ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κύπριοι Αστυνομικοί θα φοιτούν στη Σχολή Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ
Στη βάση της καλής συνεργασίας, που ήδη υπάρχει και με τη συμβολή του Frontex, της Europol και της Interpol, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης υποδέχθηκε τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης της Κύπρου, Κωνσταντίνο Φυτιρή, στο πλαίσιο της στενής διμερούς συνεργασίας, που υπάρχει ανάμεσα στις Υπηρεσίες των δύο χωρών, παρουσία του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αντιστρατήγου Δημητρίου Μάλλιου και του Επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος, Υποστρατήγου Φώτη Ντουίτση.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ευχήθηκε στον Κύπριο Υπουργό, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο Δεκέμβριο και συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, σε συνέχεια της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κύπρο, πριν από ένα μήνα. Κοινός στόχος, αποτελεί η περαιτέρω ενίσχυση των Υπηρεσιών των δύο χωρών, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της εσωτερικής ασφάλειας τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε, μεταξύ άλλων, η πορεία της σύστασης και στελέχωσης της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Κύπρου που “στήνεται” στα πρότυπα της ελληνικής Δ.Α.Ο.Ε με στενή συνεργασία και μεταφορά τεχνογνωσίας και πρακτικών.
Επιπλέον, στη βάση της καλής συνεργασίας, που ήδη υπάρχει και με τη συμβολή του Frontex, της Europol και της Interpol, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών, της αντιμετώπισης του οργανωμένου διεθνικού εγκλήματος με έμφαση στα οικονομικά εγκλήματα και τη διακίνηση ανθρώπων, της ανταλλαγής πληροφοριών μέσω των θεσμοθετημένων διαύλων, του εκσυγχρονισμού του σωφρονιστικού συστήματος και των Σωφρονιστικών Καταστημάτων. Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι το Υπουργείο έχει καταρτίσει Στρατηγικό Σχεδιασμό για ένα σύγχρονο σωφρονιστικό σύστημα.
Ο κ. Φυτιρής, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, για τη συμβολή του και τη βοήθεια του, πρότεινε, στο πλαίσιο της ήδη στενής συνεργασίας των δύο χωρών, να υπάρχει συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών- ανά εξάμηνο- σε Ελλάδα και Κύπρο εναλλάξ, ώστε να λαμβάνονται άμεσα αποφάσεις και να προχωρούν στην εκτέλεσή τους, προκειμένου να επιλύονται άμεσα ζητήματα και να προωθούνται πολιτικές για τη βελτίωση της ασφάλειας των πολιτών.
Επίσης, ζήτησε να ληφθεί σχετική πρωτοβουλία, ώστε Κύπριοι να φοιτούν στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρχει ομοιογένεια και να μπορούν και οι Κύπριοι Αξιωματικοί να μπορούν να αντιμετωπίσουν τις σύγχρονες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας. Θα είναι μια τομή για την κυπριακή αστυνομία, τόνισε σχετικά ο Κύπριος Υπουργός.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αποδέχτηκε με χαρά τις προτάσεις του ομολόγου του και μάλιστα ζήτησε από τους αρμόδιους Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες για την έγκριση φοίτησης των Κυπρίων Αξιωματικών, στις Σχολές της ΕΛ.ΑΣ. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι, άμεσα θα επισκεφθεί την Κύπρο, ενόψει και του Συμβουλίου Ευρωπαίων Υπουργών. Τέλος, συμφωνήθηκε πως Αξιωματικοί της Δ.Α.Ο.Ε θα συμβάλλουν με την καθοδήγησή τους και την τεχνογνωσία τους στη συγκρότηση της αντίστοιχης κυπριακής Διεύθυνσης, οι υπηρεσίες της οποίας στελεχώνονται και τοποθετούνται σε νέο κτήριο.
Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας, Ταξίαρχος Χρήστος Τσιτσιμπίκος, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Δ.Α.Ο.Ε, Αστυνομικός Διευθυντής Σπύρος Τσαρδάκας, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Σταύρος Αυγουστίδης, ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Δημόσιας Τάξης Κύπρου, Νίκος Χρυσοστόμου και στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης της Κύπρου.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.