ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Υπόθεση σφετερισμού ε/κ περιουσιών: Τι υποστήριξε η υπεράσπιση για τη Γερμανίδα κτηματομεσίτρια

16/01/2026

Για την ερχόμενη εβδομάδα ορίστηκαν δύο νέες δικάσιμες, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου.

 

Τη θέση ότι η κατηγορούμενη Γερμανίδα κτηματομεσίτρια δεν μπορούσε να γνωρίζει αν τα ακίνητα που προωθούσε προς πώληση στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές ανήκαν σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες, ανέπτυξε την Παρασκευή η υπεράσπιση, κατά τη συνέχιση της διαδικασίας ενώπιον του Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας.

Κατά τη δικάσιμο της Παρασκευής ολοκληρώθηκε η αντεξέταση της ανακρίτριας Δήμητρα Σταύρου, ενώ το Δικαστήριο όρισε δύο νέες δικάσιμες για τη συνέχιση της υπόθεσης, τη Δευτέρα 19 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου, αμφότερες στις 9:00 π.μ., οπότε θα κληθούν νέοι μάρτυρες από πλευράς κατηγορούσας αρχής.

Ισχυρισμοί για πολιτικά κίνητρα και έλλειψη αμεροληψίας

Ο συνήγορος υπεράσπισης Σωτήρης Αργυρού υποστήριξε ενώπιον του Δικαστηρίου ότι η υπόθεση φέρει πολιτικά χαρακτηριστικά και ότι οι ανακριτικές αρχές δεν διεξήγαγαν αμερόληπτη έρευνα. Η ανακρίτρια αντέκρουσε τις αιτιάσεις, δηλώνοντας ότι τα αδικήματα για τα οποία κατηγορείται η κτηματομεσίτρια είναι αμιγώς ποινικής φύσεως και ότι η διερεύνηση έγινε αντικειμενικά, με συλλογή μαρτυρίας τόσο υπέρ όσο και κατά της κατηγορούμενης.

Αναφορές σε διεθνή περιοδικά και διαδικτυακή διαφήμιση

Κατά την αντεξέταση, η υπεράσπιση ανέφερε ότι οι ανακριτικές αρχές δεν διερεύνησαν ισχυρισμούς της κατηγορούμενης σύμφωνα με τους οποίους η πώληση ακινήτων στις μη ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές διαφημίζεται ευρέως, τόσο σε έντυπα περιοδικά, όπως το Forbes και το Belle Vue, όσο και στο διαδίκτυο, χωρίς σαφή αναφορά στον διαχωρισμό μεταξύ ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Ο κ. Αργυρού υποστήριξε ότι η διερεύνηση των συγκεκριμένων αναφορών αποτελούσε υποχρέωση των ανακριτικών αρχών, προκειμένου να αξιολογηθεί κατά πόσο η κατηγορούμενη μπορούσε να γνωρίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ακινήτων.

Η μάρτυρας απάντησε ότι δεν έγιναν τέτοιες ενέργειες, προσθέτοντας ωστόσο ότι στα συγκεκριμένα άρθρα γίνεται αναφορά στο πολιτικό και νομικό καθεστώς της Κύπρου και στο γεγονός ότι το αποκαλούμενο καθεστώς της «τουρκικής δημοκρατίας βόρειας Κύπρου» αναγνωρίζεται μόνο από την Τουρκία, ενώ τα εδάφη ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

«Μη ελεγχόμενο κτηματολόγιο» και γνώση της διαίρεσης της Κύπρου

Σε άλλο σημείο της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης παρέπεμψε σε άρθρο περιοδικού που διαφημίζει ακίνητα στις μη ελεγχόμενες περιοχές, στο οποίο αναφέρεται ότι δεν υφίσταται πρόβλημα με την αγορά ακινήτων και ότι οι πράξεις καταχωρούνται σε σχετικό αρχείο. Ρώτησε αν διερευνήθηκε η συγκεκριμένη αναφορά, με τη μάρτυρα να απαντά αρνητικά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για καταχώρηση σε μη ελεγχόμενο «κτηματολόγιο» του κατοχικού καθεστώτος.

Παράλληλα, η κ. Σταύρου ανέφερε ότι η κατηγορούμενη είχε δηλώσει στην κατάθεσή της πως γνώριζε ότι η Κύπρος είναι διχοτομημένη και ότι, μετά την άφιξή της στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, απαιτείται έλεγχος στα σημεία διέλευσης προς τις μη ελεγχόμενες περιοχές.

Η υπεράσπιση επισήμανε ότι η κατηγορούμενη δεν είχε αφιχθεί ποτέ μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου και υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν προειδοποιητικές πινακίδες στο αεροδρόμιο Λάρνακας, στους δρόμους ή στα σημεία διέλευσης, που να ενημερώνουν για τους κινδύνους αγοραπωλησιών ακινήτων στις μη ελεγχόμενες περιοχές.

Η μάρτυρας επιβεβαίωσε την απουσία τέτοιων πινακίδων, σημειώνοντας ωστόσο ότι υπάρχει εκτενής πληροφόρηση στο διαδίκτυο για το καθεστώς κατοχής και ότι όσοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στον τομέα των ακινήτων οφείλουν να ενημερώνονται επαρκώς.

Διαπίστωση ε/κ ιδιοκτησίας μέσω Κτηματολογίου Κερύνειας

Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη διαδικασία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας των ακινήτων, η ανακρίτρια ανέφερε ότι η αστυνομία εξασφάλισε μαρτυρία και προχώρησε σε εντοπισμό των ιδιοκτητών μέσω του Κτηματολόγιο Κερύνειας.

Η υπεράσπιση έθεσε ζήτημα κατά πόσο οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να έχει πρόσβαση σε τέτοιες πληροφορίες, με τη μάρτυρα να απαντά αρνητικά, ενώ διατυπώθηκε και ο ισχυρισμός ότι το Κτηματολόγιο ενδέχεται να μην γνωρίζει όλες τις περιπτώσεις ακινήτων των οποίων οι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει στην επιτροπή αποζημιώσεων.

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα με την εξέταση νέων μαρτύρων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»

19/01/2026

Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί

19/01/2026

Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»

19/01/2026

«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση

19/01/2026

Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό

19/01/2026

Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

19/01/2026

Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή

19/01/2026

Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»

19/01/2026

Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας

19/01/2026

«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000

19/01/2026

Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ