ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ξεκίνησαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ΗΠΑ, Ουκρανίας, Ρωσίας στη Γενεύη

17/02/2026

Οι διήμερες συνομιλίες, που ξεκίνησαν, σήμερα, Τρίτη, είναι πιθανό να επικεντρωθούν στο ζήτημα των εδαφών.

 

Με φόντο την τέταρτη επέτειο της πλήρους κλίμακας εισβολής (24 Φεβρουαρίου), άρχισαν σήμερα στη Γενεύη διήμερες τριμερείς συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών Ρωσίας, Ουκρανίας και Ηνωμένες Πολιτείες για μια πιθανή διευθέτηση. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το ζήτημα των εδαφών, ενώ οι προσδοκίες για άμεση πρόοδο παραμένουν περιορισμένες.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο RIA Novosti, οι τριμερείς συνομιλίες στη Γενεύη ξεκίνησαν την Τρίτη, σε μια προσπάθεια να διερευνηθεί πλαίσιο για πιθανή διευθέτηση του πολέμου.

Όπως μεταδίδεται, οι επαφές είναι διήμερες και εκτιμάται ότι θα επικεντρωθούν κυρίως στο εδαφικό, λίγες ημέρες πριν από την 24η Φεβρουαρίου, ημερομηνία-ορόσημο για την έναρξη της εισβολής πλήρους κλίμακας το 2022.

Πίεση από την Ουάσιγκτον – «Η Ουκρανία καλύτερα να έρθει γρήγορα στο τραπέζι»

Ο Ντόναλντ Τραμπ πιέζει Μόσχα και Κίεβο για ταχεία συμφωνία, με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διαμαρτύρεται ότι οι πιέσεις της Ουάσιγκτον είναι ισχυρότερες προς την ουκρανική πλευρά απ’ ό,τι προς τη Ρωσία.

Στο ίδιο κλίμα, ο Τραμπ –ερωτηθείς για τις συνομιλίες– τις χαρακτήρισε «μεγάλες» και ανέφερε πως «η Ουκρανία καλύτερα να προσέλθει στο τραπέζι, γρήγορα», χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Τι ζητά η Ρωσία, τι απαντά το Κίεβο

Η ρωσική πλευρά εμφανίζεται να απαιτεί από το Κίεβο να παραχωρήσει το υπόλοιπο 20% της περιφέρειας Ντονέτσκ που δεν έχει καταφέρει να καταλάβει η Μόσχα, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Παράλληλα, το γενικότερο πλαίσιο παραμένει βαρύ: η Ρωσία κατέχει περίπου το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας και τμημάτων του Ντονμπάς, ενώ η Μόσχα ζητά αποχώρηση ουκρανικών δυνάμεων από οχυρωμένες και στρατηγικές περιοχές στο πλαίσιο οποιασδήποτε ειρηνευτικής φόρμουλας—απαίτηση που το Κίεβο απορρίπτει, ζητώντας αντίθετα ισχυρές εγγυήσεις ασφάλειας από τη Δύση.

«Κεκλεισμένων των θυρών» και χωρίς ΜΜΕ

Το Κρεμλίνο έχει δηλώσει ότι οι συνομιλίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς παρουσία μέσων ενημέρωσης, ενώ έρχονται μετά από δύο γύρους που πραγματοποιήθηκαν φέτος στο Άμπου Ντάμπι χωρίς σημαντική πρόοδο.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι αυτή τη φορά στόχος είναι να συζητηθεί «ευρύτερο φάσμα ζητημάτων», συμπεριλαμβανομένων των «κύριων», με αιχμή το εδαφικό και ό,τι συνδέεται με τα ρωσικά αιτήματα.

Η ουκρανική γραμμή: «η Ρωσία δεν δείχνει διάθεση συμβιβασμού»

Από την πλευρά του, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν είναι πρόθυμη να συμβιβαστεί και ότι συνεχίζει να πλήττει την Ουκρανία ακόμη και παραμονές των τριμερών. Τόνισε επίσης πως μόνο «επαρκής πίεση» προς τη Ρωσία και «σαφείς εγγυήσεις ασφάλειας» για την Ουκρανία μπορούν ρεαλιστικά να οδηγήσουν σε τερματισμό του πολέμου.

Ποιοι μετέχουν στις αντιπροσωπείες

Της ρωσικής αντιπροσωπείας, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ηγείται ο Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, με συμμετοχή και του επικεφαλής στρατιωτικών πληροφοριών Ιγκόρ Κοστιούκοφ, ενώ ο ειδικός απεσταλμένος του Πούτιν Κίριλ Ντμίτριεφ συμμετέχει σε ξεχωριστή ομάδα εργασίας για οικονομικά ζητήματα.

Από την ουκρανική πλευρά, την αντιπροσωπεία φέρεται να ηγείται ο Ρουστέμ Ουμέροφ, με παρουσία και του επικεφαλής του γραφείου του Ζελένσκι Κίριλο Μπουντάνοφ, καθώς και του συμβούλου Σεργκέι Κισλίτσα. Πριν αναχωρήσει η αποστολή, ο Ουμέροφ δήλωσε ότι ο στόχος για «βιώσιμη και διαρκή ειρήνη» παραμένει αμετάβλητος.

Τις ΗΠΑ εκπροσωπούν οι απεσταλμένοι Στιβ Γουίτκοφ και Τζάρεντ Κούσνερ.

Πέρα από το εδαφικό: Ζαπορίζια και ρόλος δυτικών στρατευμάτων

Παρότι το εδαφικό αναμένεται να κυριαρχήσει, παραμένει χάσμα και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα, όπως το ποιος θα ελέγχει τον Πυρηνικό Σταθμό Ζαπορίζια και ποιος θα είναι ο ρόλος δυτικών στρατευμάτων μετά τον πόλεμο.

Τέλος, αναφέρεται ότι οι Αμερικανοί απεσταλμένοι συμμετέχουν αυτή την εβδομάδα στη Γενεύη και σε συνομιλίες με το Ιράν.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ