ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Ενότητα, αξίες και ασφάλεια για το αύριο της Κύπρου - Του Χαράλαμπου Πετρίδη

18/10/2025


 

Η 1η Οκτωβρίου είναι μια ημέρα που υπερβαίνει την τυπική εορταστική διάσταση. Είναι η στιγμή που κάθε χρόνο μας υπενθυμίζει την αξία της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, αλλά και το διαρκές καθήκον μας απέναντι στο μέλλον της πατρίδας. Γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, που ιδρύθηκε το 1960 μέσα από δύσκολες ισορροπίες, επιβιώνει μέχρι σήμερα χάρη στις θυσίες των προηγούμενων γενεών και χάρη στη συλλογική επιμονή του λαού μας.

Η φετινή παρέλαση έστειλε πολλαπλά μηνύματα. Το πρώτο ήταν ότι η Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει όρθια, θεσμικά και αξιακά. Σε μια εποχή που η διεθνής αβεβαιότητα εντείνεται, που ο πόλεμος και οι συγκρούσεις επιστρέφουν ακόμη και στην ευρωπαϊκή γειτονιά, η παρουσία της Εθνικής Φρουράς με αναβαθμισμένα μέσα και νέες δυνατότητες επιβεβαίωσε ότι η άμυνα αποτελεί το θεμέλιο της ασφάλειας. Τα νέα οπλικά συστήματα που παρουσιάστηκαν, η ενίσχυση της αποτρεπτικής ικανότητας και η συστηματική αναβάθμιση της ΕΦ δεν είναι μια επιλογή πολυτέλειας· είναι αναγκαιότητα για την επιβίωση και την αξιοπρέπεια του κράτους μας.

Η άμυνα όμως δεν μπορεί να αποκοπεί από την κοινωνία. Δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι το μέσο για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα μεγαλώσουν σε μια χώρα ασφαλή, σε μια κοινωνία όπου η καθημερινότητα θα στηρίζεται στη σταθερότητα και την προοπτική. Η επένδυση στην ασφάλεια έχει αξία μόνο όταν συνοδεύεται από επένδυση στις ανθρώπινες αξίες, στην παιδεία, στην κοινωνική συνοχή.

Η 1η Οκτωβρίου είναι επίσης ημέρα ενότητας. Η Κύπρος δεν μπορεί να πορευθεί διχασμένη, ούτε μπορεί να επιτρέψει την επικράτηση του κυνισμού. Οφείλουμε να αναδείξουμε τα στοιχεία που μας ενώνουν. Την οικογένεια που στηρίζει την κοινωνία, την πίστη που μας δίνει δύναμη, τις αξίες που κρατούν όρθιο το κράτος μας, την ιστορική μας μνήμη που μάς υπενθυμίζει πόσο ακριβά πληρώθηκε η ελευθερία. Η ενότητα αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία μπορούμε να χτίσουμε μια Κύπρο ανθεκτική απέναντι στις προκλήσεις.

Δεν παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες. Το Κυπριακό παραμένει ανοιχτή πληγή. Η οικονομία μας αντιμετωπίζει πιέσεις. Η κοινωνία μας βιώνει καθημερινά προκλήσεις που απαιτούν σοβαρότητα, σχέδιο και αποφασιστικότητα. Η 1η Οκτωβρίου δεν είναι ημέρα εφησυχασμού, αλλά υπενθύμιση ότι η ευθύνη όλων μας είναι διαρκής.

Η επέτειος αυτή είναι, πάνω απ’ όλα, υπόσχεση. Υπόσχεση ότι δεν θα λησμονήσουμε ποτέ τις αξίες που μας έφεραν έως εδώ. Ότι θα υπερασπιστούμε την Κυπριακή Δημοκρατία με αποφασιστικότητα. Ότι θα διατηρήσουμε ζωντανό τον αγώνα για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ότι θα επενδύουμε στην ενότητα, στην αλληλεγγύη και στη συλλογική προσπάθεια.

Η Κυπριακή Δημοκρατία ανήκει σε όλους μας και είναι ευθύνη όλων μας. Η 1η Οκτωβρίου μας υπενθυμίζει πως η ανεξαρτησία δεν είναι δεδομένη. Κερδίζεται καθημερινά με θυσίες, με σοβαρότητα, με ενότητα και με σχέδιο. Αυτό είναι το χρέος μας απέναντι στην ιστορία και απέναντι στο αύριο της Κύπρου.

Του Χαράλαμπου Πετρίδη





 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόκληση από τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής

22/07/2026

Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε συμβολική δράση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το ψευδοκράτος και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σίγησε η «μούσα» του Χιώτη: Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική Μαίρη Λίντα

22/07/2026

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Λίντα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και μούσα του Μανώλη Χιώτη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά παρατυπιών στη διαχείριση προσωπικού του Δήμου Λεμεσού – Στο επίκεντρο υπερωρίες, μετατάξεις και προσλήψεις

22/07/2026

Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουάσιγκτον: Η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ριάντ και ο εμπλουτισμός ουρανίου

22/07/2026

Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ευρεία πυρηνική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αναδιατάσσοντας τις περιφερειακές ισορροπίες.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στο εσωτερικό

22/07/2026

Πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία τίθεται σε ισχύ σήμερα από το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 – Πάνω από 3.100 θέσεις σε ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας

22/07/2026

Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο

21/07/2026

Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού

21/07/2026

Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων

21/07/2026

Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση

20/07/2026

Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ