ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για τα 26 χρόνια από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη
Με αφορμή τη συμπλήρωση 26 χρόνων από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, ο ΟΠΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση, καλώντας σε ανασύνταξη της στρατηγικής για το Κυπριακό και αξιοποίηση της ευρωπαϊκής προοπτικής.
Τονίζεται η ευθύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτρέψει τη διχοτόμηση, ενώ γίνεται αναφορά σε διαδικτυακή συζήτηση στη μνήμη του.
Με αφορμή την συμπλήρωση 26 χρόνων από τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη στις 14 Σεπτεμβρίου 1999, το ΔΣ του ΟΠΕΚ υπογραμμίζει τα κεντρικά στοιχεία της
στρατηγικής που έκαναν εφικτή την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο κεντρικός στόχος της στρατηγικής ένταξης της Κύπρου ήταν η επίτευξη λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφισμένα κείμενα των ΗΕ, ώστε να ενεργοποιηθεί το Πρωτόκολλο 10 και να επεκταθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε όλη την επικράτεια της Κύπρου. Αυτός ο στόχος παραμένει ακέραιος 26 χρόνια μετά την ένταξη.
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης εργάστηκε για την ένταξη στην ΕΕ, αναλαμβάνοντας τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ώστε να χρησιμοποιηθούν όλα τα ευρωπαϊκά εργαλεία για
να λειτουργήσουν ως καταλύτης για την επίλυση και την μετατροπή της Κύπρου σε φυσιολογικό κράτος- μέλος.
Από το 2004 οι νέες δυνατότητες που κατακτήθηκαν, παραμένουν αναξιοποίητες
Ο Γιάννος Κρανιδιώτης εφάρμοσε δραστήρια διπλωματία, με τις κατάλληλες διασυνδέσεις, για να καταστεί η επίλυση του Κυπριακού αναπόσπαστο τμήμα των κοινών συμφερόντων της ΕΕ. Ενσωμάτωσε σε αυτές τον πυρήνα του Κυπριακού, ως αντάλλαγμα για την πρόοδο στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και την υλοποίηση ευρωπαϊκών πολιτικών που εξυπηρετούν την ειρήνη, τη συνεργασία και συμφιλίωση στην Κύπρο, καθώς και τη σταθερότητα και συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία αλλοίωσε το περιεχόμενο των διασυνδέσεων, αφήνοντας εκτός την επίλυση του Κυπριακού με προσχήματα για ανταλλάγματα ήσσονος σημασίας.
Σήμερα, το αδιέξοδο 8 χρόνων αποτελεί την πιο παρατεταμένη στασιμότητα που καταγράφει ο ΟΗΕ, με σοβαρούς κινδύνους οριστικοποίησης της διχοτόμησης. Το αδιέξοδο στο Κυπριακό συνέπεσε χρονικά με τη ραγδαία υποχώρηση σε όλους τους δείκτες διαφάνειας για τις πρακτικές που εφάρμοσε η κυπριακή κυβέρνηση.
Σήμερα, 26 χρόνια μετά τον θάνατο του Γιάννου Κρανιδιώτη, η Κύπρος έχει την ευθύνη να εργαστεί για να ανακόψει την πορεία προς τη διχοτόμηση και να πετύχει την
πραγματική μετάβαση της Κύπρου σε μια νέα εποχή.
Όπως δήλωνε από το μακρινό 1997 ο Γιάννος Κρανιδιώτης: «Οι στρατηγικοί στόχοι δεν προωθούνται με ρητορική, βερμπαλισμούς και αφορισμούς. Η εσωστρέφεια, η αυτάρεσκη περιχαράκωση οδηγούν σε απομονωτισμό. Απαιτείται συνεχής παρακολούθηση, αντιμετώπιση των θεμάτων, πρωτοβουλίες και πρόγραμμα».
Ο ΟΠΕΚ οργανώνει την Τρίτη, 16 Σεπτεμβρίου, ανοιχτή διαδικτυακή συζήτηση για τον Γιάννο Κρανιδιώτη, την ευρωπαϊκή στρατηγική του και τις σύγχρονες προκλήσεις που
αντιμετωπίζει η Κύπρος στην ΕΕ.
Η συζήτηση θα γίνει μέσω ΖΟΟΜ - (σύνδεσμος) η ώρα 7.00 - 8.00 μ.μ. με ομιλητή τον πιο στενό συνεργάτη του Γ. Κρανιδιώτη, τον καθηγητή ΕΚΠΑ Παναγιώτη Ιωακειμίδη, πρώην Πρεσβευτή – Σύμβουλο στo Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Υπόθεση «Σάντη»: Στο τραπέζι του Υπουργικού οι επόμενες κινήσεις – Ανοικτό το σενάριο για ποινικούς ανακριτές
Για το ενδεχόμενο διορισμού ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, ο Υπουργός αρκέστηκε να πει πως το θέμα «θα το δούμε μετά τη συζήτηση στο Υπουργικό».
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Στο «ψυγείο» τα επίμαχα νομοσχέδια για την ΑΤΑ στα κατεχόμενα: Νίκη των συνδικάτων και πολιτική αναδίπλωση
Σε μια κίνηση που ερμηνεύεται ως προσωρινή υποχώρηση μπροστά στη λαϊκή δυσαρέσκεια, η τ/κ «κυβέρνηση» απέσυρε τα 11 αμφιλεγόμενα νομοσχέδια για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ), στέλνοντάς τα πίσω στις επιτροπές για διάλογο.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Φρίκη στην Ονδούρα: Απήγαγαν και αποκεφάλισαν 17χρονη influencer
Σύμφωνα με το τοπικό μέσο ενημέρωσης El Heraldo , το σώμα της Argueta ανακαλύφθηκε την Παρασκευή σε μια φυτεία αφρικανικών φοινίκων.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ορόσημο ο Ιούλιος για το Κυπριακό: Προανήγγειλε νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ ο Τουφάν Έρχιουρμαν
Τον Ιούλιο αναμένεται η νέα πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, σύμφωνα με τον Τ/κ ηγέτη Τουφάν Έρχιουρμαν, όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Παγκύπριες 2026: Κλείδωσε ο "χάρτης" των εξεταστικών κέντρων – Πού θα δώσουν τη μάχη οι υποψήφιοι
Η Υπηρεσία Εξετάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας ανακοίνωσε σήμερα τα εξεταστικά κέντρα, ανά επαρχία, που θα λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια των Παγκύπριων Εξετάσεων Πρόσβασης 2026.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Διπλωματικό «τάκλιν» Κόμπου στην Άγκυρα: Οι εικόνες που διαψεύδουν τα αφηγήματα Φιντάν
Με ένα βίντεο γεμάτο νόημα και «άρωμα» Μέσης Ανατολής, η Λευκωσία στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, αποδομώντας τους ισχυρισμούς περί δήθεν στρατιωτικών συμμαχιών κατά του μουσουλμανικού κόσμου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΕΤΕπ: Κρίσιμη αξιολόγηση για τη διασύνδεση Ελλάδας–Κύπρου
Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) θα εξετάσει την οικονομική βιωσιμότητα, τους τεχνικούς κινδύνους, το ρυθμιστικό πλαίσιο και τη γεωπολιτική διάσταση για να αποφασίσει εάν θα χρηματοδοτήσει το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου (GSI)
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Θλίψη στον Αρακαπά: «Έφυγε» για τη "γειτονιά" των Αγγέλων ο πατήρ Αντρέας Κωνσταντίνου
Έφυγε από τη ζωή την Κυριακή 20 Απριλίου, ο πάτερ Αντρέας Κωνσταντίνου από τον Αρακαπά.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Ισχυρός σεισμός 7,4 Ρίχτερ στην Ιαπωνία
Συναγερμός στην Ιαπωνία: Ισχυρότατη σεισμική δόνηση συγκλόνισε τη χώρα
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Σοκ στη Λεμεσό: 14χρονη έφερε στον κόσμο παιδί μετά από βιασμό – Χειροπέδες σε 19χρονο
Μια υπόθεση που προκαλεί αποτροπιασμό και βαθιά θλίψη διερευνά η Αστυνομία στη Λεμεσό, με θύμα ένα 14χρονο κορίτσι που οδηγήθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο για να γεννήσει, ύστερα από τον εφιάλτη που βίωσε στα χέρια 19χρονου.