ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Γαλλία: Τα τρακτέρ που διαδηλώνουν έφθασαν στον Πύργο του Άιφελ

08/01/2026

«Σεργιανίζουν» μέσα στο Παρίσι και πέρασαν μάλιστα από τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων, δήλωσε εκπρόσωπος του Αγροτικού Συντονισμού.

 

Πριν ακόμη χαράξει, η κινητοποίηση των Γάλλων αγροτών μεταφέρθηκε στην καρδιά της πρωτεύουσας, καθώς τρακτέρ εισήλθαν στο Παρίσι και έφθασαν έως τον Πύργο του Άιφελ, δίνοντας έντονο συμβολισμό στις διεκδικήσεις ενός κλάδου που βρίσκεται σε αναβρασμό εδώ και εβδομάδες.

Σύμφωνα με συνδικαλιστικές πηγές και δημοσιογράφους του Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων και του Reuters που βρίσκονται στο σημείο, περίπου είκοσι αγρότες συγκεντρώθηκαν κοντά στον εμβληματικό πύργο, με δέκα τρακτέρ σταθμευμένα στην ευρύτερη περιοχή, μετατρέποντας το τουριστικό σύμβολο της Γαλλίας σε σκηνικό κοινωνικής διαμαρτυρίας.

Κεντρικός στόχος της κινητοποίησης είναι η αντίθεση των αγροτών στη συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών της Mercosur, την οποία θεωρούν απειλή για τη βιωσιμότητα της εγχώριας αγροτικής παραγωγής. Παράλληλα, έντονες αντιδράσεις προκαλεί και ο τρόπος με τον οποίο το γαλλικό κράτος διαχειρίστηκε την επιζωοτία της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, γεγονός που από τις αρχές Δεκεμβρίου είχε πυροδοτήσει κύμα αγανάκτησης στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Οι αγρότες, από τον χειμώνα του 2024, ζητούν ουσιαστικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, με βασικά αιτήματα την απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και τη χαλάρωση –κυρίως των ευρωπαϊκών– προδιαγραφών, τις οποίες χαρακτηρίζουν υπερβολικά αυστηρές και ευνοϊκές για την ανάπτυξη αθέμιτου ανταγωνισμού.

«Θα πάμε με οποιοδήποτε τίμημα να φωνάξουμε τις διεκδικήσεις μας», είχε δηλώσει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ελουά Νεσπουλού, πρόεδρος του Αγροτικού Συντονισμού στην περιφέρεια Οξιτανίας και επικεφαλής πομπής σαράντα τρακτέρ που κατευθύνθηκαν προς το Παρίσι.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του συνδικάτου σε εθνικό επίπεδο, Μπερτράν Βαντό, έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος είναι η ειρηνική μεταφορά των αιτημάτων στους Γάλλους κοινοβουλευτικούς, αλλά και η παρουσία σε δύο «συμβολικά» σημεία της πρωτεύουσας, ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται συλλήψεις μελών του κινήματος.

Στο μεταξύ, με απόφαση της αστυνομίας που ελήφθη αργά χθες το βράδυ, απαγορεύθηκε η πρόσβαση των τρακτέρ σε σειρά ευαίσθητων περιοχών της πόλης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων, το Μέγαρο Ματινιόν –έδρα του πρωθυπουργού–, το κοινοβούλιο, τα υπουργεία Γεωργίας και Οικολογικής Μετάβασης, καθώς και η κεντρική αγορά φρούτων και λαχανικών του Rungis στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού.

Παρά τους περιορισμούς, η παρουσία των αγροτών στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας καταδεικνύει ότι η κοινωνική πίεση παραμένει ισχυρή, με τον αγροτικό κόσμο να δηλώνει αποφασισμένος να διατηρήσει στο προσκήνιο τα αιτήματά του.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ