ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Νίκος Χριστοδουλίδης: Τα σχόλια Πακιστάν πίσω από την αναβολή ψήφισης για ΟΥΝΦΙΚΥΠ
Το Πακιστάν είναι αυτή τη στιγμή μια από τις 10 χώρες μη μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ.
Εμπλοκή καταγράφηκε στη διαδικασία έγκρισης του ψηφίσματος για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς το Πακιστάν υπέβαλε παρατηρήσεις που δεν ευνοούν την ελληνοκυπριακή πλευρά, διακόπτοντας τη λεγόμενη «σιωπηλή διαδικασία». Την εξέλιξη επιβεβαίωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι το θέμα παραπέμπεται εκ νέου σε διαβουλεύσεις μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από εκδήλωση των Ευρωεπιμελητηρίων στο Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η παρεμβολή σχολίων από πακιστανικής πλευράς οδήγησε σε προσωρινή καθυστέρηση της διαδικασίας έγκρισης του ψηφίσματος, η οποία αρχικά αναμενόταν να ολοκληρωθεί άμεσα. Όπως εξήγησε, αντίστοιχες παρεμβάσεις έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν και συνήθως ακολουθεί νέος κύκλος διαβουλεύσεων μέχρι την επίτευξη συναίνεσης. Υπογράμμισε δε ότι, με βάση την προέλευση των σχολίων, αυτά δεν κινούνται σε θετική κατεύθυνση για τη δική μας πλευρά. Το Πακιστάν συμμετέχει αυτή την περίοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας ως ένα από τα μη μόνιμα μέλη.
Αναφερόμενος παράλληλα στις τοποθετήσεις της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, περί μη άμεσης προοπτικής σύγκλησης διευρυμένης διάσκεψης για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι η Λευκωσία παραμένει απολύτως έτοιμη τόσο για νέα τριμερή συνάντηση όσο και για ευρύτερη διάσκεψη. Ξεκαθάρισε ότι η επιδίωξη επανέναρξης των διαπραγματεύσεων αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα και δεν επηρεάζεται από το γεγονός ότι η Κύπρος ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ.
Στο ίδιο πλαίσιο, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να προτείνει άμεσα συγκεκριμένες ημερομηνίες συνάντησης στον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Τουφάν Έρχιουρμαν, επιδιώκοντας απευθείας επαφή με στόχο την επανεκκίνηση της διαδικασίας συνομιλιών.
Σε ό,τι αφορά τον συντονισμό με την Αθήνα, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είχε ήδη επικοινωνήσει δύο φορές με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Κόμπο, πριν από τη συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι θα ακολουθήσει νέα επικοινωνία για πλήρη ενημέρωση επί των επαφών και των αποτελεσμάτων τους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.