ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ



Κρούει τον κώδωνα ο ΟΗΕ: Ο κύκλος του νερού διαταράσσεται ολοένα και περισσότερο

22/09/2025

Κινούμενος μεταξύ πλημμυρών και ξηρασίας, ο κύκλος του νερού «διαταράσσεται ολοένα και περισσότερο και γίνεται ακραίος» με καταιγιστικές επιπτώσεις για τις κοινωνίες, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ.

 

Κινούμενος μεταξύ πλημμυρών και ξηρασίας, ο κύκλος του νερού «διαταράσσεται ολοένα και περισσότερο και γίνεται ακραίος» με καταιγιστικές επιπτώσεις για τις κοινωνίες, προειδοποίησε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) του ΟΗΕ.

Πέρυσι, κατά τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, μόνο το ένα τρίτο των λεκανών απορροής ποταμών παγκοσμίως εμφάνισαν «κανονικές» τιμές, ενώ σε όλες τις περιοχές όπου υπάρχουν παγετώνες καταγράφηκαν απώλειες λόγω τήξης, σύμφωνα με έκθεση του WMO.

Εξάλλου η λεκάνη του Αμαζονίου και άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής καθώς και η νότια Αφρική επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία, ενώ οι συνθήκες ήταν πιο υγρές από το κανονικό σε άλλες περιοχές, περιλαμβανομένων τμημάτων της Αφρικής, της Ασίας και της Κεντρικής Ευρώπης.

«Οι υδάτινοι πόροι του πλανήτη υφίστανται αυξανόμενη πίεση και παράλληλα η ενίσχυση της έντασης των ακραίων φαινομένων που σχετίζονται με το νερό έχει ολοένα και μεγαλύτερο αντίκτυπο στις ζωές και τα μέσα διαβίωσης», δήλωσε η γενική γραμματέας του WMO Σελέστ Σάουλο.

Εξάλλου το 2024 ήταν η τρίτη συνεχόμενη χρονιά κατά την οποία οι επιστήμονες κατέγραψαν εκτεταμένη απώλεια πάγου σε όλες τις περιοχές.

«Συνολικά χάθηκαν 450 γιγατόνοι, το αντίστοιχο ενός τεράστιου κομματιού πάγου 7 χιλιομέτρων ύψους, 7 χιλιομέτρων πλάτους και 7 χιλιομέτρων μήκους, ή αρκετό νερό για να γεμίσουν 180 εκατ. πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων», επεσήμανε ο WMO.

Το νερό από τους παγετώνες που λιώνουν πρόσθεσε μέσα σε μία χρονιά περίπου 1,2 χιλιοστά στη στάθμη της θάλασσας, αυξάνοντας τον κίνδυνο πλημμυρών για εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν σε παράκτιες περιοχές.

Η τροπική Αφρική υπέφερε από εξαιρετικά έντονες βροχοπτώσεις το 2024, οι οποίες προκάλεσαν περίπου 2.500 θανάτους και τον εκτοπισμό 4 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ευρώπη αντιμετώπισε τις πιο σοβαρές πλημμύρες από το 2013, ενώ η Ασία και η περιοχή του Ειρηνικού επλήγησαν από ρεκόρ βροχοπτώσεων και τροπικούς κυκλώνες, οι οποίοι προκάλεσαν τον θάνατο περισσότερων από 1.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.

Τα τελευταία έξι χρόνια μόνο περίπου το ένα τρίτο των λεκανών απορροής ποταμών είδαν κανονικές συνθήκες ροής σε σύγκριση με τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Τα άλλα δύο τρίτα είχαν πάρα πολύ ή πολύ λίγο νερό, υπογραμμίζοντας «έναν ολοένα και πιο διαταραγμένο υδρολογικό κύκλο».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 3,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι δεν είχαν επαρκή πρόσβαση σε νερό για τουλάχιστον για ένα μήνα τον χρόνο. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να ξεπεράσει τα 5 δισεκατομμύρια έως το 2050.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Τραγωδία στην Τανάγρα: Νεκροί οι δύο πιλότοι του F-4 Phantom μετά την συντριβή του αεροσκάφους

05/09/2026

Οι δύο χειριστές του μαχητικού αεροσκάφους της 117 Πτέρυγας Μάχης δεν πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος, το οποίο συνετρίβη λίγο πριν από την προσγείωση, κόπηκε στα δύο και τυλίχθηκε στις φλόγες μπροστά σε εκατοντάδες θεατές.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Συντριβή μαχητικού F-4 Phantom στο Athens Flying Week – Αγνοείται η τύχη των δύο χειριστών

05/09/2026

Ένα διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας συνετρίβη μπροστά σε εκατοντάδες θεατές στο αεροπορικό σόου της Τανάγρας, χωρίς να έχει εντοπιστεί ένδειξη ενεργοποίησης των καθισμάτων εκτόξευσης, ενώ ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ακύρωσε το πρόγραμμά του στη ΔΕΘ και επιστρέφει εσπευσμένα στην Αθήνα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Οξυγόνο» για την Αγία Φύλα - Προανήγγειλε έργο για την κίνηση στη Λεμεσό η υπ. Μεταφορών

04/09/2026

Η Υπουργός Μεταφορών Εύη Τσολάκη επισκέφθηκε την περιοχή της Αγίας Φύλας στη Λεμεσό, ανακοινώνοντας την έναρξη ενός έργου που θεωρείται μικρό σε μέγεθος αλλά κρίσιμο για την αποσυμφόρηση του παρακαμπτηρίου, ενώ ο Δήμαρχος Λεμεσού έθεσε στο τραπέζι το μεγαλύτερο ζητούμενο, τον βόρειο παρακαμπτήριο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Στους 12 οι νεκροί μετά τον εντοπισμό δύο ακόμη σορών

04/09/2026

Ο λεγόμενος «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ ανακοίνωσε την ανάσυρση δύο ακόμη σορών, ενώ οι έρευνες για τους 16 αγνοούμενους συνεχίζονται αδιάλειπτα με την υποστήριξη της Τουρκίας, καθώς οι συγγενείς παραμένουν στην πύλη του λιμανιού της Κερύνειας αναμένοντας νέα.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΚΕΛ κατά Καρούσου: «Τα προβλήματα του Νοσοκομείου Αμμοχώστου δεν εμφανίστηκαν σήμερα»

04/09/2026

Το κόμμα απαντά στην επιστολή του Προέδρου του ΕΟΑ Αμμοχώστου προς τον Υπουργό Υγείας, υπενθυμίζοντάς του τη θητεία του στο Υπουργικό Συμβούλιο και κατηγορώντας τον ΔΗΣΥ για «προκλητική» στάση σε προηγούμενη διαμαρτυρία.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Κόστα: «Η επανένωση της Κύπρου βασικό ζήτημα σε μια ενωμένη Ευρώπη»

04/09/2026

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε επίσκεψή του στο Προεδρικό Μέγαρο, διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τη στήριξη της ΕΕ στο Κυπριακό, ενώ οι δύο ηγέτες συζήτησαν και για το κρίσιμο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2028-2034.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
«Θα σε βρίσκουμε σε κάθε χρώμα»: Συγκίνηση στην κηδεία του Ντίμη Μαυρόπουλου στη Λεμεσό

03/09/2026

Με χρώματα αντί για πένθιμο μαύρο, τέσσερις κόρες, φίλοι, συνεργάτες και εκατοντάδες κόσμου αποχαιρέτησαν την Πέμπτη τον επιχειρηματία και θρύλο του κυπριακού ράλι, Ντίμη Μαυρόπουλο, ο οποίος έχασε τη ζωή του το περασμένο Σάββατο στη θαλασσοταραχή του Κάβο Γκρέκο.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
761 λεωφορεία «πέρασαν» τους ελέγχους, 40 «κόπηκαν» ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς

03/09/2026

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών ενημερώθηκε την Πέμπτη ότι ο στόλος σχολικών λεωφορείων είναι έτοιμος να καλύψει τις ανάγκες μεταφοράς περίπου 25.000 μαθητών, ενώ ξεχωριστό ζήτημα προβληματισμού παρέμεινε η παραβατική συμπεριφορά ορισμένων μαθητών εντός των οχημάτων.

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ναυάγιο Κερύνειας: Άδεια «μαϊμού» για τον καπετάνιο, άκυρο πιστοποιητικό για το πλοίο

03/09/2026

Ο πλοίαρχος του βυθισμένου φέρι φέρεται να απέκτησε άδεια πλοιάρχου από την Ονδούρα έναντι 3.500 δολαρίων μέσω επαφών στην Ελλάδα, ενώ το πιστοποιητικό ασφαλείας του σκάφους από τον τουρκικό νηογνώμονα Turk Loydu εμφανίζεται στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων ως «άκυρο».

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Λετυμπιώτης: Στις 9 Σεπτεμβρίου η συνάντηση των δύο ηγετών, «αμείωτη» η αποφασιστικότητα ενόψει Δεκεμβρίου

03/09/2026

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε το πρόγραμμα των επαφών στο Κυπριακό τις επόμενες ημέρες, επανέλαβε τη «βαθιά θλίψη» για το ναυάγιο στην κατεχόμενη Κερύνεια και ξεκαθάρισε ότι τα διεθνή εντάλματα σύλληψης για τις δολοφονίες Ισαάκ-Σολωμού δεν αφορούν τον διάλογο των δύο ηγετών.

Περισσότερα (αναζήτηση στην κατηγορία 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ')

Διαφημιστείτε εδώ