ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ! Έφερε τη θετή κόρη για διακοπές και τη… βίαζε!
Σοκ έχει προκαλέσει στην Κύπρο η υπόθεση ενός 57χρονου Βρετανού, ο οποίος κατά τη διάρκεια καλοκαιρινών διακοπών κακοποίησε σεξουαλικά τη θετή του κόρη, ηλικίας 15 ετών, τέσσερις φορές μέσα σε οκτώ ημέρες.
Σοβαρότατους κραδασμούς στην κοινή γνώμη της Κύπρος προκάλεσε η αποκάλυψη υπόθεσης σεξουαλικής κακοποίησης ανήλικης, με δράστη 57χρονο Βρετανό, ο οποίος καταδικάστηκε για επανειλημμένες επιθέσεις σε βάρος της 15χρονης θετής του κόρης κατά τη διάρκεια οικογενειακών διακοπών στο νησί.
Οι διακοπές που μετατράπηκαν σε εφιάλτη
Σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν ενώπιον του δικαστηρίου, ο κατηγορούμενος είχε αφιχθεί στην Κύπρο μαζί με τη σύζυγό του και τα δύο θετά τους παιδιά, διαμένοντας σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Κισσόνεργας. Στο διάστημα από τις 9 έως τις 17 Αυγούστου 2025, προχώρησε σε τέσσερα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης της ανήλικης, μέσα σε μόλις οκτώ ημέρες.
Η υπόθεση ήρθε στο φως όταν το κορίτσι εκμυστηρεύτηκε όσα βίωσε σε φίλο της στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ο τελευταίος ενημέρωσε τις αρμόδιες αρχές, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθεί η Interpol Manchester, η οποία διαβίβασε τις πληροφορίες στις κυπριακές διωκτικές αρχές.
«Πάγωνα και δεν μπορούσα να αντιδράσω»
Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η 15χρονη κατέθεσε με λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο αδυνατούσε να αντιδράσει την ώρα της κακοποίησης, περιγράφοντας ότι ένιωθε «παγωμένη». Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε στο γεγονός ότι μέχρι τότε έβλεπε τον κατηγορούμενο ως πατρική φιγούρα, κάτι που ενέτεινε το ψυχικό τραύμα που υπέστη.
Η στάση του δικαστηρίου
Η υπεράσπιση επιχείρησε να αποδώσει τις πράξεις στην κατανάλωση αλκοόλ, ωστόσο το επιχείρημα αυτό απορρίφθηκε. Το Κακουργιοδικείο Πάφου έκρινε ότι δεν επρόκειτο για μεμονωμένο περιστατικό, αλλά για επαναλαμβανόμενη εγκληματική συμπεριφορά, στοιχείο που καταδείκνυε πρόθεση και επιμονή.
Οι τρεις δικαστές επέβαλαν ποινή φυλάκισης επτά ετών στον 57χρονο, υπογραμμίζοντας τη σοβαρότητα των αδικημάτων και τις μακροχρόνιες επιπτώσεις τους στο θύμα.
Περιοριστικά διατάγματα και εποπτεία
Πέραν της ποινής κάθειρξης, το δικαστήριο εξέδωσε διατάγματα με ισχύ τεσσάρων ετών μετά την αποφυλάκιση του καταδικασθέντος, τα οποία του απαγορεύουν:
να παρέχει οποιαδήποτε υπηρεσία σε παιδιά,
να εργοδοτείται ή να δραστηριοποιείται σε χώρους όπου βρίσκονται ή συχνάζουν ανήλικοι,
να διαμένει πλησίον οργανωμένων χώρων για παιδιά.
Παράλληλα, διατάχθηκε η παραπομπή του στην Αρχή Εποπτείας για ολόκληρη τη διάρκεια της κράτησής του στις Κεντρικές Φυλακές, ώστε να παρακολουθείται συστηματικά η συμπεριφορά του.
Η υπόθεση θεωρείται από τις πλέον σοβαρές των τελευταίων ετών και επαναφέρει με έντονο τρόπο τη συζήτηση για την προστασία των ανηλίκων και την ανάγκη έγκαιρης αποκάλυψης και αντιμετώπισης τέτοιων εγκλημάτων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.