ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



ΑΤΑ: Ζητούν συνάντηση με ΠτΔ οι συντεχνίες για το νέο πλαίσιο

12/11/2025

Προβληματισμένες εμφανίστηκαν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ μετά τη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, στα γραφεία της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, για το αναθεωρημένο πλαίσιο της ΑΤΑ.

 

Προβληματισμένες εμφανίστηκαν οι συντεχνίες ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΠΑΣΥΔΥ και ΔΕΟΚ μετά τη σύσκεψη το απόγευμα της Τρίτης, στα γραφεία της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, για το αναθεωρημένο πλαίσιο της ΑΤΑ.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, δήλωσε μετά το πέρας της σύσκεψης – διάρκειας πέραν των 2 ωρών – ότι υπάρχουν ζητήματα που χρειάζονται περαιτέρω συζήτηση και ανακοίνωσε πως οι συντεχνίες θα ζητήσουν άμεση συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τις επόμενες ημέρες.

«Έχουμε προβληματιστεί σε σχέση με το αναθεωρημένο πλαίσιο και τις νέες προσεγγίσεις που παρατίθενται στο κείμενο το οποίο έχει αποσταλεί», ανέφερε μετά τη συνάντηση.

Σε ερώτηση κατά πόσο η κύρια διαφωνία είναι για τον κατώτατο μισθό, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι υπάρχει προβληματισμός σε σχέση με τα στοιχεία τα οποία διαφοροποιούνται και γι’ αυτό χρειάζεται κοινή συνάντηση με τον Πρόεδρο για να ξεκαθαρίσουν κάποια πράγματα.

Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει ομοφωνία από πλευράς συνδικαλιστικού κινήματος, ο ΓΓ της ΣΕΚ είπε «είμαστε όλοι μαζί εδώ».

Ο κ. Μάτσας απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με τα συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν διευκρίνησης, εν αναμονή και της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

« Η πρόθεσή μας είναι να αξιολογηθούν τα δεδομένα, να ληφθούν κάποιες απαντήσεις οι οποίες είναι ιδιαίτερης σημασίας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι θα τεθεί στο μικροσκόπιο και η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Οδηγία για την Επάρκεια των Μισθών και τον Ευρωπαϊκό Κατώτατο Μισθό, έτσι ώστε σε ένα συνολικό πλαίσιο να μπορέσουν να διαχειριστούν το όλο ζήτημα.

«Η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι θετική στη βάση του γεγονότος ότι επιβεβαιώνει την προσέγγιση και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη θέση που έχουν εκφράσει οι συνδικαλιστικές οργανώσεις σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουμε τον θεσμό των συνολικών συμβάσεων για να στηρίξουμε τους εργαζόμενους και σε ό,τι αφορά τη βελτίωση των μισθολογικών και των άλλων ωφελημάτων τους, αλλά παράλληλα να δημιουργήσουμε συνθήκες καλύτερης λειτουργίας της αγοράς-εργασίας στη βάση και στο πλαίσιο της αξιοπρέπειας και της ποιότητας στην απασχόληση», είπε.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η συζήτηση έπρεπε να λήξει εδώ και καιρό, ανέφερε ότι κάποια δεδομένα αναπροσαρμόζονται. Όπως είπε, στόχος τους συνδικαλιστικού κινήματος είναι να πετύχει τη βέλτιστη συμφωνία προς όφελος των εργαζομένων και προς αυτή την κατεύθυνση συλλογικά συνεχίζουν να κινούνται.

Από πλευράς της η ΓΓ της ΠΕΟ Σωτηρούλα Χαραλάμπους ανέφερε ότι «όσο έχει σημασία ο χρόνος, άλλο τόσο σημασία έχει το περιεχόμενο της συμφωνίας».
Σε ερώτηση κατά πόσο η σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου  θα περιληφθεί στο πλαίσιο της συμφωνίας για την ΑΤΑ, ο κ. Μάτσας ανέφερε ότι τα νέα δεδομένα, όπως δημιουργούνται και αναπροσαρμόζονται, θα είναι αντικείμενο της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πρόσθεσε ότι, επειδή σήμερα υπάρχει μια καινούρια επιβεβαιωμένη προσέγγιση σε σχέση με τη δυναμική που δημιουργείται μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις, είναι ένα από τα σημεία τα οποία θέλουν να συζητήσουν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πότε θα καταβληθεί ο 12ος και ο 13ος μισθός;

03/12/2025

Στις 29/12/2025 θα καταβληθούν οι 13οι μισθοί μετά από έγκριση του Υπουργού Οικονομικών.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
New York Times: Υπόμνημα της FDA συνδέει θανάτους παιδιών με τα εμβόλια COVID-19

03/12/2025

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποστηρίζει σε εσωτερικό υπόμνημα ότι τουλάχιστον 10 παιδιά είναι πιθανόν να πέθαναν λόγω του εμβολιασμού τους κατά της COVID-19.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Έρχονται αλλαγές στο αφορολόγητο και στις φορολογικές κλίμακες

03/12/2025

Περαιτέρω αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος από τις €21.500 που προτείνεται στη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και αλλαγή των φορολογικών κλιμάκων, ζητούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και ορισμένα κόμματα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ για κάτοικο Λάρνακας: Εντόπισε στη βαλίτσα νεκρού συγγενή του πιστόλι και χειροβομβίδες

03/12/2025

Χειροβομβίδες, εκρηκτικά, πυρομαχικά και ένα πιστόλι εντόπισε ανάμεσα σε άλλα, πολίτης της Λάρνακας σε βαλίτσα νεκρού συγγενή του και τα παρέδωσε στην Αστυνομία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θύμα διαφημιστικής απάτης 71χρονη στην Πάφο - Της άδειασαν τον τραπεζικό της λογαριασμό

03/12/2025

Κάτοικος Πάφου, προχώρησε σε καταγγελία τον περασμένο Σεπτέμβριο αφού ακολούθησε διαδικτυακή διαφήμιση, μέσω της οποίας εμφανιζόταν πρόσωπο να προωθεί δήθεν κρατική επενδυτική πλατφόρμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπρια εγκατάσταση έξυπνων μετρητών τον Δεκέμβριο

03/12/2025

Συνεχίζεται για όλο τον Δεκέμβριο η εγκατάσταση έξυπνων μετρητών σε Παγκύπρια βάση.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΟΑ Λεμεσού και Επίτροπος Ορεινών Κοινοτήτων σε κοινή σύσκεψη για καίρια ζητήματα

02/12/2025

O Πρόεδρος του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης Λεμεσού κ. Γιάννης Τσουλόφτας μαζί με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και τα Διευθυντικά Στελέχη του Οργανισμού, είχαν την Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου συνάντηση με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων κ. Χαράλαμπο Χριστοφίνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων – Aυτή είναι η λίστα με τα ονόματα

02/12/2025

Ανακοινώθηκαν οι νέοι Διευθυντές των Υπουργείων και Υφυπουργείων μετά την χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αιτήματα Αρμεύτη: Κάμερες σε πάρκα και αύξηση αστυνόμευσης στη Λεμεσό

02/12/2025

Θέματα που άπτονται της αστυνόμευσης και της ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών απασχόλησαν πρωινή σύσκεψη μεταξύ των δημοτικών αρχών της Λεμεσού και του νέου Αστυνομικού Διευθυντή στην πόλη, Στέλιου Αριστείδου.


Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ