ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
Αλλαγή στο Νόμο: Πότε οι οδηγοί μπορούν να μετακινούν τα οχήματα μετά από τροχαίο;
Για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια, η αστυνομία ανακοινώνει ότι, έχουν επέλθει τροποποιήσεις στον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμο (Ν. 86/1972), βάσει των οποίων καθίσταται εφικτή, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η μετακίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων, σε περίπτωση οδικής σύγκρουσης.

Για σκοπούς ενημέρωσης του κοινού σε θέματα που αφορούν στην οδική ασφάλεια, η αστυνομία ανακοινώνει ότι, έχουν επέλθει τροποποιήσεις στον περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως Νόμο (Ν. 86/1972), βάσει των οποίων καθίσταται εφικτή, κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις, η μετακίνηση μηχανοκινήτων οχημάτων, σε περίπτωση οδικής σύγκρουσης
Οι σχετικές τροποποιήσεις δημοσιεύθηκαν στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 25 Ιουλίου, 2025 (Παράρτημα Ι, Μέρος Ι) μέσω του περί Μηχανοκινήτων Οχημάτων και Τροχαίας Κινήσεως (Τροποποιητικού) (Αρ. 3), Νόμου του 2025 (Ν. 146(Ι)/2025).
Συγκεκριμένα, ισχύουν τα πιο κάτω
Σε περίπτωση οδικής σύγκρουσης μεταξύ μηχανοκίνητων οχημάτων σε οποιαδήποτε οδό, περιλαμβανομένων ανοιχτού χώρου, πλατείας ή/και δημόσιου χώρου, εφόσον οι εμπλεκόμενοι οδηγοί συναινούν στη μετακίνηση των οχημάτων τους και νοουμένου ότι πληρούνται βασικές προϋποθέσεις, τα ενεχόμενα οχήματα μετακινούνται στο πλησιέστερο σημείο, προκειμένου να μην παρακωλύεται η τροχαία κίνηση.
Οι προϋποθέσεις είναι οι πιο κάτω:
(α) να μην υπάρχουν εμφανείς σωματικές βλάβες σε οποιονδήποτε εμπλεκόμενο
(β) να μην υποβάλλεται παράπονο για τραυματισμό προσώπου και οι οδηγοί να έχουν ελέγξει τα έγγραφα τους και να έχουν διαπιστώσει ότι είναι έγκυρα και σε ισχύ, γεγονότα που υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζεται η παρέμβαση ή/και παρουσία της Αστυνομίας στη σκην
(γ) τα ενεχόμενα οχήματα να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς ρυμούλκηση και χωρίς πρόκληση περαιτέρω βλάβης είτε σε αυτά είτε στο οδόστρωμα· και
(δ) να καθίσταται δυνατή η μετακίνηση, τόσο από πλευράς ασφάλειας όλων των χρηστών του οδικού δικτύου όσο και από πλευράς τροχαίας κίνησης.
Με βάση την ίδια νομοθεσία η μετακίνηση των οχημάτων θα πρέπει να πραγματοποιείται από τους οδηγούς ή από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο το οποίο κατέχει έγκυρη και σε ισχύ άδεια οδήγησης, καθώς και ασφαλιστική κάλυψη, κατόπιν εντολής του οδηγού.
Πριν από τη μετακίνηση των οχημάτων, οι εμπλεκόμενοι οδηγοί οφείλουν να ενημερώνουν άμεσα τις ασφαλιστικές τους εταιρείες για την πρόκληση της οδικής σύγκρουσης και να ανταλλάζουν μεταξύ τους τις ακόλουθες λεπτομέρειες:
Τα ονοματεπώνυμα τους
- Τους αριθμούς των πιστοποιητικών των ασφαλιστικών τους συμβολαίων
- Τους αριθμούς άδειας οδήγησής τους
- Τα στοιχεία του οχήματός τους (αριθμούς εγγραφής, μάρκα, τύπος και χρώμα) κα
- Τους αριθμούς των τηλεφώνων τους
Την ίδια ώρα οι οδηγοί θα πρέπει να προβαίνουν τάχιστα σε λήψη φωτογραφιών από τη σκηνή της οδικής σύγκρουσης, οι οποίες να περιλαμβάνουν:
- τα μηχανοκίνητα οχήματα στην τελική τους θέση μετά την οδική σύγκρουση
- τους αριθμούς εγγραφής των εμπλεκομένων οχημάτων τις προκληθείσες ζημιές και
- τον περιβάλλοντα χώρο
Επίσης, οι οδηγοί θα πρέπει να ανταλλάζουν μεταξύ τους τις φωτογραφίες που έχουν ληφθεί και να τις αποστέλλουν σε πρόσωπο το οποίο τους υποδεικνύεται από την ασφαλιστική τους εταιρεία ή σε αντιπρόσωπο της εταιρείας
Σε περίπτωση κατά την οποία οποιοσδήποτε εμπλεκόμενος οδηγός αδυνατεί να προβεί σε λήψη φωτογραφιών, μπορεί να ζητήσει όπως η λήψη των φωτογραφιών πραγματοποιηθεί από οποιοδήποτε άλλο εμπλεκόμενο πρόσωπο ή από πρόσωπο της εμπιστοσύνης του ή αντιπρόσωπο της ασφαλιστικής του εταιρείας ή πρόσωπο το οποίο υποδεικνύεται από αυτήν.
Οι οδηγοί θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα, έτσι ώστε τόσο οι φωτογραφίες όσο και γενικότερα τα δεδομένα που ανταλλάζονται να είναι κατάλληλα, συναφή και να περιορίζονται στο αναγκαίο για τους σκοπούς για τους οποίους υποβάλλονται σε επεξεργασία.
Οι πρόνοιες της νομοθεσίας για μετακίνηση των οχημάτων δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση οδικής σύγκρουσης στην οποία εμπλέκεται ανασφάλιστο ή κυβερνητικό όχημα ή σε περίπτωση κατά την οποία οποιοσδήποτε οδηγός εγκαταλείψει τη σκηνή της οδικής σύγκρουσης.
Τα προσωπικά δεδομένα που ανταλλάσσονται, αλλά και οι φωτογραφίες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε σχέση με την οδική σύγκρουση. Σε αντίθετη περίπτωση είναι δυνατό να επιβληθεί διοικητικό πρόστιμο ή ποινή.
Οι οδηγοί προτρέπονται όπως λαμβάνουν υπόψη τους το αυτούσιο κείμενο της νομοθεσίας, όπως αυτό δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 'ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ'
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος Δημοσθένους: Η επίσημη ενημέρωση της αστυνομίας
Με επίσημη ενημέρωση από την Εκπρόσωπο Τύπου κα. Κυριακή Λαμπριανίδου, η αστυνομία ξεκαθαρίζει το μέχρι στιγμής συγκεχυμένο σκηνικό σχετικά με το φόνο εκ προμελέτης του 49χρονου Σταύρου Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τον τρόπο που τελικά γάζωσαν τον Δημοσθένους
Αλλάζουν οι πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που δέχθηκε τα πυρά από άγνωστους ο Σταύρος Δημοσθένους.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Φόνος στη Λεμεσό: Θύμα ο Σταύρος Δημοσθένους
Σε συναγερμό τέθηκε το πρωί της Παρασκευής η Αστυνομία της Λεμεσού, μετά από πληροφορίες για πυροβολισμούς στο ύψος Τσιρείου.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καμία κατάληξη στο νομοσχέδιο κατά της βίας στα γήπεδα - Σφοδρές οι διαφωνίες
Δεν υπήρξε καμία κατάληξη στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής στη συζήτηση του Νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταστολή της Βίας στα γήπεδα.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Περίπου €2.500 ο μέσος μισθός των Κυπρίων - Ποίος είναι ο κλάδος με τις υψηλότερες απολαβές;
Οι μέσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων για το 2024 ήταν €2.483 σε σύγκριση με €2.363 κατά το 2023, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 5,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Για το 2023 η αντίστοιχη αύξηση ήταν 7,3%. Οι διάμεσες ακαθάριστες μηνιαίες απολαβές των υπαλλήλων κατά το 2024 ήταν €1.881.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αλλαγές στα ωράρια: Πότε θα κλείνουν εστιατόρια, μπυραρίες και κλαμπ;
Συζητήθηκε ενώπιον βουλής το νομοσχέδιο που αφορά στα ωράρια λειτουργίας των κέντρων διασκέδασης και των κέντρων εστίασης, με φορείς να έχουν αντιδράσεις όσον αφορά τις πρόνοιες του.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ινδία: Είκοσι νεκροί από πυρκαγιά σε εν κινήσει λεωφορείο - Καταστροφική η οδική ασφάλεια στη χώρα
Σε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε εν κινήσει λεωφορείο στην Ινδία την περασμένη Τρίτη, έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 20 άνθρωποι.
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΤΟΜ: Αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες στον κατάλογο επικίνδυνων προϊόντων
Το Τμήμα Οδικών Μεταφορών ενημερώνει το κοινό, σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή, για οχήματα που περιλαμβάνονται κατά την 40ή και την 41η εβδομάδα του 2025 στην ιστοσελίδα του συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης της Ε.Ε. για επικίνδυνα μη εδώδιμα προϊόντα (Safety Gate).