ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μαλδίβες: Η πρώτη χώρα που απαγορεύει το κάπνισμα σε μια ολόκληρη γενιά
Οι Μαλδίβες έγιναν η μοναδική, μέχρι στιγμής, χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει απαγόρευση καπνίσματος σε μια ολόκληρη γενιά, αποτρέποντας με νόμο όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 από το να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Οι Μαλδίβες έγιναν η μοναδική, μέχρι στιγμής, χώρα στον κόσμο που εφαρμόζει απαγόρευση καπνίσματος σε μια ολόκληρη γενιά, αποτρέποντας με νόμο όποιον γεννήθηκε μετά την 1η Ιανουαρίου 2007 από το να αγοράζει ή να χρησιμοποιεί προϊόντα καπνού, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της χώρας.
Η πρωτοβουλία, που εγκρίθηκε από τον πρόεδρο Mohamed Muizzu νωρίτερα φέτος και τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου, στοχεύει στην «προστασία της δημόσιας υγείας και την προώθηση μιας γενιάς χωρίς καπνό».
Σύμφωνα με το υπουργείο, «άτομα που γεννήθηκαν την 1η Ιανουαρίου 2007 ή μετά απαγορεύεται να αγοράζουν, να χρησιμοποιούν ή να τους πωλούνται προϊόντα καπνού στις Μαλδίβες». Η απαγόρευση ισχύει για όλες τις μορφές καπνού, ενώ οι πωλητές υποχρεούνται να ελέγχουν την ηλικία πριν από την πώληση.
Το μέτρο εφαρμόζεται και στους επισκέπτες του νησιωτικού συμπλέγματος των 1.191 κοραλλιογενών νησίδων, διάσπαρτων περίπου 800 χλμ. κατά μήκος του Ισημερινού, γνωστών για τον πολυτελή τουρισμό τους.
Παράλληλα, το υπουργείο διατηρεί πλήρη απαγόρευση εισαγωγής, πώλησης, διανομής, κατοχής και χρήσης ηλεκτρονικών τσιγάρων και συσκευών ατμίσματος για όλα τα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας.
Η πώληση προϊόντων καπνού σε ανήλικους επισύρει πρόστιμο 50.000 rufiyaa (περίπου περίπου 2.800 €), ενώ η χρήση συσκευών ατμίσματος τιμωρείται με πρόστιμο 5.000 rufiyaa (περίπου περίπου 280 € ).
Σημειώνεται ότι παρόμοια απαγόρευση προτάθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρίσκεται ακόμα σε στάδιο νομοθετικής επεξεργασίας, ενώ η Νέα Ζηλανδία, η πρώτη χώρα που είχε θεσπίσει τέτοιο νόμο, την κατήργησε τον Νοέμβριο του 2023, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την εφαρμογή της.
Πηγή: marieclaire.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κάλλας: Καλεί σε κατάπαυση του πυρός στη Συρία - «Η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή»
Η κατάπαυση του πυρός μεταξύ των μεταβατικών συριακών αρχών και των ΣΔΔ είναι ένα καθοριστικό βήμα προκειμένου η χώρα να μην βυθιστεί εκ νέου στην αναταραχή.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα της σιδηροδρομικής τραγωδίας - Στους 40 οι νεκροί
Στους 40 ανέρχονται οι νεκροί από τη σύγκρουση δύο τρένων στη νότια Ισπανία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό που ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Ανδαλουσίας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζελένσκι: «Είμαστε σε επαγρύπνιση - Η Ρωσία ετοιμάζεται για μαζική επίθεση»
«Κάθε περιοχή πρέπει να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί γρήγορα και να υποστηρίξει τον λαό μας».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραμπ για τη Γροιλανδία: «Κανένα σχόλιο» για στρατιωτική επέμβαση
Ερωτώμενος αν θα προχωρήσει με τα σχέδια να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές χώρες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία για τη Γροιλανδία, απάντησε: «Ναι, 100%».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Βασικός στόχος η σύγκληση της άτυπης διευρυμένης για Κυπριακό
Προσερχόμενος σε εκδήλωση στη Λευκωσία και κληθείς να σχολιάσει ότι φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο σύγκλησης μιας πενταμερούς.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Δανίας ο Χριστοδουλίδης - Αποφάσεις για Γροιλανδία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία των κρατών “είναι αδιαπραγμάτευτη και ισχύει και στην παρούσα φάση”.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοινώσεις τον Μάρτιο για μέτρα στις Κεντρικές Φυλακές, είπε ο Φυτιρής στη Βουλή
Σε ανακοίνωση λήψης μέτρων για αντιμετώπιση προβλημάτων στις Κεντρικές Φυλακές θα προχωρήσει μέχρι τέλος Μαρτίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Κώστας Φυτιρής.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΔΗΣΥ για Λιμάνι-μαρίνα: «Η Λάρνακα αναμένει χωρίς ανταπόκριση»
Έντονο προβληματισμό για την απουσία ξεκάθαρης κυβερνητικής στρατηγικής σε σχέση με το έργο της Μαρίνας και του Λιμανιού Λάρνακας εκφράζει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ασκώντας κριτική στη διαχείριση ενός έργου που, όπως σημειώνει, παραμένει στάσιμο παρά τη σημασία του για την αναπτυξιακή πορεία της Κύπρου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: 39 νεκροί, 150 τραυματίες, οι 25 σοβαρά, έως τώρα από τον εκτροχιασμό τρένων υψηλής ταχύτητας
«Εξαιρετικά παράξενο» χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών Óσκαρ Πουέντε της Ισπανίας το σιδηροδρομικό δυστύχημα που σημειώθηκε αργά το απόγευμα της Κυριακής στην Ανδαλουσία και στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 39 ανθρώπους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παραλίμνι: Διέρρηξαν οικία και απέσπασαν €100.000
Διέρρηξαν οικία στο Παραλίμνι παίρνοντας μαζί τους €100.000.