ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπρος: 30 συλλήψεις παράνομων μεταναστών και άμεσες απελάσεις από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης
Ο Κ. Φυτιρής υπογραμμίζει ότι η έξαρση της εγκληματικότητας συνιστά «σύνθετη και απαιτητική πρόκληση», σημειώνοντας πως η κυβερνητική επιλογή είναι συγκεκριμένη.
Σε δημόσια τοποθέτηση προχώρησε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, Κώστας Φυτιρής, στον απόηχο των αλλεπάλληλων σοβαρών εγκληματικών περιστατικών που καταγράφηκαν τις τελευταίες ημέρες σε Λάρνακα, Τερσεφάνου και Πάφο, στέλνοντας μήνυμα αποφασιστικότητας για ενίσχυση της ασφάλειας και στοχευμένη αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.
Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι το αίσθημα ανησυχίας που επικρατεί στην κοινωνία είναι απολύτως δικαιολογημένο, επισημαίνοντας ότι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Πολιτεία. Όπως τόνισε, η έξαρση της εγκληματικότητας συνιστά μια πολυδιάστατη πρόκληση, η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά απασχολεί το σύνολο των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο αυτό, ξεκαθάρισε ότι η κυβερνητική στρατηγική είναι σαφής και αδιαπραγμάτευτη: μηδενική ανοχή απέναντι στο οργανωμένο έγκλημα, ανεξαρτήτως της προέλευσής του, της μορφής που λαμβάνει ή της δομής με την οποία δρα.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους αλλοδαπούς που εμπλέκονται σε παράνομες δραστηριότητες ή διαμένουν στη χώρα χωρίς νόμιμο καθεστώς. Ο κ. Φυτιρής σημείωσε ότι, όπου αυτό επιτρέπεται από το ισχύον νομικό πλαίσιο και δεν αφορά πρόσωπα με τεκμηριωμένη ιδιότητα αιτητή ασύλου, θα εφαρμόζονται ταχείες διαδικασίες απέλασης, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του κράτους δικαίου.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη ευρείας κλίμακας παγκύπρια επιχείρηση της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί περισσότερα από 30 πρόσωπα που διαμένουν παράνομα στη Δημοκρατία, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνσή τους από τη χώρα.
Ο Υπουργός απηύθυνε, τέλος, έκκληση προς τους πολίτες να συνεργάζονται ενεργά με τις Αρχές, υπογραμμίζοντας ότι η παροχή πληροφοριών προς την Αστυνομία – ακόμη και ανώνυμα – αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπιση εγκληματικών ενεργειών. Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα προχωρήσει σύντομα στη στήριξη κρίσιμων νομοθετικών πρωτοβουλιών, ενισχύοντας θεσμικά και επιχειρησιακά τα εργαλεία της Αστυνομίας στη μάχη κατά του οργανωμένου εγκλήματος.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.