ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Έξυπνοι Μετρητές: Μπήκαν 220 χιλιάδες – Τι αναμένεται από την ΑΗΚ

29/01/2026

Το σήριαλ που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε θρίλερ, γύρω από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, αφού, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όχι μόνο κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά βρίσκεται και μπροστά από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

 

Το σήριαλ που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε θρίλερ, γύρω από την εγκατάσταση των έξυπνων μετρητών, φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί, αφού, σύμφωνα με όσα δείχνουν τα στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) όχι μόνο κατάφερε να τηρήσει τα χρονοδιαγράμματα, αλλά βρίσκεται και μπροστά από τις προβλεπόμενες ημερομηνίες.

Αυτό, τουλάχιστον, καταγράφεται στα στοιχεία που συγκέντρωσε ο «Φ». Όπως καταδεικνύεται από τα αριθμητικά δεδομένα, ο στόχος για την εγκατάσταση 400.000 έξυπνων μετρητών από την ΑΗΚ όχι απλώς θα επιτευχθεί, αλλά ενδεχομένως η Αρχή να ολοκληρώσει την εγκατάστασή τους πριν από τη λήξη των χρονοδιαγραμμάτων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, από τον Ιανούαριο του 2025, όταν ξεκίνησε την εκστρατεία, έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να εγκαταστήσει πέραν των 220.000 έξυπνων μετρητών, ενώ το χρονοδιάγραμμα προβλέπει την εγκατάσταση 250.000 μετρητών μέχρι τον Ιούνιο του 2026. Πρόκειται για αριθμούς που φέρνουν την ΑΗΚ να βρίσκεται πιο μπροστά από τον αρχικό προγραμματισμό.

Επιπλέον, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, οι περίπου 400.000 έξυπνοι μετρητές πρέπει να έχουν εγκατασταθεί μέχρι το 2027. Ωστόσο, με βάση τους ρυθμούς που ακολουθεί η ΑΗΚ, δεν αποκλείεται το συγκεκριμένο ορόσημο να επιτευχθεί ακόμη και εντός του 2026. Βάσει τούτου, όπως πληροφορείται ο «Φ», δεν αποκλείεται η Αρχή να προχωρήσει και στην εγκατάσταση επιπλέον των 400.000 έξυπνων μετρητών, καθώς στις σκέψεις της ΑΗΚ είναι η κάλυψη περίπου του 80% των καταναλωτών με τα συγκεκριμένα έξυπνα συστήματα.

Πού είχαν μπει οι πρώτοι

Οι πρώτοι έξυπνοι μετρητές είχαν εγκατασταθεί από τις 20 έως τις 25 Ιανουαρίου 2025 σε ορισμένες περιοχές, στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος.

Ειδικότερα, οι πρώτοι μετρητές είχαν εγκατασταθεί στις εξής περιοχές:

⦁ Περιφέρεια Λευκωσίας: Περιοχή Τρυπιώτη

⦁ Περιφέρεια Λεμεσού: Μέρος της Γερμασόγειας και του Αγίου Αθανασίου

⦁ Περιφέρεια Λάρνακας: Περιοχή Φοινικούδων

⦁ Περιφέρεια Πάφου: Κάτω Πάφος

Ακολούθως, η ΑΗΚ δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση, μέσω δελτίων Τύπου, όλες τις νέες περιοχές και οδούς όπου θα πραγματοποιείται εγκατάσταση, ενημερώνοντας ταυτόχρονα ότι για την εγκατάστασή τους απαιτείται σύντομη διακοπή στην παροχή ηλεκτρισμού, η οποία δεν ξεπερνά τα 20 λεπτά.

Πού μπαίνουν οι επόμενοι

Μέχρι στιγμής, η ΑΗΚ έχει καλύψει μεγάλο μέρος του αστικού ιστού και στη συνέχεια θα προχωρήσει στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών και σε περιοχές εκτός των αστικών κέντρων.

Τη δεδομένη στιγμή και για ολόκληρο τον μήνα Ιανουάριο 2026, η ΑΗΚ προχωρεί στην εγκατάσταση έξυπνων μετρητών στις ακόλουθες περιοχές:

Λευκωσία:

⦁ Στρόβολος

⦁ Περιοχή μεταξύ των Λεωφόρων Στροβόλου, Γρίβα Διγενή, Αγίου Προκοπίου και Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Λεμεσός:

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Λεοντίου Α΄

⦁ Περιοχή μεταξύ της Λεωφόρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ΙΙΙ και των οδών Μονής Μαχαιρά, Ταγματάρχου Πουλίου, Δημοσθένους Μιτσή, Ναυαρίνου, Γλάδστωνος, Αγίας Ζώνης και Θεσσαλονίκης

Λάρνακα:

⦁ Λάρνακα – Λειβάδια – Ορόκλινη – Πύλα (παραλιακά)

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Αμμοχώστου (Δρόμος Δεκέλειας)

Αμμόχωστος:

⦁ Παραλίμνι

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Πρωταρά, στο ύψος της εκκλησίας της Αγίας Βαρβάρας

⦁ Περιοχή Κάππαρη, από το ύψος του κυκλικού κόμβου Αγίας Τριάδας μέχρι και την οδό Κωνσταντίνου Καραμανλή

Πρωταράς:

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Πρωταρά – Κάβο Γκρέκο, από το ύψος της Λεωφόρου Πρωταρά μέχρι το ύψος της οδού Σύμης

⦁ Περιοχή Προφήτη Ηλία

Πάφος:

⦁ Εκατέρωθεν της Λεωφόρου Τάφοι των Βασιλέων και μεταξύ της Λεωφόρου Αποστόλου Παύλου, μέχρι το ύψος των δημοτικών ορίων Χλώρακας.

Ξεπέρασαν και τις συμπληγάδες

Η βασική ανησυχία για το κράτος, την ΑΗΚ και τους καταναλωτές αφορούσε τον κίνδυνο απώλειας της χρηματοδότησης, ύψους €35 εκατ., από το Ταμείο Ανάκαμψης, για την προμήθεια των έξυπνων μετρητών, σε περίπτωση περαιτέρω καθυστερήσεων, αφού το όλο εγχείρημα είχε περάσει από συμπληγάδες.

Ωστόσο, μέσα από τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν και την αναθεώρηση των χρονοδιαγραμμάτων, τα οποία έγιναν τελικά αποδεκτά, διασφαλίστηκε η χρηματοδότηση.

Συγκεκριμένα, το συνολικό κόστος ανέρχεται σε περίπου €50 εκατ., εκ των οποίων τα €35 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Το υπόλοιπο ποσό, που αφορά το κόστος εγκατάστασης, θα καλυφθεί από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου μέσω των αποθεματικών της, καθώς η προσφορά της CYTA αφορούσε αποκλειστικά την προμήθεια των έξυπνων μετρητών.

Πηγή: Phile News

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ