ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ζητά αλλαγές η Χαμάς στο σχέδιο Τραμπ – Δέχεται αφοπλισμό, αλλά θέλει αμυντικά όπλα
Η Χαμάς έχει ζητήσει διευκρινίσεις για βασικές πτυχές του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το σαουδαραβικό κανάλι Al-Hadath, επικαλούμενο πηγή της οργάνωσης.
Η Χαμάς έχει ζητήσει διευκρινίσεις για βασικές πτυχές του ειρηνευτικού σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ για τη Γάζα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το σαουδαραβικό κανάλι Al-Hadath, επικαλούμενο πηγή της οργάνωσης.
Η ίδια πηγή τόνισε ότι η Χαμάς θεωρεί πως έχει το δικαίωμα να προτείνει αλλαγές στο αμερικανικό σχέδιο, όπως ακριβώς έκανε και το Ισραήλ.
Κεντρικό σημείο της διαφωνίας αφορά τη διάταξη για αφοπλισμό. Όπως διευκρινίστηκε, η Χαμάς ζητά διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων, υπογραμμίζοντας ότι «τα αμυντικά όπλα αποτελούν δικαίωμα της Χαμάς».
Παράλληλα, η οργάνωση απορρίπτει την ιδέα διεθνούς διοίκησης στη Λωρίδα της Γάζας,επιμένοντας ότι η διακυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σε παλαιστινιακά χέρια, ακόμη κι αν πρόκειται για μη πολιτικά πρόσωπα.
Η Χαμάς αξιώνει επίσης ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων, συνοδευόμενο από εγγυήσεις για τον οριστικό τερματισμό του πολέμου. Το αμερικανικό σχέδιο, πάντως, προβλέπει σταδιακή αποχώρηση «βασισμένη στην απόδοση», ανάλογα με την τήρηση των όρων.
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με Αμερικανίδα αναλύτρια και πρώην αξιωματούχο, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου πέτυχε «αλλαγές της τελευταίας στιγμής» στο σχέδιο, γεγονός που ώθησε τον Αλ-Θάνι του Κατάρ να μιλήσει για την ανάγκη περαιτέρω διευκρινίσεων.
Πηγή:iefimerida.gr
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πρόκληση από τον επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων για την επέτειο της τουρκικής εισβολής
Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής του 1974 στην Κύπρο, ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ülkü Ocakları (Γκρίζοι Λύκοι), Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ, πραγματοποίησε συμβολική δράση στη Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις του για το ψευδοκράτος και την τουρκική παρουσία στην Κύπρο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σίγησε η «μούσα» του Χιώτη: Το τελευταίο αντίο στην εμβληματική Μαίρη Λίντα
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Μαίρη Λίντα. Η σπουδαία ερμηνεύτρια και μούσα του Μανώλη Χιώτη άφησε ανεξίτηλο το στίγμα της στο ελληνικό τραγούδι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σειρά παρατυπιών στη διαχείριση προσωπικού του Δήμου Λεμεσού – Στο επίκεντρο υπερωρίες, μετατάξεις και προσλήψεις
Διαχρονικές αποκλίσεις από το νομοθετικό πλαίσιο εντόπισε ο Γ. Ελεγκτής στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Γεωπολιτικά παιχνίδια στην Ουάσιγκτον: Η πυρηνική συμφωνία ΗΠΑ - Ριάντ και ο εμπλουτισμός ουρανίου
Η κυβέρνηση Τραμπ ανακοινώνει ευρεία πυρηνική συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, επιτρέποντας τον εγχώριο εμπλουτισμό ουρανίου. Η απόφαση προκαλεί αντιδράσεις στο Κογκρέσο, αναδιατάσσοντας τις περιφερειακές ισορροπίες.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε ισχύ πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία ζέστη – Στους 43 βαθμούς η θερμοκρασία στο εσωτερικό
Πορτοκαλί προειδοποίηση για ακραία μέγιστη θερμοκρασία τίθεται σε ισχύ σήμερα από το μεσημέρι μέχρι και τις 5 το απόγευμα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 – Πάνω από 3.100 θέσεις σε ΑΕΙ Κύπρου και Στρατιωτικές Σχολές Ελλάδας
Τα αποτελέσματα των Παγκύπριων Εξετάσεων 2026 έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Η «Οδύσσεια» στην Κύπρο: Σαρκοφάγος με σκηνή από τον Κύκλωπα Πολύφημο
Σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα από τα Κούκλια της Κύπρου πιστοποιεί τη διαχρονική απήχηση των ομηρικών επών στο νησί ήδη από τις αρχές του 5ου αιώνα π.Χ.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
VideoGate: Το πόρισμα δεν εντοπίζει ποινικά επιλήψιμη συμπεριφορά – Η Black Cube επιμένει στην αυθεντικότητα του υλικού
Ουδέν μεμπτό εντόπισε ο ανεξάρτητος ποινικός ανακριτής, Ανδρέας Πασχαλίδης, ο οποίος, διορίστηκε για να διερευνήσει το VideoGate.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες Εξετάσεις 2026: Εντός της εβδομάδας η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων
Αναμένεται αυτή την εβδομάδα να τελειώσει η αγωνία των υποψήφιων των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τον κατάλογο διοριστέων – Ζητούν γραπτές προτάσεις πριν από κάθε απόφαση
Δυσαρεστημένοι αποχώρησαν οι εκπαιδευτικοί από τη συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας.