ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Καμπανάκι ΔΝΤ: Συναγερμός για την παγκόσμια οικονομία, φόβοι για «φούσκα» στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Σοβαρές προειδοποιήσεις από το ΔΝΤ για τις επισφαλείς ισορροπίες στις αγορές, τον κίνδυνο γεωπολιτικών εντάσεων και το ενδεχόμενο κραχ στην τεχνολογία.
Η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται στο 2026 με εύθραυστες ισορροπίες και αυξημένους κινδύνους, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δόθηκε στη δημοσιότητα τον Ιανουάριο. Παρότι οι προβλέψεις δεν κάνουν λόγο για άμεση ύφεση, το Ταμείο προειδοποιεί ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον παραμένει ιδιαίτερα ευάλωτο, με παράγοντες που μπορούν εύκολα να ανατρέψουν την ήδη περιορισμένη αναπτυξιακή δυναμική.
Ανάπτυξη με χαμηλές ταχύτητες και ανησυχία για την Τεχνητή Νοημοσύνη
Το ΔΝΤ διατηρεί την εκτίμηση για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 3,3% για το 2026, ένα ποσοστό που θεωρείται μεν θετικό, αλλά υπολείπεται αισθητά των επιδόσεων προηγούμενων δεκαετιών. Ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου, Πιερ-Ολιβιέ Γκουρινσά, επισημαίνει ότι το βασικό ρίσκο δεν προέρχεται τόσο από την πραγματική οικονομία όσο από τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Στο επίκεντρο της ανησυχίας βρίσκεται η έντονη άνοδος των μετοχών τεχνολογίας, η οποία συνδέεται άμεσα με τον ενθουσιασμό γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Το ΔΝΤ εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζουν την πραγματική παραγωγικότητα και τα μελλοντικά έσοδα. Σε περίπτωση που οι προσδοκίες διαψευστούν, δεν αποκλείεται μια απότομη διόρθωση στις αγορές, με ευρύτερες επιπτώσεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στον πλούτο των νοικοκυριών. Χωρίς να γίνεται άμεση σύγκριση, η εμπειρία της «φούσκας» των dot-com επανέρχεται ως σημείο αναφοράς.
Προστατευτισμός και γεωπολιτικές πιέσεις
Παράλληλα, η έκθεση εστιάζει στον αυξανόμενο γεωπολιτικό κατακερματισμό και στην επιστροφή πολιτικών προστατευτισμού. Η επιβολή νέων δασμών και οι εμπορικές εντάσεις, σύμφωνα με το ΔΝΤ, απειλούν να διαταράξουν το παγκόσμιο εμπόριο, αυξάνοντας το κόστος παραγωγής και μετακυλίοντας επιβαρύνσεις στους καταναλωτές.
Το Ταμείο προειδοποιεί ότι οι εμπορικοί πόλεμοι μπορούν να λειτουργήσουν ως σοβαρό αρνητικό σοκ για την παγκόσμια οικονομία, περιορίζοντας τις επενδύσεις και επιβραδύνοντας περαιτέρω την ανάπτυξη, σε μια περίοδο που τα περιθώρια αντοχής είναι ήδη περιορισμένα.
Πληθωρισμός: αποκλιμάκωση με αστερίσκους
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, η εικόνα παρουσιάζεται μεικτή. Ο γενικός δείκτης δείχνει τάσεις υποχώρησης, ωστόσο ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παραμένει ανθεκτικός. Αυτό σημαίνει ότι το κόστος σε τομείς που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα – όπως η στέγαση, οι μεταφορές και οι βασικές υπηρεσίες – δεν μειώνεται με τον ρυθμό που θα ανακούφιζε τα νοικοκυριά.
Το ΔΝΤ καλεί τις κεντρικές τράπεζες να κινηθούν με προσοχή, αποφεύγοντας πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής που θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα άνοδο των τιμών.
Ένα περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας
Συνολικά, η έκθεση σκιαγραφεί ένα παγκόσμιο τοπίο όπου η ανάπτυξη παραμένει εύθραυστη και οι κίνδυνοι πολλαπλοί. Για τους πολίτες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτό μεταφράζεται σε περιορισμένη προβλεψιμότητα, διατήρηση της ακρίβειας και αυξημένη αβεβαιότητα για την απασχόληση και τις επενδύσεις.
Το μήνυμα του ΔΝΤ είναι σαφές: η επόμενη περίοδος θα κριθεί από το αν οι κυβερνήσεις και οι αγορές θα διαχειριστούν συνετά την τεχνολογική μετάβαση και θα αποφύγουν την όξυνση των εμπορικών και γεωπολιτικών συγκρούσεων. Μέχρι τότε, η διεθνής οικονομία παραμένει σε κατάσταση επιφυλακής.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους
Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών
Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών
Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών
Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»
Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»
Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό
Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς
Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο
Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.