ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αβέρωφ για δημόσιο χρέος: Aν αφεθεί ως έχει, μεσοπρόθεσμα θα εξελιχθεί ως μια ωρολογιακή βόμβα
Παρέμβαση Αβέρωφ Νεοφύτου για το δημόσιο χρέος: «Η πραγματικότητα δεν ωραιοποιείται – έρχεται δημοσιονομικός κίνδυνος».
Σοβαρούς προβληματισμούς για την πορεία των δημόσιων οικονομικών εκφράζει ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας τις πρόσφατες κυβερνητικές ανακοινώσεις αναφορικά με το δημόσιο χρέος της χώρας.
Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Νεοφύτου υπογραμμίζει ότι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, επισημαίνοντας πως η εικόνα που παρουσιάζεται προς τα έξω αποτυπώνει μόνο ένα μέρος της πραγματικότητας.
Όπως αναφέρει, η μείωση του εξωτερικού δανεισμού αποτελεί πράγματι ένα θετικό στοιχείο. Την ίδια στιγμή όμως, σημειώνει ότι η εικόνα αυτή είναι ελλιπής, καθώς δεν αποτυπώνει τη σημαντική αύξηση του εσωτερικού δανεισμού, κυρίως μέσω του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΤΚΑ).
Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ ο εξωτερικός δανεισμός περιορίζεται, το κράτος δανείζεται ολοένα και περισσότερο από το ΤΚΑ, δηλαδή από πόρους που προορίζονται για τις μελλοντικές συντάξεις. Το αποτέλεσμα, όπως τονίζει, είναι το συνολικό ονομαστικό χρέος της Γενικής Κυβέρνησης να αυξάνεται, έστω κι αν μέρος αυτού του δανεισμού δεν καταγράφεται στο δημόσιο χρέος με βάση τα κριτήρια του Μάαστριχτ.
Ο κ. Νεοφύτου παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία, σημειώνοντας ότι το συνολικό χρέος από τα 33,8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2022 αυξήθηκε στα 34,7 δισ. ευρώ μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2025, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα δεδομένα.
Ιδιαίτερη ανησυχία εκφράζει για το γεγονός ότι ο δανεισμός από το ΤΚΑ χρησιμοποιείται, όπως αναφέρει, για να καλυφθεί η εκρηκτική αύξηση ανελαστικών κρατικών δαπανών, με κυρίαρχο παράδειγμα το κρατικό μισθολόγιο. Όπως σημειώνει, από το τέλος του 2022 μέχρι το τέλος του 2024, οι σχετικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 709 εκατ. ευρώ ή 22%, ενώ με βάση προβλέψεις του ίδιου του Υπουργείου Οικονομικών, το μισθολογικό κόστος του κράτους αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ το 2028 – αύξηση της τάξης του 54% μέσα σε μόλις πέντε χρόνια.
Υπενθυμίζει μάλιστα ότι την περίοδο πριν από την οικονομική κρίση του 2013, από το 2008 έως το 2012, η συνολική αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο ανερχόταν σε 348 εκατ. ευρώ ή 13,8%, ποσοστό σαφώς χαμηλότερο από τις σημερινές αυξήσεις.
Καταλήγοντας, ο κ. Νεοφύτου προειδοποιεί ότι η παρούσα δημοσιονομική πορεία δεν είναι βιώσιμη και ότι, εάν δεν υπάρξει έγκαιρη διόρθωση, μεσοπρόθεσμα ενδέχεται να μετατραπεί σε σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα της οικονομίας. Παράλληλα, εκφράζει έντονη ανησυχία για την προσπάθεια, όπως λέει, εξωραϊσμού της κατάστασης μέσω επιλεκτικής παρουσίασης στοιχείων, τονίζοντας ότι η ειλικρινής αποτύπωση της πραγματικότητας είναι προϋπόθεση για την προστασία του οικονομικού μέλλοντος της χώρας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.