20/04/2026

Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση

20/04/2026

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer

20/04/2026

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν

20/04/2026

Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι

20/04/2026

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν

20/04/2026

Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου

20/04/2026

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου

20/04/2026

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

20/04/2026

Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο

20/04/2026

Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ