ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



FT: Η Κυπριακή Κυβέρνηση καταποντίζεται από σκάνδαλο διαφθοράς

13/01/2026

Με αυτό το τίτλο δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times αναφέρεται στην «πολιτική αναταραχή» όπως την χαρακτηρίζει, που βρίσκεται η Κύπρος.

 

Ιδιαίτερη διεθνή διάσταση λαμβάνει η υπόθεση που έχει προκαλέσει πολιτικούς κραδασμούς στην Κύπρο, καθώς η Financial Times αφιερώνει εκτενές δημοσίευμα στην παραίτηση του Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Χαράλαμπος Χαραλάμπους, κάνοντας λόγο για σοβαρή πολιτική αναταραχή και σκάνδαλο που πλήττει την κυβέρνηση.

Στο ρεπορτάζ της, που υπογράφει η Ελένη Βαρβιτσιώτη, η βρετανική εφημερίδα περιγράφει ένα σκηνικό έντονης κρίσης, επισημαίνοντας ότι η παραίτηση του στενού συνεργάτη και συγγενικού προσώπου του Προέδρου Νίκος Χριστοδουλίδης συνδέεται άμεσα με τη δημοσιοποίηση βίντεο, στο οποίο ο κ. Χαραλάμπους φέρεται να συζητά ζητήματα αποδοχής δωρεών με αντάλλαγμα πρόσβαση στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι, στην ανακοίνωση της παραίτησής του, ο κ. Χαραλάμπους υποστήριξε πως το οπτικοακουστικό υλικό έχει υποστεί σκόπιμη και εκτεταμένη επεξεργασία, με χρήση αποσπασμάτων εκτός πλαισίου, τα οποία –όπως ανέφερε– οδηγούν σε παραπλανητικά συμπεράσματα. Την ίδια στιγμή, αρνήθηκε κατηγορηματικά οποιαδήποτε εμπλοκή σε παράνομες ή αθέμιτες πρακτικές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βίντεο που αναρτήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην πλατφόρμα X εμφανίζει τον πρώην επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου να παρουσιάζει τον εαυτό του ως βασικό «δίαυλο» πρόσβασης στην Προεδρία, περιγράφοντας τρόπους με τους οποίους δωρεές θα μπορούσαν να εμφανιστούν ως δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως υπογραμμίζεται, απέρριψε τις καταγγελίες, χαρακτηρίζοντας το υλικό προϊόν κακόβουλης παραποίησης. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο «υβριδικής δραστηριότητας» εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ η υπόθεση έχει τεθεί υπόψη τόσο του Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας όσο και της Αστυνομίας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έχει απευθύνει δημόσια πρόσκληση προς οποιονδήποτε διαθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν παράνομες πράξεις, να τα καταθέσει ενώπιον των αρμόδιων αρχών.

Οι Financial Times επισημαίνουν ότι η υπόθεση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον Κύπριο Πρόεδρο, δεδομένου ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς είχε τεθεί στον πυρήνα της προεκλογικής του δέσμευσης. Επιπλέον, εκδηλώνεται σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική συγκυρία, καθώς η Κύπρος ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τα τέλη Ιουνίου.

Το δημοσίευμα τονίζει επίσης ότι η υπόθεση έχει επιτείνει το ήδη φορτισμένο πολιτικό κλίμα στο εσωτερικό της χώρας, ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μαΐου. Το αντιπολιτευόμενο ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειμμα διαφάνειας, ζητώντας την απομάκρυνση αξιωματούχων που εμφανίζονται στο επίμαχο υλικό.

Την ίδια ώρα, αναφορά γίνεται και στην απόφαση της Πρώτης Κυρίας, Φιλίππα Καρσερά, να αποχωρήσει από τη διοίκηση φιλανθρωπικού ταμείου που βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης, μετά και τη σύνδεση του ονόματός της με την υπόθεση μέσω του βίντεο.

Το ρεπορτάζ καταλήγει σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ζητήσει τεχνική συνδρομή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ, προκειμένου να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση και η προέλευση του επίμαχου υλικού.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές

20/04/2026

Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση

20/04/2026

Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer

20/04/2026

Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν

20/04/2026

Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι

20/04/2026

Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν

20/04/2026

Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου

20/04/2026

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου

20/04/2026

Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία

20/04/2026

Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο

20/04/2026

Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ