ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τμ. Δασών: Παίρνει παράταση μέχρι 28 Νοέμβρη η υποβολή παραχώρησης δενδρυλλίων
Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων για δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών σε δημόσιους φορείς και οργανωμένα σύνολα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής υπουργικής απόφασης.
Παρατείνεται μέχρι την Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου η περίοδος υποβολής αιτήσεων για δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων από το Τμήμα Δασών σε δημόσιους φορείς και οργανωμένα σύνολα, για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικής υπουργικής απόφασης.
Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς σε έντυπο μορφή ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Έντυπα αιτήσεων είναι διαθέσιμα στους κατά τόπους δασικούς σταθμούς και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών (www.moa.gov.cy/forest).
Δικαιούχοι δωρεάν δενδρυλλίων είναι μόνο δημόσιοι φορείς και οργανωμένα σύνολα, όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Δήμοι και Κοινότητες), το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (Σχολικές Μονάδες), άλλες Κυβερνητικές Υπηρεσίες (Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Αστυνομία, Εθνική Φρουρά, Νοσοκομεία, κτλ), εκκλησιαστικές αρχές (Εκκλησίες, Εξωκλήσια, Μοναστήρια), άλλα οργανωμένα σύνολα και πρωτοβουλίες πολιτών που αποδεδειγμένα έχουν εξασφαλίσει κατάλληλη γη για δενδροφύτευση.
Με την Τροποποιητική Απόφαση (Αρ. 94.019 και 211/25), το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη δωρεάν ετήσια παραχώρηση μέχρι 100.000 δενδρυλλίων, αξίας €250.000 περίπου, από τα φυτώρια του Τμήματος Δασών, εντός της φυτευτικής περιόδου (Νοέμβριος – Φεβρουάριος), σε ετήσια βάση.
Επίσης, ενέκρινε τη συμπερίληψη, στους δικαιούχους για συμμετοχή στο «Πρόγραμμα δενδροφυτεύσεων με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» και απλών πολιτών, που θα αξιοποιούν τα φυτά για ιδία χρήση εντός της περιουσίας τους. Τα φυτά, θα διατίθενται στους πολίτες κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας του Δέντρου» και ο συνολικός τους αριθμός δεν θα ξεπερνά τα 50.000 φυτά, από το σύνολο των 100.000 φυτών.
Τέλος, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να συνεργάζονται με οργανωμένα σύνολα, προκειμένου να μπορούν να αιτηθούν τη δωρεάν παραχώρηση δενδρυλλίων.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.