ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Financial Times: Έφοδος της βελγικής αστυνομίας στην Κομισιόν για πώληση ακινήτων

12/02/2026

Συναγερμός στις Βρυξέλλες μετά την έφοδο των βελγικών αρχών στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

Σε μια κίνηση που προκαλεί τριγμούς στα θεμέλια των ευρωπαϊκών θεσμών και εγείρει σοβαρά ερωτήματα για τη διαφάνεια στις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η βελγική αστυνομία πραγματοποίησε αιφνιδιαστική έφοδο στα κεντρικά γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα της έγκυρης βρετανικής εφημερίδας Financial Times, η επιχείρηση των αρχών εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης και σοβαρής έρευνας που αφορά υπόθεση πώλησης ακινήτων. Το περιστατικό αυτό έρχεται να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, φέρνοντας στο φως ενδεχόμενες παρατυπίες σε ζητήματα διαχείρισης της ακίνητης περιουσίας του θεσμικού οργάνου.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, οι οποίοι έφεραν το θέμα στη δημοσιότητα, εισαγγελείς και αστυνομικοί εισήλθαν στο κτίριο της Επιτροπής αναζητώντας στοιχεία. Η έρευνα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες συναλλαγές που σχετίζονται με την πώληση κτιριακών εγκαταστάσεων που ανήκουν ή διαχειρίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η παρουσία των αστυνομικών αρχών μέσα στο «στρατηγείο» της ΕΕ αποτελεί από μόνη της ένα εξαιρετικά σπάνιο και σοβαρό γεγονός, το οποίο υποδηλώνει ότι οι ενδείξεις που έχουν στη διάθεσή τους οι βελγικές αρχές είναι ισχυρές. Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η έρευνα διεξάγεται με άκρα μυστικότητα, ενώ στο στόχαστρο φαίνεται να βρίσκονται συγκεκριμένα πρόσωπα και διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά τη διάρκεια των αγοραπωλησιών.

Η υπόθεση φαίνεται να περιστρέφεται γύρω από τον τρόπο με τον οποίο η Κομισιόν διαχειρίζεται το τεράστιο χαρτοφυλάκιο ακινήτων της στις Βρυξέλλες. Η βελγική πρωτεύουσα φιλοξενεί δεκάδες κτίρια που στεγάζουν τις υπηρεσίες της ΕΕ, και οι συναλλαγές που αφορούν αυτά τα ακίνητα περιλαμβάνουν ποσά εκατομμυρίων ευρώ.

Οι αρχές ερευνούν αν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, αν υπήρξε διαφάνεια στους διαγωνισμούς και αν προέκυψαν ζητήματα σύγκρουσης συμφερόντων ή διαφθοράς κατά την πώληση συγκεκριμένων κτιρίων. Η εμπλοκή της βελγικής δικαιοσύνης σηματοδοτεί ότι η υπόθεση έχει ξεφύγει από τα όρια του εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου της ΕΕ και έχει λάβει ποινικές διαστάσεις. Οι Financial Times επισημαίνουν ότι οι ερευνητές αναζητούν έγγραφα, ηλεκτρονικές επικοινωνίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία που θα μπορούσαν να ρίξουν φως στις επίμαχες συναλλαγές.

Απέναντι σε αυτές τις ραγδαίες εξελίξεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τηρεί στάση συνεργασίας. Εκπρόσωποι του θεσμού, σχολιάζοντας το περιστατικό, επιβεβαίωσαν την επίσκεψη των αρχών και τόνισαν ότι η Κομισιόν συνεργάζεται πλήρως με τις βελγικές δικαστικές αρχές για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Είναι πάγια τακτική των ευρωπαϊκών οργάνων να δηλώνουν πλήρη διαφάνεια όταν προκύπτουν τέτοια ζητήματα, ωστόσο η πολιτική πίεση που ασκείται είναι τεράστια. Η ΕΕ, η οποία συχνά κουνάει το δάχτυλο σε κράτη-μέλη για ζητήματα κράτους δικαίου και διαφθοράς, βρίσκεται τώρα η ίδια στη δυσάρεστη θέση του ελεγχόμενου. Η έρευνα αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία όπου η εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς δοκιμάζεται, και κάθε σκιά διαφθοράς λειτουργεί επιβαρυντικά για την εικόνα των Βρυξελλών.

Το περιστατικό αυτό αναδεικνύει την κρισιμότητα των μηχανισμών ελέγχου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διαχείριση δημόσιου χρήματος και περιουσίας απαιτεί την απόλυτη τήρηση των κανόνων και η έφοδος της αστυνομίας αποδεικνύει ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου, ακόμη και εντός των ισχυρών τειχών της Κομισιόν.

Οι εξελίξεις αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τα ευρήματα των βελγικών αρχών θα κρίνουν αν βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή σε ένα ευρύτερο σκάνδαλο κακοδιαχείρισης. Το δημοσίευμα των Financial Times έχει ήδη προκαλέσει αίσθηση στους διπλωματικούς και πολιτικούς κύκλους της Ευρώπης, με πολλούς να ζητούν άμεσες απαντήσεις και απόδοση ευθυνών, όπου αυτές υπάρχουν. Η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και η βελγική δικαιοσύνη συνεχίζει το έργο της για την πλήρη διαλεύκανση των γεγονότων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ