ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



New York Times: Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Βενεζουέλα να απομακρύνει Κινέζους, Ρώσους, Κουβανούς και Ιρανούς συμβούλους

07/01/2026

Οι ΗΠΑ ζητούν την αποχώρηση πρακτόρων και στρατιωτικού προσωπικού από τις τέσσερις αυτές χώρες.

 

 Έντονες πιέσεις προς τη μεταβατική κυβέρνηση της Βενεζουέλα ασκούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, ζητώντας την απομάκρυνση επίσημων συμβούλων, πρακτόρων και στρατιωτικού προσωπικού από την Κίνα, τη Ρωσία, την Κούβα και το Ιράν, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.

Όπως αποκαλύπτουν οι New York Times, το αίτημα διατυπώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο προς τη νέα μεταβατική ηγέτιδα της χώρας Ντέλσι Ροντρίγκες, κατά τη διάρκεια κλειστής συνάντησης με ανώτατα στελέχη του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Ουάσιγκτον ζητά την αποχώρηση πρακτόρων και στρατιωτικού προσωπικού από τις τέσσερις χώρες που διατηρούν στενή στρατηγική παρουσία στη Βενεζουέλα, αν και αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει περιορισμένος αριθμός διπλωματικών αποστολών.

Πετρέλαιο και γεωπολιτικό παζάρι

Στο ίδιο πλαίσιο, ο Ρούμπιο φέρεται να έθεσε και το ζήτημα της επανέναρξης του εμπορίου πετρελαίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αίτημα το οποίο έχει διατυπώσει δημοσίως και ο Ντόναλντ Τραμπ. Για να επιστρέψουν αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες στη χώρα, η Βενεζουέλα ενδέχεται να χρειαστεί να χαλαρώσει ή ακόμη και να τερματίσει την κρατικοποίηση του ενεργειακού τομέα, καθώς και να εξετάσει το ενδεχόμενο καταβολής αποζημιώσεων.

Οι απαιτήσεις αυτές συνδέονται άμεσα με τη στρατηγική των ΗΠΑ να επανακτήσουν επιρροή σε έναν από τους σημαντικότερους ενεργειακούς κόμβους της Λατινικής Αμερικής, περιορίζοντας παράλληλα την παρουσία ανταγωνιστικών δυνάμεων.

Λεπτές ισορροπίες για τη Ροντρίγκες

Η Ντέλσι Ροντρίγκες επιχειρεί να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία της Βενεζουέλας, διατηρώντας ταυτόχρονα χαμηλούς τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον. Ως μεταβατική ηγέτιδα, καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στη διασφάλιση του πολιτικού της μέλλοντος και στην αποφυγή ανοιχτής σύγκρουσης με τις ΗΠΑ.

Η πίεση εντείνεται από το γεγονός ότι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις παραμένουν ανοικτά των ακτών της Βενεζουέλας, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διατυπώσει άμεσες και σαφείς απειλές, αυξάνοντας τον γεωπολιτικό κίνδυνο σε μια ήδη εύθραυστη περιοχή.

Οι εξελίξεις αναμένεται να καθορίσουν όχι μόνο το μέλλον της μεταβατικής κυβέρνησης στη Βενεζουέλα, αλλά και τη νέα ισορροπία δυνάμεων στη Λατινική Αμερική, σε μια περίοδο όπου το παγκόσμιο γεωπολιτικό σκηνικό γίνεται ολοένα και πιο πολωμένο.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ