ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ενδεχόμενο νέας έξαρσης εποχιακών λοιμώξεων

11/01/2026

Αυξημένα περιστατικά εποχιακών λοιμώξεων καταγράφονται στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειου Νοσοκομείου.

 

Αυξητική τάση παρουσιάζουν τα περιστατικά εποχιακών λοιμώξεων στην Παιδιατρική Κλινική του Μακάρειο Νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο –μέχρι στιγμής– να προκαλείται πίεση στη νοσηλευτική δυναμικότητα, σύμφωνα με τη Διευθύντρια της Κλινικής, Έλενα Παπαμιχαήλ.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Δρ. Παπαμιχαήλ ανέφερε ότι την τρέχουσα περίοδο καταγράφεται αυξημένος αριθμός περιστατικών γρίπης, αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV) και άλλων λοιμώξεων που συνδέονται με τη χειμερινή εποχικότητα. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι παρά την κινητικότητα, η Παιδιατρική Κλινική δεν βρίσκεται σε κατάσταση υπερπληρότητας.

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται ένα παιδί με RSV, ενώ τέσσερα ακόμη παιδιά βρίσκονται στη φάση ανάρρωσης από γρίπη Α και άλλα προβλήματα συννοσηρότητας. Παράλληλα, επισήμανε ότι τις τελευταίες ημέρες δεν έχει καταγραφεί καμία νοσηλεία παιδιού με κορωνοϊό.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η φετινή εικόνα διαφοροποιείται από προηγούμενες χρονιές, η Διευθύντρια της Παιδιατρικής Κλινικής σημείωσε ότι η περίοδος Ιανουαρίου έως Μαρτίου παραδοσιακά συνοδεύεται από αύξηση των εποχιακών λοιμώξεων. «Βρισκόμαστε περίπου στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο», ανέφερε, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείεται περαιτέρω άνοδος των περιστατικών τις επόμενες ημέρες, κάτι που θα αποτυπωθεί στην πράξη.

Αναφορικά με την ετοιμότητα του Μακάρειου Νοσοκομείου να διαχειριστεί πιθανή αύξηση των εισαγωγών, η Δρ. Παπαμιχαήλ διαβεβαίωσε ότι το νοσηλευτήριο βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή εγρήγορση. Όπως είπε, υπάρχει συντονισμός και με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για την αντιμετώπιση πιο σοβαρών περιστατικών, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο.

Παράλληλα, σημείωσε ότι σε περίπτωση μαζικής προσέλευσης και κάλυψης των διαθέσιμων κλινών, ενεργοποιείται η συνεργασία με τα υπόλοιπα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ σε όλες τις πόλεις. Μέχρι στιγμής, όπως ανέφερε, οι κλίνες δεν έχουν καλυφθεί πλήρως, ενώ η πληρότητα της ΜΕΘ στο Μακάρειο τις τελευταίες ημέρες κυμαινόταν περίπου στα δύο τρίτα.

Κλείνοντας, η Δρ. Παπαμιχαήλ απηύθυνε συστάσεις προς τους γονείς, τονίζοντας ότι η πλειονότητα ήδη ακολουθεί τις οδηγίες των παιδιάτρων και ότι τα ευάλωτα παιδιά έχουν εμβολιαστεί κατά της γρίπης. Υπογράμμισε τη σημασία της αποφυγής επισκέψεων και συγχρωτισμού όταν υπάρχουν λοιμώξεις στο περιβάλλον, του καλού εξαερισμού των χώρων, της σωστής ατομικής υγιεινής και του συχνού πλυσίματος των χεριών, επισημαίνοντας ότι όσοι νοσούν θα πρέπει να παραμένουν στο σπίτι, ώστε να περιοριστεί η διασπορά των λοιμώξεων.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ