ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Οι αγρότες "σπάνε" τα δεσμά του Μαξίμου και τινάζουν τα πάντα στον αέρα! Μπλόκα οργής σε όλη την Ελλάδα
Αυτό που επρόκειτο να είναι ένας διάλογος ελπίδας ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αγρότες, μετατράπηκε σε ένα «μακελειό» αξιοπρέπειας.
Σε πλήρες αδιέξοδο οδηγείται η προσπάθεια διαλόγου ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον αγροτικό κόσμο, πριν καν αυτή ξεκινήσει. Η προγραμματισμένη για αύριο συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου ακυρώνεται, μετά από απόφαση των αγροτοσυνδικαλιστών, οι οποίοι καταγγέλλουν κυβερνητικούς χειρισμούς που, όπως υποστηρίζουν, υπονομεύουν ευθέως την αξιοπρέπεια και την αυτονομία του κινήματος.
Το κλίμα, που αρχικά καλλιεργήθηκε ως ευκαιρία εκτόνωσης της έντασης, μετατράπηκε σε μετωπική σύγκρουση, με τους αγρότες να δηλώνουν ότι δεν αποδέχονται όρους και προϋποθέσεις για το ποιοι θα τους εκπροσωπήσουν.
Ο όρος που άναψε το φυτίλι
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβερνητική απαίτηση να αποκλειστούν από τη συνάντηση πρόσωπα με «ποινικές εκκρεμότητες» αποτέλεσε το σημείο μηδέν της ρήξης. Στον αγροτικό κόσμο, ο όρος αυτός ερμηνεύτηκε ως απόπειρα ελέγχου της εκπροσώπησης και φίμωσης των πιο μαχητικών φωνών.
Η αντίδραση υπήρξε άμεση και κατηγορηματική: οι αγρότες ξεκαθάρισαν ότι δεν αποδέχονται «φιλτραρισμένο διάλογο» και ότι δεν πρόκειται να νομιμοποιήσουν διαδικασίες όπου η κυβέρνηση επιλέγει συνομιλητές κατά το δοκούν. Έτσι, η συμμετοχή στη συνάντηση αποσύρθηκε συλλογικά, με το μήνυμα ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί εκτός θεσμικών αιθουσών.
Θεσσαλία σε θέση μάχης – μπλόκα και κλιμάκωση
Η απόφαση αυτή δεν περιορίζεται στην ακύρωση ενός ραντεβού. Στη Θεσσαλία, όπου βρίσκονται τα πιο σκληρά και οργανωμένα μπλόκα, στη Νίκαια και τον Πλατύκαμπο, έχει ήδη δοθεί το σήμα για κλιμάκωση. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να εντείνουν τις κινητοποιήσεις, στήνοντας νέα μπλόκα και προχωρώντας σε αποκλεισμούς βασικών οδικών αρτηριών.
Τα τρακτέρ παραμένουν στους δρόμους και οι συντονιστικές επιτροπές προετοιμάζονται για ένα νέο κύκλο κινητοποιήσεων, με στόχο να ασκηθεί ουσιαστική πίεση προς την κυβέρνηση.
Πέρα από τα αιτήματα, ζήτημα αξιοπρέπειας
Όπως τονίζουν οι αγροτοσυνδικαλιστές, το διακύβευμα δεν αφορά πλέον μόνο το κόστος παραγωγής, το αγροτικό πετρέλαιο ή τις ενισχύσεις. Η σύγκρουση έχει λάβει χαρακτήρα πολιτικό και αξιακό. Αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι εμφανίζονται ενωμένοι, υποστηρίζοντας ότι αντιμετωπίζονται με καχυποψία και αλαζονεία από την κεντρική εξουσία.
Η ρήξη με την κυβέρνηση μοιάζει, προς το παρόν, βαθιά και χωρίς ορατό δρόμο επιστροφής. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το αγροτικό μέτωπο ετοιμάζεται για παρατεταμένη σύγκρουση, με την κυβέρνηση να καλείται να διαχειριστεί μια κοινωνική πίεση που μεταφέρεται πλέον ευθέως στους δρόμους.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.