ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποιος Αξιωματούχος δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για πόλεμο στην Ευρώπη»;
Υπάρχουν σχέδια για μια γενικευμένη πολεμική αναμέτρηση στην Ευρώπη και ποια συμφέροντα θα εξυπηρετούσε;
Αυξανόμενη ανησυχία προκαλούν στην Ευρώπη οι νεότερες τοποθετήσεις Ρώσων αξιωματούχων και οι εκτιμήσεις δυτικών αναλυτών γύρω από την πορεία των σχέσεων Ρωσίας – Δύσης, με φόντο τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική αστάθεια και τη στρατιωτική αναδιάταξη σε Ανατολική Ευρώπη και Ειρηνικό. Το ενδεχόμενο άμεσης σύγκρουσης θεωρείται προς το παρόν περιορισμένο, ωστόσο οι ενδείξεις ενίσχυσης της στρατιωτικής ετοιμότητας και από τις δύο πλευρές συντηρούν κλίμα επιφυλακής.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ρώσος διπλωμάτης Βλαντισλάβ Μασλένικοφ υποστήριξε ότι το ΝΑΤΟ έχει εντάξει τη Ρωσία στα βασικά στρατηγικά έγγραφά του ως την κύρια και άμεση απειλή για την ασφάλεια της Συμμαχίας, προσθέτοντας ότι — κατά τη ρωσική εκτίμηση — η στάση αυτή δεν αναμένεται να αλλάξει ακόμη και σε περίπτωση διευθέτησης του πολέμου στην Ουκρανία. Όπως ανέφερε, η Συμμαχία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία κοντά στα ρωσικά σύνορα, αυξάνει τις αμυντικές δαπάνες και διευρύνει τις επιχειρησιακές της δομές στην Ανατολική Ευρώπη.
Στο ίδιο πλαίσιο, έγινε αναφορά σε παλαιότερη τοποθέτηση του Γερμανού Υπουργού Άμυνας Boris Pistorius, ο οποίος είχε εκτιμήσει ότι μια ευθεία στρατιωτική αναμέτρηση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποκλειστεί πριν το τέλος της δεκαετίας. Από ρωσικής πλευράς, τόσο η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Maria Zakharova όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov αντέδρασαν έντονα, αποδίδοντας στη Δύση επιθετικές προθέσεις και επιμένοντας ότι οι δυτικές στρατιωτικές κινήσεις επιβεβαιώνουν — όπως υποστηρίζουν — την κλιμάκωση.
Παράλληλα, σύμφωνα με τη ρωσική διπλωματική ενημέρωση, οι θεσμικοί δίαυλοι επικοινωνίας Μόσχας – ΝΑΤΟ έχουν σχεδόν πλήρως διακοπεί από το 2022, με μοναδική εξαίρεση έναν μηχανισμό έκτακτης επικοινωνίας. Η ρωσική πλευρά υποστηρίζει επίσης ότι πρωτοβουλίες που είχε καταθέσει το 2021 για αμοιβαίες εγγυήσεις ασφαλείας δεν έτυχαν ανταπόκρισης.
Σε επίπεδο στρατηγικών εκτιμήσεων, δυτικοί αναλυτές θεωρούν χαμηλή την πιθανότητα γενικευμένου συμβατικού πολέμου μεταξύ ΝΑΤΟ και ενός πιθανού άξονα Ρωσίας–Κίνας στο άμεσο μέλλον, επισημαίνουν όμως ότι ο κίνδυνος κλιμάκωσης μέσω έμμεσων μορφών αντιπαράθεσης αυξάνεται. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ενδεχόμενο υβριδικών επιχειρήσεων — όπως κυβερνοεπιθέσεις, δολιοφθορές σε κρίσιμες υποδομές και επιχειρήσεις αποσταθεροποίησης — με ορίζοντα τα επόμενα έτη.
Αξιωματούχοι της Συμμαχίας έχουν επίσης επισημάνει την ανάγκη προετοιμασίας για σενάριο ταυτόχρονων γεωπολιτικών κρίσεων σε δύο μέτωπα: στην Ευρώπη σε σχέση με τη Ρωσία και στον Ειρηνικό με επίκεντρο την Κίνα και την Ταϊβάν, με ορισμένες εκτιμήσεις να τοποθετούν κρίσιμο σημείο καμπής γύρω στο 2027.
Την ίδια ώρα, η νέα αμερικανική αμυντική στρατηγική δίνει προτεραιότητα στην αποτροπή της Κίνας, μεταφέροντας μεγαλύτερο βάρος ευθύνης στους Ευρωπαίους συμμάχους για τη διαχείριση της ρωσικής απειλής. Αυτό μεταφράζεται σε πίεση προς τα ευρωπαϊκά κράτη για ενίσχυση των εθνικών και συλλογικών αμυντικών δυνατοτήτων, υπό το ενδεχόμενο πιο περιορισμένης αμερικανικής εμπλοκής στο ευρωπαϊκό θέατρο.
Πρόσθετη γεωστρατηγική διάσταση προσθέτει και η αυξανόμενη ρωσοκινεζική δραστηριότητα στην Αρκτική, όπου το άνοιγμα νέων θαλάσσιων διαδρόμων και οι ενεργειακοί πόροι εντείνουν τον διεθνή ανταγωνισμό. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι στρατιωτικές και διπλωματικές ισορροπίες παραμένουν εύθραυστες, με τα σενάρια κλιμάκωσης να παραμένουν στο τραπέζι, έστω και ως ακραία ενδεχόμενα.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.