ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



HERIT ADAPT: Νέες Προοπτικές για Βιώσιμο Τουρισμό και Πολιτιστική Ανθεκτικότητα στη Λεμεσό

26/11/2025

Με σύγχρονα εργαλεία και συνεργασίες, η Λεμεσός πρωτοστατεί στη βιώσιμη διαχείριση τουρισμού.

 

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, ως εταίρος του Ευρωπαϊκού έργου HERIT ADAPT (HERItage and territory resilience through sustainable Tourism, climate change ADAPtation and ciTizen engagement), που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Interreg Euro-MED, παρουσίασε τις καινοτόμες δράσεις του έργου για τον βιώσιμο τουρισμό, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και την ενεργή συμμετοχή των πολιτών στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην τοπική ανάπτυξη.
Το έργο HERIT ADAPT

Το HERIT ADAPT, διάρκειας 33 μηνών (1/1/2024 – 30/9/2026) και με προϋπολογισμό περίπου €2.998.740, στοχεύει στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας τουριστικών περιοχών μέσα από τη βιώσιμη διαχείριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Η υλοποίησή του βασίζεται στη δημιουργία Διατομεακών Εδαφικών Ομάδων Εργασίας (Territorial Working Groups), οι οποίες με τη μέθοδο της συν-δημιουργίας (co-creation) αναπτύσσουν ένα Μοντέλο Βιώσιμου Τουρισμού (Sustainable Tourism Model) που δοκιμάζεται πιλοτικά σε 8 διαφορετικές περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Λεμεσός.


Η πιλοτική περιοχή της Λεμεσού

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού συμμετέχει ως μία από τις πιλοτικές περιοχές του έργου, εστιάζοντας στον Ναό του Απόλλωνα Υλάτη,  ένα μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο του έργου έχει ολοκληρωθεί ψηφιοποίηση υψηλής ανάλυσης και δημιουργία 3D μοντέλου του μνημείου, το οποίο συμβάλλει στην ενίσχυση της τουριστικής προβολής της περιοχής.

Το εργαστήριο δεξιοτήτων

Η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού οργάνωσε το εργαστήριο δεξιοτήτων με στόχο:
- την ανάδειξη εργαλείων και πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης των μνημείων
- την ενίσχυση της πολιτιστικής διαχείρισης


Προοπτικές και μηνύματα

Μέσα από την ενημερωτική Ημερίδα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, στοχεύοντας:

- να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς ως πόρου για τον βιώσιμο τουρισμό,
- να ενισχύσει τη συνεργασία με φορείς, επιχειρήσεις και οργανισμούς του τουρισμού και του πολιτισμού,
- να προωθήσει την εξωστρέφεια και τις στρατηγικές καινοτομίας της Περιφέρειας για μια ανθεκτική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.

Με τη διοργάνωση του εργαστηρίου δεξιοτήτων και την προβολή του έργου HERIT ADAPT, η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης & Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού, επιβεβαιώνει την συμβολή της σε καινοτόμες ιδέες και πρακτικές, που τιμούν το παρελθόν της Επαρχίας Λεμεσού και επενδύουν με σχέδιο στο μέλλον.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου

04/06/2026

Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης

03/06/2026

Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών

03/06/2026

Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100

03/06/2026

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών

03/06/2026

Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI

03/06/2026

Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.


ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης

02/06/2026

Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»

02/06/2026

Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ