ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η Κύπρος αποχαιρετά τον Γιώργο Βασιλείου - Κηδεύεται με τιμές εν ενεργεία Προέδρου
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγλαντζιάς, με ρίψη τιμητικών βολών, σύμφωνα με το τελετουργικό.
Η Κύπρος αποχαιρετά σήμερα τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος απεβίωσε σε ηλικία 94 ετών. Η κηδεία του τελείται δημοσία δαπάνη και με τιμές εν ενεργεία αρχηγού κράτους, παρουσία ανώτατων πολιτειακών και πολιτικών αξιωματούχων από την Κύπρο και το εξωτερικό.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, η σορός του εκλιπόντος μεταφέρθηκε το πρωί στον Ιερός Ναός Του Θεού Σοφίας Στροβόλου, τοποθετημένη πάνω σε κιλλίβαντα πυροβόλου όπλου και συνοδευόμενη από τη Φιλαρμονική της Αστυνομίας.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος εκφωνεί επικήδειο λόγο. Επικήδειους απηύθυναν επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Κύπρου Τάσος Χριστοφίδης, ο Μιχάλης Παπαπέτρου εκ μέρους των συνεργατών του, καθώς και ο γιος του εκλιπόντος, Ευέλθων Βασιλείου.
Η ταφή θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Κοιμητήριο Αγλαντζιάς, με ρίψη τιμητικών βολών, σύμφωνα με το τελετουργικό.
Λαϊκό προσκύνημα και συγκίνηση
Την Παρασκευή προηγήθηκε λαϊκό προσκύνημα στον ίδιο ναό, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης. Πλήθος πολιτών, συνεργατών και ανθρώπων κάθε ηλικίας προσήλθαν για να αποτίσουν φόρο τιμής, αφήνοντας λουλούδια και καταγράφοντας μηνύματα στο βιβλίο συλλυπητηρίων.
Ξεχώρισε η αναφορά του επί 26 χρόνια οδηγού του, Αβέρωφ Μορίτσης, ο οποίος μίλησε για έναν «δεύτερο πατέρα» και έναν «άρχοντα», ενώ πολλοί πολίτες στάθηκαν στο ήθος, τη μετριοφροσύνη και το εκσυγχρονιστικό αποτύπωμα της προεδρίας του.
«Έφυγε με τον καημό της επανένωσης»
Συντετριμμένη αλλά περήφανη για την πορεία και την παρακαταθήκη του συζύγου της εμφανίστηκε η Ανδρούλλα Βασιλείου. Σε δηλώσεις της ανέφερε πως αποχαιρετά «έναν άνθρωπο με όλα τα γράμματα κεφαλαία, έναν σύντροφο με την κυριολεκτική έννοια της λέξης», σημειώνοντας ότι ο πρώην Πρόεδρος έφυγε έχοντας ως ύστατη έγνοια την επανένωση της Κύπρου.
Όπως τόνισε, το όραμά του για λύση του Κυπριακού και οι δημοκρατικές αρχές που υπηρέτησε σε όλη τη δημόσια διαδρομή του αποτελούν παρακαταθήκη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα χαθούν και θα συνεχίσουν να καθοδηγούν την κυπριακή κοινωνία.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.