ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ιδού το «σχέδιο Τραμπ» για τερματισμό του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας
Ένα αναλυτικό σχέδιο για τη μελλοντική διακυβέρνηση και ανοικοδόμηση της Γάζας παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνοντας πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία μιας «Νέας Γάζας» που, όπως σημειώνεται, δεν θα αποτελεί απειλή ούτε για το Ισραήλ, ούτε για τους γείτονές της.
Ένα αναλυτικό σχέδιο για τη μελλοντική διακυβέρνηση και ανοικοδόμηση της Γάζας παρουσίασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, περιλαμβάνοντας πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές ρυθμίσεις με στόχο τη δημιουργία μιας «Νέας Γάζας» που, όπως σημειώνεται, δεν θα αποτελεί απειλή ούτε για το Ισραήλ, ούτε για τους γείτονές της.
Κεντρικό στοιχείο του σχεδίου είναι η ίδρυση του διεθνούς μεταβατικού οργάνου “Board of Peace” («Επιτροπή Ειρήνης»), το οποίο θα προεδρεύεται από τον ίδιο τον Ντόναλντ Τραμπ και θα πλαισιώνεται από διεθνείς προσωπικότητες, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ. Το όργανο αυτό θα εποπτεύει μια τεχνοκρατική παλαιστινιακή επιτροπή που θα διαχειρίζεται την καθημερινή λειτουργία υπηρεσιών και δήμων στη Γάζα, έως ότου η Παλαιστινιακή Αρχή ολοκληρώσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεών της.
Στο οικονομικό πεδίο, προβλέπεται η δημιουργία αναπτυξιακού σχεδίου τύπου «οικονομικού θαύματος», με τη συμβολή διεθνών εμπειρογνωμόνων, ειδικής οικονομικής ζώνης με προνομιακούς δασμούς και επενδύσεις που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και προοπτικές για τον τοπικό πληθυσμό. Παράλληλα, κανείς δεν θα υποχρεωθεί να εγκαταλείψει τη Γάζα, ενώ σε όσους το επιθυμούν θα παρέχεται η δυνατότητα να φύγουν ή να επιστρέψουν ελεύθερα. Σε στρατιωτικό επίπεδο, το σχέδιο ορίζει ότι η Χαμάς και άλλες ένοπλες οργανώσεις αποκλείονται πλήρως από τη διακυβέρνηση, ενώ όλες οι στρατιωτικές υποδομές, σήραγγες και εγκαταστάσεις παραγωγής όπλων θα καταστραφούν.
Η διαδικασία αποστρατιωτικοποίησης θα γίνεται υπό την επίβλεψη ανεξάρτητων διεθνών παρατηρητών, με μηχανισμό εξαγοράς και καταστροφής των όπλων. Παράλληλα, προβλέπεται η ανάπτυξη μιας Διεθνούς Δύναμης Σταθεροποίησης (ISF), με συμμετοχή των ΗΠΑ, αραβικών και διεθνών εταίρων, που θα συνεργάζεται με Ισραήλ και Αίγυπτο για την ασφάλεια των συνόρων, αλλά και με νεοεκπαιδευμένες παλαιστινιακές αστυνομικές δυνάμεις. Στόχος είναι η αποτροπή εισαγωγής οπλισμού και η ομαλή ροή αγαθών για την ανοικοδόμηση της περιοχής.
Το Ισραήλ, σύμφωνα με το κείμενο, δεν θα καταλάβει ούτε θα προσαρτήσει τη Γάζα. Ο ισραηλινός στρατός θα αποχωρεί σταδιακά, καθώς η ISF θα αναλαμβάνει την ασφάλεια, με μοναδική εξαίρεση μια περιορισμένη παρουσία περιμετρικής φύλαξης μέχρι να εξασφαλιστεί πλήρως η σταθερότητα.
Το σχέδιο περιλαμβάνει, τέλος, τη δημιουργία διαθρησκειακού διαλόγου για την ενίσχυση της ανεκτικότητας και της ειρηνικής συνύπαρξης, καθώς και την προοπτική, εφόσον εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις της Παλαιστινιακής Αρχής, να ανοίξει ο δρόμος για την αυτοδιάθεση και κρατική υπόσταση των Παλαιστινίων.
Η Ουάσινγκτον, όπως σημειώνεται, θα αναλάβει ρόλο συντονιστή στον διάλογο Ισραήλ–Παλαιστινίων, με στόχο τη δημιουργία ενός πολιτικού ορίζοντα για ειρηνική και ευημερούσα συνύπαρξη στην περιοχή.

Ο Πρόεδρος Τραμπ αναγνώρισε ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη συμφωνήσει με την πρόταση, προσθέτοντας πως έχει «την αίσθηση ότι θα λάβουμε μια θετική απάντηση».
Ωστόσο, εάν όχι, στρεφόμενος προς τον Νετανιάχου, είπε: «Μπίμπι, θα έχεις την πλήρη υποστήριξή μου να κάνεις αυτό που θα χρειαστεί».
Από πλευράς του ο Νετανιάχου ανέφερε ότι: «εάν επιτευχθεί η συμφωνία, το Ισραήλ θα αποσυρθεί σταδιακά, αλλά θα παραμείνει στην περίμετρο ασφαλείας για το προβλεπτό μέλλον. Εάν η Χαμάς απορρίψει το σχέδιο ή φαινομενικά συμφωνήσει και στη συνέχεια το παραβιάσει, το Ισραήλ θα τελειώσει την δουλειά».
Πηγή: Sigmalive
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λεμεσός: Σε εφιάλτη κατέληξε γαμήλια δεξίωση - Στο νοσοκομείο 70 άτομα με συμπτώματα δηλητηρίασης
Οι Αρχές διερευνούν τα αίτια του περιστατικού.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τυχικός: Αποχώρησε από τη Μητρόπολη Πάφου - Αντίστροφη μέτρηση για την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πάφου
Παρά την αποχώρησή του από τη Μητρόπολη, ο Επίσκοπος Τυχικός εξακολουθεί να μην έχει γνωστοποιήσει τις τελικές του προθέσεις αναφορικά με το πού θα εγκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ποινές φυλάκισης σε τέσσερα πρόσωπα για υπόθεση εμπορίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης 24χρονης
Πρόκειται για αδικήματα που διαπράχθηκαν μεταξύ Αύγουστου, 2022 και Μάιου, 2023.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΣΟΚ στην Φινλανδία: Άνδρας κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση 361 παιδιών
Ο άνδρας παραδέχτηκε εν μέρει τις πράξεις του κατά τη διάρκεια της έρευνας και η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισπανία: Ρεκόρ θανάτων από τον καύσωνα - Πάνω από 100
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι θάνατοι 101 ανθρώπων μπορούν να αποδοθούν στον καύσωνα, ο υψηλότερος αριθμός για τον μήνα Μάιο από το 2015.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός Άγγελος Αντωνόπουλος σε ηλικία 94 ετών
Η είδηση του θανάτου έγινε γνωστή μετά την κηδεία του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στην ποινική διερεύνηση οδηγείται η υπόθεση μετά τα ευρήματα Europol και FBI
Η διερεύνηση της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της Europol αλλά και του FBI οδηγούν την υπόθεση στο επόμενο βήμα, αυτό της ποινικής διερεύνησης.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο μικροσκόπιο του Al Jazeera η αγορά ακινήτων της Κύπρου: Οι ξένες επενδύσεις και η πίεση στις τιμές
«Πολλοί Κύπριοι ανησυχούν για τις τιμές των ακινήτων στη χώρα τους».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σε λειτουργία από σήμερα το CY-Alert: Άμεση ενημέρωση στα κινητά για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης
Στη διάθεση των αρμόδιων Αρχών τίθεται από σήμερα, 2 Ιουνίου 2026, το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης του Πληθυσμού - CY-Alert.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Μέχρι τις 15 Ιουνίου η ανακοίνωση της Αρχής κατά της Διαφθοράς για το «Κράτος Μαφία»
Ο κ. Πογιατζής ανέφερε ότι το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου θα εκδοθεί η ανακοίνωση.