ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



«Στο στόχαστρο» κινητό και ζώνη: Κινητές κάμερες με τεχνητή νοημοσύνη στους δρόμους

06/02/2026

Σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κινητών καμερών φωτοεπισήμανσης.

 

Σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη μείωση των θανατηφόρων τροχαίων, προχωρά το Υπουργείο Μεταφορών, προωθώντας αλλαγές στη νομοθεσία για τη λειτουργία των κινητών καμερών φωτοεπισήμανσης.

Η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, προβλέπει την αναβάθμιση του συστήματος, ώστε οι κινητές κάμερες να καταγράφουν οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά την οδήγηση ή δεν φέρουν ζώνη ασφάλειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του Συμβουλίου, το 2025 καταγράφηκαν 19 θανατηφόρα τροχαία που αποδίδονται σε απρόσεκτη ή αμελή οδήγηση, με βασική αιτία την απόσπαση προσοχής λόγω χρήσης κινητού. Παράλληλα, σε αρκετές περιπτώσεις απώλειας ζωών, διαπιστώθηκε ότι οδηγοί ή συνεπιβάτες δεν φορούσαν ζώνη ασφαλείας, παρά το γεγονός ότι η καμπίνα του οχήματος δεν είχε υποστεί σοβαρές ζημιές.

Με τις προτεινόμενες αλλαγές, το πρόγραμμα λειτουργίας των κινητών καμερών θα τροποποιηθεί, ώστε να καταγράφεται συνεχώς η κίνηση στους δρόμους. Μέσω τεχνητής νοημοσύνης, το σύστημα θα εντοπίζει περιπτώσεις όπου τα χέρια του οδηγού δεν βρίσκονται στο τιμόνι ή δεν διακρίνεται η χρήση ζώνης ασφαλείας. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα λαμβάνεται φωτογραφία, η οποία θα αξιολογείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και, εφόσον επιβεβαιωθεί παράβαση, θα εκδίδεται εξώδικο πρόστιμο.

Για την υλοποίηση της αναβάθμισης απαιτείται έγκριση από τη Βουλή, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθούν και επίσημα οι νέες παραβάσεις στο σύστημα φωτοεπισήμανσης.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε η σύσταση ειδικής επιτροπής, η οποία θα μελετήσει τη μέχρι σήμερα εφαρμογή του συστήματος και θα υποβάλει εισηγήσεις εντός Μαρτίου. Όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, μετά από 2-3 χρόνια λειτουργίας του συστήματος είναι η κατάλληλη στιγμή για αξιολόγηση και βελτιώσεις.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι ένα από τα μεγαλύτερα κενά αφορά τον εντοπισμό οδηγών που χρησιμοποιούν κινητό, σημειώνοντας πως η απώλεια ανθρώπινων ζωών λόγω απόσπασης προσοχής δεν μπορεί να συνεχιστεί. Όπως ανέφερε, η αξιοποίηση του συστήματος φωτοεπισήμανσης με τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί το βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές

20/04/2026

Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση

20/04/2026

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer

20/04/2026

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν

20/04/2026

Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι

20/04/2026

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν

20/04/2026

Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου

20/04/2026

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου

20/04/2026

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

20/04/2026

Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο

20/04/2026

Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ